Alla Nyheter från Produktionslyftet

Här kan du ta del av ledartexter, artiklar och notiser som har publicerats på Produktionslyftets hemsida.

Seminarium med Åkers Sweden

Notis · 2023-10-24

Vid frukostseminariet den 20 oktober berättade Åkers Sweden hur de har lyckats vända flera år av negativa resultat till svarta siffror. Ledorden ansvar, samarbete och engagemang är alltid levande i företagets förbättringsarbete, ledardialoger och feedback.

Se filmen från seminariet →

Skånes industridag den 24 november

Notis · 2023-10-17

IUC Syd bjuder tillsammans med Lean Forum och Produktionslyftet in till Skånes Industridag. Under en heldag får du möjlighet att bredda och fördjupa dig i frågorna, utmaningarna och erfarenheterna som gör att skånska tillverkande företag kan ta nya och snabbare steg framåt i sin utvecklingsresa.

Mer information och anmälan →

Lyssna, reflektera, dela ...

Ledare · Birgitta Öjmertz, programdirektör, Produktionslyftet · 2023-10-06

Att se vad andra gör är intressant, men ännu intressantare är det att förstå det som ligger bakom det som syns vid första anblicken. Varför gör de som de gör och hur tänker de när de gör så? Hur har de gått till väga och vilken förändring har arbetssätten lett till?

För en dryg vecka sedan hade jag förmånen att tillsammans med kollegorna på Produktion2030 få en inblick i Österrikes innovationssystem med EIT Manufacturing East som värdar. Det som inspirerade mig särskilt var att de visade den röda tråden på ett konkret sätt, från Österrikes övergripande strategi för forskning, teknologi, innovation och finansiering av insatser, ner till hur de faktiskt skapar förändring.

Läs Birgitta Öjmertz ledare

Optipack skapar förutsättningar för fortsatt tillväxt

Artikel · 2023-10-06

Optipack i Sunne tillverkar livsmedelsförpackningar, transportförpackningar och produkter för byggindustrin. De har precis avslutat Produktionslyftets startprogram för klimat- och hållbarhetsomställning där de har arbetat med att effektivisera flödet i produktionen, engagera fler medarbetare i utvecklingsarbetet och utvärdera en investering i solceller.

Läs om Optipacks arbete

SSC Klingan satsar på långsiktig förändring

Artikel · 2023-10-05

SCC Klingan i Skellefteå tillverkar glaspartier och dörrar, framför allt för offentliga miljöer. Produkterna är uppskattade och efterfrågan ökar, men samtidigt upplever företaget stora utmaningar med att öka kapaciteten och få med sig lönsamheten. För att åstadkomma långsiktig förändring har de gått in i Produktionslyftets utvecklingsprogram.

Läs artikel om SCC Klingan

Hälsning från Industridagen Mitt

Notis · 2023-09-21

Industrins omställningsförmåga var i fokus vid Industridagen Mitt den 14 september i Sundsvall. Samtidigt offentliggjordes IUC Västernorrland som ny nod i IUC-familjen och projektet Smart industriell modernisering i mittregionen (SIMMITT) summerades. Från Produktionslyftet medverkade programledningen och flera företag som har deltagit i företagsprogrammen.

Läs mer om konferensen

Seminarium med Bruzaholms Bruk och Falks Metall

Notis · 2023-09-12

Vid Produktionslyftets frukostseminarium den 8 september mötte vi Bruzaholms Bruk, som nu är inne i Produktionslyftets utvecklingsprogram, samt Falks Metall, som genomförde utvecklingsprogrammet för snart 10 år sedan. Gemensamt för de båda bolagen är att de har etablerat ett ledarskap som tydligt fokuserar på delaktighet.

Se filmen från seminariet →

Att se kartan på resan

Ledare · Birgitta Öjmertz, Programdirektör, Produktionslyftet · 2023-06-30

Jag har alltid fascinerats av kartor – att se hela världskartan och att också kunna zooma in och titta på den del där jag befinner mig. När jag är ute och reser får jag en överblick över det som är närmast och lokalt, samtidigt som det går att se denna del av kartan i ett större sammanhang.

