• SmPF hos Furhoffs Rostfria i Skövde

  Notis · 2018-11-12

  Björn Furhoff är den fjärde generationen i det tidigare Produktionslyftsföretaget sedan starten 1855. AB Furhoffs Rostfria var ett av de tio första pilotföretagen och vid ett studiebesök av SmPF, Smålands Produktivitetsförening, berättade Björn om företagets resa. När de inledde arbetet med Produktionslyftet var de 60 anställda där en del var ganska skeptiska till Lean – idag är de 140 medarbetare har en leveranssäkerhet på 99,4 procent, verksamheten går fantastiskt bra och ett bonussystem som ska kunna leda till en 13e månadslön har införts. Medarbetarnas arbetstid schemaläggs dessutom inte till 40 timmar per vecka utan till 35; resterande tid används åt bland annat förbättringsarbete. Mer information har tomas.wigerfelt@produktionslyftet.se.

 • ”En podd om industrins digitalisering – ett närporträtt ur små och medelstora företags synvinkel”

  Notis · 2018-11-06

  Idag är vi i Ljungby med Magnus Hellgren, VD Centrum för Informationslogistik (CIL) och tillika regionsamordnare för Produktionslyftet, och Magnus Mörstam, rådgivare digitalisering Intelliger AB, för att spela in den första i en ny serie podcast. De talar om digitalisering av industrin – ”Varför pratas det så mycket om det just nu?” – med fokus på nytta och möjligheter för små och medelstora företag. Podcasten gör något av ett avstamp i satsningar som Produktionslyftet, Indigo och edig. Länkar till podden kommer att publiceras på Produktionslyftets hemsida. Mer information har bjorn.stenvall@produktionslyftet.se.

 • Nyckeln bakom en stabil utveckling

  Ledare · Stina Wollenius · Koncernchef Glasgruppen · 2018-10-31

  Jag har snart varit med i Produktionslyftets styrelse i ett och ett halvt år och det är både spännande och roligt att se hur det pågår intensiva diskussioner med andra satsningar kring hur vi tillsammans på bästa sätt kan nå ut till små och medelstora företag (SMF) i Sverige. Det är bra dialoger och insikter om hur verkligheten ser ut för våra SMF, något jag själv lever med dagligen.

  Läs Stinas ledare här!
 • Rörliga och snabba till beslut

  Artikel · 2018-10-31

  Damasteel AB i Söderfors tillverkar och säljer damaskusstål för knivar och dekorativa ändamål och avslutade Produktionslyftet i somras, med sina 15-talet medarbetare ett av de minsta som genomgått programmet. För många företag kan det vara en satsning som tär på resurserna, men Damasteel ser sin storlek som en fördel – idag har de etablerat ett agilt arbetssätt inom både produktutveckling och i produktionen.

  Läs mer om Damasteel!
 • Daglig styrning och förbättringsarbete

  Notis · 2018-10-30

  På Göteborg Energi satsar de stort på att effektivisera verksamheten med stöd från Produktionslyftet. Flera medarbetare har gått kursen i Lean produktion på 7,5 högskolepoäng och många fler är anmälda till kommande kurser. Efter sommaren började de med att skapa egna erfarenheter i en pilotgrupp som redan har daglig styrning på plats och även börjat med förbättringsarbete. Nu står de i startgroparna för att ta tag i "ordning och reda" (5S) samtidigt som de ska inleda spridningen av de första erfarenheterna till nya grupper i verksamheten. Tempot är högt och stora resurser – framför allt i tid – läggs på att detta ska bli bra. Mer vet jonas.laring@produktionslyftet.se.

 • "Vi vet vart vi ska och vi vet vad vi vill"

  Notis · 2018-10-26

  Produktionslyftsföretaget Södra Cell i Mörrum har gjort en fantastiskt fin liten film om sitt Lean-arbete och satsningen med Produktionslyftet. Helt klart sevärd – se den här! Mer information har lars.danielsson@produktionslyftet.se.

 • Scania på FKGs Stora Leverantörsdagen

  Notis · 2018-10-26

  Den 24-25 oktober genomförde FKG Stora Leverantörsdagen i Göteborg, i år med rubriken The industry in transformation. Som första talare var Scanias VD Henrik Henriksson som gav ett brett perspektiv på det och utgick från ledorden Planet, People, Profit och Purpose, där han resonerade kring värderingarna från deras Lean-resa och hur nära de ligger hållbarhet.

  Läs mer om Scania här!
 • Nominera pristagare för Svenska Monteringspriset 2019!

  Notis · 2018-10-25

  Priset tilldelas en person eller en grupp av personer (inte ett företag eller annan juridisk person) som utvecklat organisation, produkt, system, teknik, metod, verktyg, eller någon form av hjälpmedel, som utgör ett industriellt föredöme och därmed bidrar till utveckling inom monteringsområdet.

  Läs mer om Svenska Monteringspriset här!
 • Värdeskapande försörjningskedjor

  Notis · 2018-10-22

  IUC Stål & Verkstad och Lean Nätverk Wermland arrangerar en dag om värdeskapande försörjningskedjor i Karlstad den 1 november. Det handlar om smart och effektiv flödeskartläggning av materialhantering och logistik mellan företag och fabriker. Medverkar gör bland andra Produktionslyftets Lars Medbo från Chalmers och Björn Langbeck från Tillväxtverket. Mer information finns här – anmälan görs senast den 26 oktober till mattias.hedstrom@iucstalverkstad.se.

Finansiärer och intressenter

Partner