- Namn Organisation
- Totalt 0 deltagare
April 2019 · Hämta utskriftsversion · Läs på hemsidan
Det börjar lossna …
Ledare · Sandra Mattsson · Forskare · RISE IVF · 2019-04-30
Liksom representanter för Produktionslyftet var också jag på plats i Hannover och mässan där Sverige som partnerland fick en relativt stor roll. Produktionslyftet arbetar mycket med att få upp digitaliseringen på företagens agenda och det var den här utmaningen jag talade om på mässan. Det vi kunde se på både Co-Lab Sweden och WomanPower-konferensen under mässan var att det mesta handlade om små och medelstora företag (SMF), digitalisering och inkludering.
Gemensam stolthet vid varje förbättring
Den 15 mars 2019 arrangerade Luleå tekniska universitet och IUC Norr ett seminarium i Produktionslyftets regi. Med ett Startprogram planerat i regionen till den 14 maj var tanken att inspirera företagen bland de många deltagarna att anmäla sig – med det tidigare Produktionslyftsföretaget Brokk som värd fick de också se konkreta fördelar av arbetet med Produktionslyftet.
– Har ni möjlighet så sök till Produktionslyftet, rådde Brokks platschef Staffan Larsson.
Engagemang och daglig styrning
I pilotområdet hos PlastoMer Sweden AB i Västervik har de börjat med daglig styrning. Det är ett bra engagemang i pilotgruppen som arbetat med de nyckeltal och utmaningar som möter företagets övergripande utmaningar. På bilden ses styrgruppen gå igenom nyckeltalen – mer information har Tomas Wigerfelt.
Problemlösning och nyckeltal
Acron AB i Anderstorp har arbetat med problemlösning och påbörjat arbetet med A3or gällande specifika problem, något som gav goda resultat. Detta både i form av konsensus, fokus på ett problem i taget och samarbete liksom för utveckling av egna och andras idéer, avstämning med varandra och förbättrad kommunikation. Deras nyckeltal mäts löpande och visas på ett mycket tydligt sätt. Nu inväntar de endast uppföljning av felkoder samt den mer långsiktiga uppföljningen av samtliga nyckeltal. Företagets värderingar syns numera tydligt på väggen mellan fikarum och produktionen – snyggt! Mer information har Malin Erikson.
Produktionssystem och förbättringar
Hos Kynningsrud Prefab AB i Uddevalla genomförde de i mitten av april en väldigt bra presentation av Kynningsruds Produktion System. Vid presentationen deltog två representanter från styrgruppen som varit med under Fas 1.
Det genomfördes också Lean-spel med två grupper som båda hade bra förslag till förbättringar; en del av idéerna från spelet tar de med sig tillbaka till den egna arbetsplatsen. Mer information har Bo Ericson.
Hög tid att söka till Svenska Leanpriset
Sveriges mest prestigefyllda Lean-pris delas ut i oktober i Södertälje och ansökan är fortfarande öppen, dock inte så länge till. Flera Produktionslyftsföretag finns bland tidigare nominerade och vinnare. Ni som medverkat i Produktionslyftets 18-månadersprogram – sök till Svenska Leanpriset!
Produktionslyftet på Hannovermässan
Vid German Swedish Tech Forum berättade bland andra Clas Tengström från Produktionslyftsföretaget Bror Tonsjö hur de inledde sitt digitaliseringsarbete för cirka två år sedan. Med all data i molnet kan de ta bättre beslut idag och nu ligger fokus på den mänskliga biten av digitalisering med beslutsstöd för operatörerna – vilken typ av data ska hämtas ner till dem och när behöver de den? En tydlig insikt är att medarbetarna blir allt viktigare …
Andra på plats var Johan Carlstedt från IVA som lyfte att vi måste samarbeta mer och fokusera på både universitetsutbildningar och fortbildning för små och medelstora företag med kortare utbildningar. Mats Friberg, VD Siemens Industry Software, menade att digitalisering handlar mer om företagsstrategier än teknikstrategier. Även Mikael Axelssin, VD för Garantell som vann IVAs Smart Industri-pris, berättade om deras arbete. En imponerande dag där slutsatsen var att Sverige trots allt kommit ganska långt men att vi måste samverka än mer för att gå vidare. Mer vet Birgitta Öjmertz.