I överförd betydelse har vi ett behov av kartbilder i de förändringsresor vi gör i företag och organisationer. Var befinner vi oss och hur ser det ut där? Hur har vi tagit oss dit och vart vill vi? Vilka vägval har vi?

Läs Birgitta Öjmertz ledare

Modul i Kalix nya deltagare i utvecklingsprogrammet

Notis · 2023-06-09

Under vecka 22 genomfördes en första workshop hos det nya Produktionslyftetsföretaget Modul i Kalix. Modul är en helhetsleverantör av anpassade lösningar och detaljer i tunnplåt. Företaget hjälper sina kunder från idé till design, konstruktion, produktion, lackering, montering, emballering och logistik.

Läs mer om starten på Modul

Skynda långsamt – insikter från en coach

Artikel · 2023-05-08

Under hela sitt yrkesliv har Staffan Larsson arbetat inom olika typer av tillverkande industri. Allt från bearbetning av rostfria produkter, elektronikproduktion, livsmedels- och läkemedelsindustrin, till tillverkning av bygghissar och fjärrstyrda rivningsrobotar. Nu är han engagerad som coach inom Produktionslyftet – en roll där han hjälper företag att hitta och utveckla sin drivkraft till förändring.

Läs intervjun med Staffan Larsson

Tillsammans är vi starkare

Ledare · Birgitta Öjmertz, programdirektör på Produktionslyftet · 2023-04-25

Industrin påverkas fortsatt av omvärldsfaktorer som skapar osäkerhet och driver på förändringar av många slag. Samtidigt är industrin central för att hantera många av de utmaningar som vi står mitt i och inför. Om vi kan arbeta tillsammans så blir vi starkare och det är en devis som vi tror stenhårt på inom Produktionslyftet.

Läs Birgitta Öjmertz ledare

IF Metall uppmärksammar utvecklingsarbetet på Stoeryd

Notis · 2023-04-24

Den 30 mars genomfördes ett överlämningsseminarium på Stoeryd AB i Tranås, som nu avslutar Produktionslyftets 18 månaders utvecklingsprogram. Företagets utvecklingsarbete har varit framgångsrikt med bred förankring bland medarbetarna – något som uppmärksammades av IF Metalls Tidningen Info tidigare under våren.

– Trivseln har ökat, arbetsmiljön är bättre, vi synliggör och löser problem som dyker upp i stället för att gömma dem, säger Amra Memic, IF Metalls klubbordförande på Stoeryd.

Läs mer om Stoeryds utvecklingsresa

300 omställningsintervjuer med industriella SMF

Notis · 2023-04-18

IUC Sverige har presenterat en tredje rapport om hur Sveriges små och medelstora industriföretag arbetar med hållbarhet. Intervjuer med 300 företag över hela landet ger en inblick i industrins utmaningar och möjligheter.

89 procent av de intervjuade företagen uppger att de har utvecklingsbehov i verksamheten, och 74 procent av företagen i denna grupp upplever ett behov av att effektivisera sin produktion.

Läs mer hos IUC Sverige →

Film från seminarium med Rototilt

Notis · 2023-04-12

Vid seminariet den 31 mars berättade Rototilt om hur de förberedde för en ny fabrik genom att genomföra förändringar och förbättringar i den befintliga anläggningen. Hur de arbetade med volymscenarier, principer för layouter och flöden samt snabba, utmaningsdrivna tester av produktionsupplägg och produktionsplanering.

Se filmen från seminariet →

Lean-konferens i Småland den 9 maj

Notis · 2023-04-11

Den 9 maj är det dags för Lean-konferens i Småland med fokus på utveckling och ledarskap inom industrin. Konferensen arrangeras av Campus Ljungby (del av IUC-nätverket) i samarbete med Smålands Produktivitets­förening, Lean Forum och Produktionslyftet.

Mer information och anmälan

”Bruzaholm leder sin väg mot framtiden genom tillit och förtroende”

Notis · 2023-03-21

Bruzaholms Bruk deltar just nu i Produktionslyftets utvecklingsprogram och deras förbättringsarbete uppmärksammades nyligen i tidningen Gjuteriet. I artikeln berättar vd Tove Frisk och produktionschef Marie Krantz bland annat om hur de arbetar för att bygga en attraktiv arbetsplats med sunt ledarskap, där medarbetarna känner sig bekväma att ta ansvar och får lov att uttrycka sina åsikter. Foto David Elg.

