- Namn Organisation
- Totalt 0 deltagare
December 2019 · Hämta utskriftsversion · Läs på webbsidan
Samverkan samverkan samverkan
Ledare · Birgitta Öjmertz · Programdirektör
Förutom alla intressanta möten med företag har vi under året inlett flera samarbeten med andra aktörer som har stärkt vårt upplägg. Allt detta ger oss en starkare helhet som både uppskattas av företag, forskare, andra initiativ och program samt våra engagerade Lean-coacher. Med Produktion2030 som långsiktig samarbetspartner och finansiär, i kombination med verksamhetsbidraget från Tillväxtverket under 2020, får vi en stabil grund och möjlighet att ytterligare förstärka upplägget kring samverkan med fokus på både ett ökat hållbarhetsperspektiv och digitaliseringsinnehåll.
Läs Birgitta Öjmertz ledare här →
”Man kan inte riktigt låta bli!”
Senast vi besökte Gnosjö Laserstans var i april 2016. Då hade de avslutat sin Produktionslyftsresa ett halvår tidigare men redan hunnit köpa grannföretaget LaserCentrum. När vi i december 2019 besöker företaget – som numera ingår i koncernen GLS Industries – så har de hunnit köpa ytterligare två företag. Från 25 anställda och egentligen för små för Produktionslyftets 18-månadersprogram har de vuxit till en koncern med drygt 130 anställda.
Läs artikeln om GLS Industries →
Allvar kring vägledande principer
På Jätten Cater i Trollhättan uppskattade styrgruppen workshoppen kring deras vägledande principer, något de kommer att arbeta mycket aktivt med. De tar Produktionslyftssatsning på ordentligt allvar där grunden är satt för att utveckla kunderbjudandet. De har även många idéer kring hur de ska samla in data kring olika kundsegment. Mer information har Markus Lundgren.
Film om Smart underhåll
Inom Produktionslyftet har vi drivit ett startprogram med Chalmers med Smart Maintenance mot Lean-baserat underhåll i samarbete med Produktion2030. Här har vi kunnat utnyttja de senaste forskningsresultaten och kombinerat dem med Produktionslyftets metodik, vilket har blivit väldigt lyckat och som vi också tagit fram en kort film där deltagare och arrangörer kommenterar arbetet. Du kan se filmen här– mer information har Lars-Gustaf Gustafsson.
Vision, affärsidé mål och principer
Hos Recotech i Arboga har de bra diskussioner och kommer framåt trots ett ganska pressat läge. De är inte riktigt klara för att starta pilotgruppen då de behöver lägga lite mer tid för att få vision, affärsidé, mål och ner till principer att tydligt hänga samman. Det är dock ett bra driv och engagemang i gruppen. Mer information har David Andersson.
Bra diskussion kring kompetensutveckling
Styrgruppen på Skruva Teknik i Bjuv inser hur viktigt deras ledarskap är för att den fortsatta Lean-implementeringen ska bli lyckad, vilket bland annat märks i reflektioner och självkritik. De diskuterar också kring vad var och en behöver förändra i ett framtida arbete, liksom kompetensutveckling – både i styrgruppen och i pilotgrupperna. I den första av dessa var det en intressant diskussion om att kompetensutveckla sig när det är mindre att göra, vilket bidrar till att lösa företagets utmaningar och därmed ökad konkurrenskraft. Bilden visar medarbetarnas medverkan till utveckling av företagets produktionslayout. Mer information har Bengt Gebert.
Inspirerande framtidsscenarier i Anderstorp
Styrgruppens två grupper hos Ingelsten & Co i Anderstorp har tänkt utanför boxen och tagit fram varsin artikel om hur företaget ser ut år 2029. Det var en mycket inspirerande läsning som dessutom var ganska lika varandra, med en beskrivning av två företag som alla inblandade gärna vill jobba på i framtiden. Kundperspektivets fakta, synpunkter och diskussioner gav en tydligare och gemensam bild av företagets situation idag och också av vad som kommer att vara viktigt och avgörande i framtiden. Mer information har Malin Erikson.