Nyheter från Produktionslyftet

Här kan du ta del av ledartexter, artiklar och notiser som har publicerats på Produktionslyftets hemsida.

Uppskattade Indigo-träffar i Skövde

Notis · 2018-07-04

IDC West Sweden (Industrial Development Center) i Skövde är en del av nätverket IUC Sverige. Under våren har de genomfört ett antal träffar inom Indigo, programmet som hjälper företagen att se utmaningar och möjligheter med digitalisering. Mycket av metodiken bakom programmets upplägg är hämtat från Produktionslyftets metodik, liksom från pilotprojektet Digilyftet. Här kan du läsa mer om IDCs arbete med Indigo – på bilden ses Produktionslyftets Lean-coach Markus Lundgren föreläsa om digitalisering för Håkan Andersson (skymd bakom Markus), Anders Carlsson, Daniel Bergh och Martin Nykvist. Mer information har markus.lundgren@produktionslyftet.se.

Förbättrings- och förnyelseförmåga

Ledare · Birgitta Öjmertz · Programdirektör Produktionslyftet · 2018-06-29

Produktionslyftet utvecklas med tiden, vilket är både naturligt och viktigt. Idag har vi två olika typer av verksamheter; dels en med offentlig finansiering med fokus på små och medelstora företag, dels utvecklingsprogrammet med den ursprungliga 18-månadersresan. Detta innebär både utmaningar och möjligheter – vi har en bredare palett men också ett svårare arbete med att tydliggöra och presentera alternativen på bästa sätt, något vi kommer titta lite extra på i höst.

Läs Birgittas ledare här

”Det här är inte någon bantningskur”

Artikel · 2018-06-28

När Permobils produktionsanläggning i Timrå inledde sitt Lean-arbete var produktionen det svarta fåret i företaget. Kvaliteten vår dålig, leveransprecisionen likaså, och säljbolagen i Europa önskade att de hade en bättre leverantör av elrullstolar. På fem år har de vänt skeppet och etablerat en tydlig stolthet i arbetet där ett besök på plats i anläggningen nu är en naturlig del av säljarbetet.

Läs mer om Permobils Lean-resa

Superintressant på superfabriken

Notis · 2018-06-26

Lean Forum Bygg arrangerade tillsammans med Lindbäcks Bygg ett mycket intressant besök på deras ”superfabrik” på Haraholmen i Piteå. Studiebesöket var fullbelagt med långväga besökare ända från Skillingaryd i Småland, Mälardalen och Göteborg – stort intresse med andra ord. Lindbäcks har tagit industriellt byggande till en ny nivå med en fabrik helt anpassad för produktion av moduler till lägenhetshus, student- och äldreboende – fantastiskt imponerande där bland annat väggtillverkningen är högt automatiserad. Lindbäcks Bygg tilldelades Lean Forum Byggs Lean-pris redan 2010, samma utmärkelse som Produktionslyftsföretaget Flexator fick när de i år utsågs till Årets Lean-byggare. Mer information har bjorn.stenvall@stenvallpartner.se.

Inspirationsreportage från Permobil i Timrå

Notis · 2018-06-20

Idag besökte vi Mikael Boija och hans kollegor på det tidigare Produktionslyftsföretaget Permobil – ett fantastiskt inspirerande besök! Produktionsanläggningen har på kort tid gått från att ha varit något av företagets akilleshäl till att vara ett konkret säljstöd dit säljbolagen mer än gärna tar sina kunder. Ljust, rent och snyggt, men det är processerna och tankarna bakom som imponerar mest, vilket också Lean Forum insåg när de tilldelade Permobil Svenska Leanpriset. I månadens nyhetsbrev kan du läsa mer om deras Lean-resa! Mer information har bjorn.stenvall@produktionslyftet.se.

Nya workshoppar kring digitalisering – även för tidigare Produktionslyftsföretag

Notis · 2018-06-18

Digitalisering ligger i tiden och på sätt och vis omfattar det allt och inget. Det är ju något vi hållit på med sedan länge och kanske det mer av evolution än revolution, där Produktionslyftet vill stå för en balanserad syn som omfamnar vad som är möjligt – men inte lockas av sådant som bara är ”hype-relaterat”.

Läs mer

Produktionslyftet på SII-Lab

Notis · 2018-06-15

Den 14 juni besökte Produktionslyftets coacher och ledningsgrupp Chalmers och deras nyinvigda Stena Industry Innovation Laboratory, SII-Lab. Värd för besöket var projektledare Åsa Fast-Berglund, docent på avdelningen för Produktionssystem, institutionen för industri- och materialvetenskap. Besöket omfattade bland annat produktionsstyrningssystem, VR-teknik och programmering av kollaborativa robotar – oerhört intressant. Besöket var en del av Produktionslyftets coachdag för samsyn och strategisk utveckling. Mer information har richard.berglund@produktionslyftet.se.

Saltå Kvarn finalist till Svenska Leanpriset 2018

Notis · 2018-06-11

Produktionslyftsföretaget Saltå Kvarn är en av tre organisationer som har gått vidare i årets upplaga av Svenska Leanpriset som finalist. Alla tre kommer att utvärderas av representanter från Lean Forums styrelse och enligt Lean Forums Anette Kinde har finalisterna utsetts i tuff konkurrens med andra spännande verksamheter. De andra två finalisterna är Skånes universitetssjukvård, Cancerrehabiliteringsmottagningen, och Parker Hannifin i Trollhättan. Priset delas ut vid Lean Forum konferens på Chalmers i Göteborg den 17-18 oktober. Läs mer här eller kontakta johanna.stromgren@produktionslyftet.se.

Ordning och reda för digital transformation

Ledare · Catarina Berglund • Processledare Automation Region · 2018-05-30

Kopplingen mellan Lean och automation är kanske mer aktuellt än någonsin. Inom Automation Region ser vi i mötet med företagen en viktig faktor, nämligen att det inte går att automatisera dåliga processer.

Läs Catarina Berglunds ledare

Svensk förebild för global standard

Artikel · 2018-05-30

Så var det åter dags för en reflektionsartikel från ett tidigare Produktionslyftsföretag. Den här gången har vi återbesökt en för Produktionslyftet annorlunda och mer utmanande verksamhet: Kollektivtrafikoperatören Keolis med underhållsavdelningar i Stockholm. Utmaningarna har inte saknats hos företaget heller, där arbetet utmynnat i en global standard för deras underhåll: KIHM, Keolis Industrialised and Harmonised Maintenance.

Läs mer om Keolis resa

Finansiärer och intressenter

Partner