Läs mer

Ansök till Svenska Leanpriset 2023

Notis · 2023-03-16

Nu är det dags att ansöka till Lean Forums klassiska utmärkelse Svenska Leanpriset. Företag och organisationer inom alla branscher och verksamheter är välkomna att nominera sig själva fram till den 28 april. Därefter granskas de tävlande av jury som utser ett antal finalister som bedöms vidare genom platsbesök. Den slutliga vinnaren utses och presenteras under Lean Forums årskonferens i oktober.

Läs mer och nominera →

Inspiration med Produktionslyftet på IUC Stål & Verkstads Lean-konferens

Notis · 2023-03-14

Den 8 mars var Christian Silvasti, coach inom Produktionslyftet, inbjuden föreläsare på IUC Stål & Verkstads årliga Lean-konferens i Karlstad. Bland deltagarna fanns flera små och medelstora industriföretag, men även storföretag – samtliga med tillväxtambitioner.

– Företagen i regionen är framgångsrika och växer, men kompetensförsörjningen är en ständigt återkommande utmaning, säger Christian Silvasti.

Läs mer om konferensen

Strategisk samverkan för industrins utveckling

Notis · 2023-03-07

Det finns ett stort utvecklingsbehov inom den svenska industrin, där företagens utmaningar ser olika ut i olika delar av landet. Produktionslyftet, IUC Sverige och Lean Forum startar nu ett långsiktigt samarbete som bland annat omfattar regionala konferenser med fokus på ökad omställningsförmåga.

Läs mer om samarbetet

Film från seminarium med Furhoffs Rostfria

Notis · 2023-02-02

Den 27 januari besökte vi Furhoffs Rostfria – det allra första företaget i Produktionslyftet. De berättade om hur de utmanar varandra att tänka kreativt och smart, och om hur de emellanåt åstadkommer större utvecklingssteg. Samtidigt försöker de fylla dagarna med glädje och deras grundsyn – ”se och tro på människans möjligheter” – vävs in i allt de gör.

Se filmen från seminariet →

Missa inte Leankonferens Blekinge den 10 mars

Notis · 2023-02-01

Den 10 mars är det premiär för Leankonferens Blekinge – en heldagskonferens med fokus på hur ledarskap och förbättringskultur kan bidra till engagerade medarbetare och tillväxt i företag. Arrangörer är Techtank (en del av IUC Sverige), Produktionslyftet och Lean Forum, i samarbete med Orbit One – vinnare av Svenska Leanpriset 2022.

Bland talarna finns Produktionslyftets coacher Christian Silvasti och Bengt Gebert, samt Produktionslyftets ordförande Göran Johnsson. Den 9 mars, dagen innan konferensen, finns möjlighet att följa med Lean Forum på ett kostnadsfritt studiebesök hos Orbit One.

Läs mer och anmäl dig hos Techtank →

Missa inte Monteringskonferensen den 15 mars

Notis · 2023-01-20

Den 15 mars genomförs den tjugonionde (!!!) upplagan av Monteringsforums konferens med inspiration och ny kunskap om utvecklingen inom monteringsområdet. Presentationerna belyser en blandning av industriella tillämpningar och forskningsresultat. Dag två ges deltagarna möjlighet att besöka Scania i Södertälje, eller delta i en workshop om Time Data Management som leds av RISE. Som vanligt delas också Svenska monteringspriset ut under dagen.

Frågor om innehållet besvaras av Daniel Gåsvaer →
Mer information och anmälan hos RISE →

Att navigera i tidens ström

Ledare · Birgitta Öjmertz, Programdirektör Produktionslyftet · 2022-12-20

När jag skriver detta visar termometern på rekordlåga nivåer och så här års för det mina tankar till den klassiska juldikten Tomten – ”Midvinternattens köld är hård …”. Denna dikt ger mig både julkänsla och manar till reflektion, där tomten går och sköter sina sysslor samtidigt som han grubblar på livets mysterier.

Läs Birgitta Öjmertz ledare

Henjo rustar för hållbar tillväxt

Artikel · 2022-12-20

Verkstadsföretaget GLS Henjo AB i Ljungby upplevde en kraftigt ökad efterfrågan och tog steget in i Produktionslyftet för att förbättra kommunikationen, engagemanget och ledarskapet på företaget. Med hjälp av bland annat gemensamma ledord och ett strukturerat förbättringsarbete har de förberett organisationen för en fortsatt hållbar tillväxt.

– Vi var inne i en expansiv fas och ville bygga ett bredare engagemang och en större delaktighet, säger Kalle Meijer, platschef på Henjo. Med engagerade kunder och en stadigt ökande efterfrågan så kände vi att potentialen fanns där, men att vi kunde arbeta på ett bättre sätt.

Läs mer om Henjos utvecklingsarbete

Produktionslyftet på Norrlandskonferensen den 9-10 februari

Notis · 2022-12-15

Under 2023 arrangerar Lean Forum tillsammans med bland andra Produktionslyftet och IUC ett antal regionala konferenser där Norrlandskonferensen i Skellefteå är först ut den 9-10 februari. Temat är ”En framtid där vi bor” med erfarenheter från norrländska företag som framgångsrikt har arbetat med Lean, logistik och planering. Första dagen består av seminarier och andra dagen ägnas åt studiebesök.

Mer information och anmälan hos Lean Forum →

Introduktion till grönt förbättringsarbete

Notis · 2022-12-06

Tillsammans med flera industriföretag har forskarna Martin Kurdve, RISE, och Monica Bellgran, KTH, tagit fram en konkret metodik för grön kaizen – Lean förbättringsarbete med fokus på hållbarhet och kvalitet. I en film presenterar RISE metodiken som syftar till att åstadkomma gröna förbättringar och samtidigt skapa ett brett engagemang inom organisationen.

Se introduktionsfilmen →

Avslutsseminarium hos Richardssons Verktygsservice

Notis · 2022-11-22

Den 10 november genomfördes det avslutande överlämningsmötet på Richardssons Verktygsservice AB i Västervik, som under de senaste två åren har arbetat med Produktionslyftets utvecklingsprogram.

– Nu har vi ett fantastiskt utgångsläge och en bra plattform för fortsatt utveckling, säger Niklas Ejdersjö, vd på Richardssons Verktygsservice. Inflödet av beställningar har ökat, samtidigt som vi som företag har blivit bättre och mer flexibla än tidigare.

Läs mer om avslutet på Richardssons

Film från seminariet om grönt förbättringsarbete

Notis · 2022-11-22

Vid Produktionslyftets frukostseminarium den 18 november diskuterade vi hur Lean och agila arbetssätt kan användas för att driva ett strategiskt hållbarhetsarbete som samtidigt ger ny kraft till innovationer och ständiga förbättringar. Verkstadsbolaget Stoeryd AB medverkade och berättade om hur de arbetar för att inkludera alla anställda i sitt hållbarhetstänk och gröna förbättringsarbete.

Se filmen från seminariet →

Stabil grund i en föränderlig värld

Ledare · Birgitta Öjmertz, programdirektör Produktionslyftet · 2022-10-27

Nu känns det verkligen att hösten har kommit, med regn och grått väder samtidigt som det som vanligt är mycket som händer så här års. Skillnaden är dock mycket stor jämfört med vad vi för några år sedan uppfattade som normalt.

Vi lever i en osäker tid på många plan. Kopplat till pandemin började vi prata om behovet av beredskap på ett sätt som vi inte gjort innan och med det allvarliga omvärldsläget har detta byggts på, nu senast med energikris, hög inflation och räntehöjningar. Samtidigt pågår en stor omställning i industrin för att klara klimatmålen – ett arbete som bara har börjat.

Läs Birgitta Öjmertz ledare

Produktionslyftet och Bror Tonsjö på Lean Forum

Artikel · 2022-10-27

Den 12-13 oktober arrangerade Lean Forum sin klassiska årskonferens, denna gång på Geelys konferenscenter Uni3 på Lindholmen i Göteborg. Produktionslyftet var på plats och medverkade med ett seminarium där Bror Tonsjö berättade om sin utvecklingsresa.

– Genom att hela tiden testa nya vägar framåt har vi succesivt avdramatiserat förändringsarbetet och jag upplever att det nu är en naturlig del av vår företagskultur, säger Clas Tengström.

Läs mer om seminariet på Lean Forum

Reflektionsdag – vi utvecklar Produktionslyftet tillsammans

Okategoriserade · 2022-10-24

Inom Produktionslyftet möts vi regelbundet i olika konstellationer och sammanhang men den årliga reflektionsdagen är speciell. Då träffas alla vi som arbetar tillsammans för att stötta företagens omställningsförmåga – coacher, utbildningssamordnare, styrelse samt regional och nationell ledning. Den 29 september arrangerades årets reflektionsdag i Stockholm med presentationer och diskussioner kring hur vi kan göra ännu mer nytta för den svenska industrin.

Läs mer om reflektionsdagen

Hitta vägen till affärsdriven omställning

Notis · 2022-10-21

Efterfrågan på klimatsmarta erbjudanden blir allt tydligare och svenska företag har en möjlighet att öka sin konkurrenskraft genom att snabbt gå mot klimatneutralitet. Produktionslyftets startprogram för klimat- och hållbarhetsomställning gör det enklare att hitta en väg till affärsdriven omställning. Just nu erbjuds startprogrammet kostnadsfritt för små och medelstora företag via projektet Omställningslyftet.

Starta nu – läs mer och ansök →

Orbit One vinnare av Svenska Leanpriset 2022

Notis · 2022-10-17

Det tidigare Produktionslyftsföretaget Orbit One är årets vinnare av Svenska Leanpriset. Priset delades ut under Lean Forums årskonferens i Göteborg den 12 oktober och Orbit One belönades för sitt systematiska och långsiktiga förbättringsarbete.

– Det här är fantastiskt kul och jag vill först och främst tacka alla våra fantastiska medarbetare för deras kunskap och engagemang. Det är de som gör jobbet och ser till att våra tankar förverkligas, säger Ulf Karlsson, Vice President & Chief Operating Officer på Orbit One.

Läs mer om vinnaren av Svenska Leanpriset

Seminarium om fortsättningsprogram med inspel från Herman Andersson Plåt

Notis · 2022-10-12

Vid ett frukostseminarium den 7 oktober presenterades Produktionslyftets fortsättningsprogram med besök av ett företag som nu går in i programmet – Herman Andersson Plåt AB i Askeröd. Under 2017 till 2018 medverkade de i Produktionslyftets utvecklingsprogram där ägarna etablerade en samsyn kring företagets fortsatta utveckling. Tillsammans med Produktionslyftet vill de nu integrera en ny grundstruktur och ett nytt arbetssätt i hela organisationen.

Se filmen från seminariet →

Produktionslyft och arbetsglädje på Luni Metall

Notis · 2022-10-10

Med systemlösningar inom rör och plåt vill Luni Metall i Hillerstorp vara en ledande partner till krävande produktägare – och dessutom regionens bästa arbetsplats. Under 2021 gick företaget in i Produktionslyftets 18 månaders utvecklingsprogram, där de bland annat har fokuserat på att förstärka affärsidé och gemensamma värderingar.

– Det här är en resa som vi gör tillsammans, hela företaget, säger Åsa Artfjäll, ansvarig för inköp och logistik. Vi vill utvecklas till­sammans och alla är väldigt engagerade och hjälps åt.

Läs reportage om Luni Metalls utvecklingsarbete på Gnosjöregionens webbplats →

Uppstart med Frekab i Bjurholm

Notis · 2022-09-19

Frekab är ett familjeföretag i Bjurholm som tillverkar kundunika kablagelösningar för bland annat fordonsindustrin och telekomindustrin. Just nu är företaget i full färd med ett generationsskifte och i anslutning till denna process inleds arbetet med Produktionslyftets 18 månaders utvecklingsprogram.

Läs mer om uppstarten med Frekab

Film från seminarium med Orbit One

Notis · 2022-09-15

Den 9 september besökte vi Orbit One som trots en orolig omvärld har påvisat stark tillväxt och expanderat utomlands. Ulf Karlsson och Marcus Gunnebrant berättade om hur företaget har utvecklats med hjälp av pulsmöten och utökat kundsamarbete, men även om hur de har tvingats flytta verksamheter. Moderator var Produktionslyftets coach Christian Silvasti.

Se filmen från seminariet →

Utveckling och lärande kräver tillit

Ledare · Birgitta Öjmertz, programdirektör på Produktionslyftet · 2022-06-28

Under de senaste åren har vi fått uppleva saker som vi aldrig trodde skulle kunna hända. Vi har tvingats hantera nya situationer och finna vägar framåt i okänd terräng. Ibland lyckas vi bra och ibland blir det inte riktigt som vi hade önskat. Jag är dock övertygad om att vi alltid måste våga prova nya lösningar – mäta, utvärdera och lära längs vägen.

Om vi inte bara lär var och en för sig utan tillsammans så kan vi hitta bättre och snabbare lösningar. Men det kräver samtidigt tillit att våga berätta för andra, inte bara om det vi lyckas med utan också om det som inte gick så bra.

Läs Birgitta Öjmertz ledare

Film från seminarium med Permobil

Notis · 2022-06-23

Den 17 juni besökte vi Permobil och fick ta del av deras spännande utvecklingsresa. Medverkande var Mikael Boija, Senior Director Operation på Permobil, och Anna Lundström, verksamhetsutvecklare på iTid, coach på Produktionslyftet och tidigare produktionschef på Permobil. Birgitta Öjmertz modererade.

Se filmen från seminariet →

Lyft för industrins klimatomställning

Notis · 2022-06-13

Tillväxtverket satsar tillsammans med RISE, SISP, Energikontoren, IUC och IVL totalt cirka 150 miljoner kronor på att underlätta och påskynda industrins klimatomställning. Projektet Omställningslyftet riktar sig främst till små och medelstora företag och ska inspirera till att nyttja nya, hållbara affärsmöjligheter. Företagen kommer också erbjudas coachning i arbetet med klimatomställningen.

Läs mer om Omställningslyftet

Introduktionsfilm Ekolyftet

Notis · 2022-05-31

Det nya Produktionslyftsprojektet Ekolyftet stärker kompetensen kring hållbarhetsfrågor och ger tillverkande företag möjligheter att utveckla en mer hållbar produktion. I filmen presenteras projektet närmare med besök hos ett av de medverkande företagen – GLS Laserstans i Gnosjö.

Se filmen om Ekolyftet →

Film från seminarium med Saltå Kvarn

Notis · 2022-05-24

Saltå Kvarn deltog i Produktionslyftets utvecklingsprogram för att bli bättre på att tillvarata sina resurser. Resultatet blev ett nytt arbetssätt som har bidragit till förbättrade nyckeltal, ökad konkurrenskraft samt ökad delaktighet och engagemang bland medarbetarna. Vid ett seminarium som arrangerades av Livsmedelsföretagen den 13 maj berättade Saltå Kvarn om sin förbättringsresa så här långt och vad som väntar framöver.

Se filmen från seminariet

Coachdag inom Produktionslyftet den 26 april

Notis · 2022-05-04

För första gången sedan starten av pandemin 2020 träffades Produktionslyftets coacher för en utbildningsdag i Stockholm. Det blev många återseenden men ännu fler trevliga möten med nya kollegor som just har startat sin bana som coach. En mycket inspirerande och givande dag. Vi har bara börjat!

Film från seminariet med BraunAbility

Notis · 2022-05-02

Vid Produktionslyftets seminarium den 22 april medverkade BraunAbility i Stenkullen. Martin Iserö, COO/Managing Director, och Ola Winsnes, Sales Director, berättade om hur de med fokus på hållbarhet har skapat ny drivkraft i utvecklingsarbetet. Vid seminariet presenterades även Ekolyftets metodik.

Se filmen från seminariet →

Konferens om produktion i Sverige

Notis · 2022-04-19

Den 4 maj arrangerar Lean Forum, Smålands Produktivitetsförening och Campus Värnamo Smålandskonferens – ett nytt forum som fokuserar på produktion i Sverige. Vi på Produktionslyftet är på plats för att berätta mer våra företagsprogram, och bland de medverkande föreläsarna finns Produktionslyftsföretagen Abetong Vislanda H och Nominit.

Mer information och anmälan hos Lean Forum →

Industrins viktiga roll i omställningen

Ledare · Birgitta Öjmertz, programdirektör på Produktionslyftet · 2022-04-07

Vi upplever just nu en omvälvande tid där pandemin har avlösts av kriget i Ukraina, med ett ofattbart mänskligt lidande och geopolitiska konsekvenser som är svåra att överblicka. Samtidigt behöver vi fokusera på den gröna omställningen, som blir allt mer brådskande.

Industrin påverkas i hög grad av förändringarna i omvärlden men har på samma gång en viktig roll att spela när vi ska ta oss an de utmaningar som ligger framför oss. För att kunna bidra med en positiv förändringskraft måste vi samverka och hjälpa varandra – nu är det extra tydligt att ensam inte är stark.

Läs Birgitta Öjmertz ledare

Falks Metall investerar för framtiden

Artikel · 2022-04-06

Falks Metall i Gnosjö tillverkar metallkomponenter för kunder inom bland annat fordonsbranschen, försvarsindustrin och energisektorn. Den avancerade produktionsprocessen kräver hög kunskapsnivå hos medarbetarna och företaget satsar därför kontinuerligt på utbildning och olika utvecklingsprojekt.

Läs mer om utvecklingen på Falks Metall

Film från seminariet med Ingelsten & Co

Notis · 2022-03-31

Ingelsten & Co har lagt om sin affärsmodell och ökat omsättningen betydligt. De bygger upp en ny organisation som är anpassad för fortsatt tillväxt och ökat engagemang – alla är involverade och driver åt samma håll. Vid ett seminarium den 25 mars 2022 berättade Ingelstens ledning om hur de med Produktionslyftets hjälp har lyckats vända en negativ trend, och hur de nu själva styr sin utveckling.

Se filmen från seminariet

Monteringskonferens den 16 mars med fokus på grön omställning

Notis · 2022-03-01

Monteringsforums konferens genomförs digitalt den 16 mars med inspiration och kunskap om utvecklingen inom monteringsområdet. Temat för årets konferens är den gröna omställningen som bland annat omfattar nya krav, ny teknik och nya affärsmodeller. Presentationerna belyser en blandning av industriella tillämpningar och forskningsresultat, med föredragshållare från både universitet och näringsliv. Under dagen delas även Svenska monteringspriset ut.

Frågor om innehållet besvaras av Daniel Gåsvaer →
Mer information och anmälan på RISE webbplats →

Vi är redo att utmanas

Ledare · Birgitta Öjmertz, programdirektör på Produktionslyftet · 2021-12-20

Vi på Produktionslyftet vill bidra till att lösa de stora samhällsutmaningarna, där industrin är en viktig pusselbit. Företagen måste samtidigt säkerställa sin konkurrenskraft, vilket kan innebära att de behöver byta affärsmodell, lägga större fokus på kompetensförsörjning eller lägga om sin produktion.

Vi vill möta företagen där de står i sina utmaningar och hjälpa dem att navigera framåt på ett sätt som gynnar det enskilda företaget, men som också bidrar till en hållbar utveckling.

Läs Birgitta Öjmertz ledare →

Grönt förbättringsarbete vässar Produktionslyftets erbjudande till industrin

Artikel · 2021-12-16

Produktionslyftet har under lång tid haft hållbarhet på agendan men satsar nu på att tydliggöra och förstärka denna aspekt genom att lyfta in grönt förbättringsarbete i företagsprogrammen.

– Den förändring som vi inom Produktionslyftet vill se, och som vi menar kan innebära stora fördelar för det enskilda bolaget, är att hållbarhetsaspekterna integreras i hela företagets verksamhet, säger Martin Kurdve, forskare på RISE och coach i Produktionslyftet.

Läs mer om det gröna förbättringsarbetet →

Lyckat startprogram på Sahlins

Notis · 2021-12-15

Sahlins Sweden i Holsljunga utvecklar och tillverkar produkter och metoder för kabelnätsbyggnation. Företaget har nyligen avslutat Produktionslyftets startprogram, där de bland annat har fokuserat på att öka kundnyttan och minska slöserier i produktionen. Med stöd av Produktionslyftets metodik fortsätter de nu att driva ett hållbart förbättrings- och förnyelsearbete.

Läs Sahlins egen nyhet om engagemanget i Produktionslyftet →
Kontakta Produktionslyftets coach Günter Sand för mer information →

Produktionslyftet på Science Week

Notis · 2021-12-15

Den 2-6 februari arrangeras samhällsforumet Science Week av Södertälje Science Park tillsammans med bland andra KTH, Scania, AstraZeneca och Södertälje kommun. Produktionslyftet medverkar i två seminarier – ett om hållbar produktion hos små och medelstora företag den 3 februari, och ett om hållbar digitalisering med Lean den 4 februari. Syftet med Science Week är att skapa intresse och engagemang kring hållbarhet. Alla aktiviteter under veckan är kostnadsfria, välkommen att delta!

Hållbar produktion hos små och medelstora företag den 3 februari →
Hållbar digitalisering med Lean den 4 februari →

Film från seminariet med Dörr & Portbolaget

Notis · 2021-12-09

Dörr & Portbolaget anslöt sig till Produktionslyftet för att de upplevde stora utmaningar i sin produktion. Vid ett seminarium den 3 december berättade Johan och David Ahlin om hur de med Produktionslyftets hjälp har lyckats flytta fokus från akuta problem till långsiktig utveckling. Seminariet modererades av Produktionslyftets Malin Erikson och Birgitta Öjmertz.

Se filmen från seminariet →

Seminarium med DeltaNordic

Notis · 2021-11-08

En intern Lean-utbildning blev startskottet för DeltaNordics förändringsresa som tog företaget genom Produktionslyftet, Digilyftet och Robotlyftet. Vid ett seminarium den 29 oktober berättade Marcus Edholm, Site Manager på DeltaNordic Sweden AB, om sina erfarenheter från att bygga förändringsförmåga över tid.

Se filmen från seminariet →

Seminarium med Abetong i Vislanda

Notis · 2021-10-12

Den 1 oktober besökte vi Produktionslyftsföretaget Abetong och deras H-fabrik i Vislanda. Om du missade seminariet så har du nu chansen att se det i efterhand. Paul Karlsson, fabrikschef Vislanda, och Torbjörn Nilsson, chef för strategiska projekt, berättar om företagets förbättringsarbete med fokus på hållbarhet och säkerhet.

Se filmen från seminariet →

Välkommen till höstens aktiviteter

Notis · 2021-09-27

Under hösten arrangerar Produktionslyftet ett antal seminarier och utbildningar med inspiration och kunskap kring bland annat förändringsarbete, Lean och hållbarhet. Vi vill också passa på att tipsa om de teknikworkshoppar som arrangeras av Produktion2030. Seminarierna och workshopparna är kostnadsfria och genomförs via webbsändning.

Här kan du ta del av utbudet →

Nytt stöd för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram

Notis · 2021-09-09

För ett begränsat antal företag erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 100 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram. Programmet är väl beprövat och syftar till utveckla bolagets konkurrenskraft och förmåga till förnyelse. Stödet från Tillväxtverket riktar sig till företag med upp till 100 anställda och Produktionslyftet erbjuder hjälp med ansökan.

Läs mer

Missa inte Lean Forum 2021

Notis · 2021-09-06

Den 12-13 oktober bjuder Lean Forum in till sin årliga konferens som den här gången fokuserar på ledarskap, digitalisering och hållbarhet. I programmet finns svenska och internationella Lean-inspiratörer och experter, varav flera har varit engagerade inom Produktionslyftet som coacher eller deltagare i företagsprogram. Konferensen genomförs på Vasateatern i Stockholm, men de flesta programpunkter kan även följas digitalt.

Mer information och anmälan på Lean Forums webbplats →

Ny bok: Förändringsarbete som involverar – på riktigt!

Notis · 2021-09-02

Det svåra är inte att säga vad som ska göras, utan att genomföra det som har sagts. För att lyckas gäller det att frigöra den outnyttjade kraft som finns inom alla organisationer. Hundratals företag har deltagit i Produktionslyftets utvecklingsprogram. I en ny bok, Utveckling av egen kraft – från förändringsprojekt till förändringskultur, förmedlar Richard Berglund lärdomar från företagens förändringsarbete.

Läs mer om den nya boken

Mål och aktivitetsplan efter uppehåll

Notis · 2021-07-01

Efter nästan sju månaders distanscoachning var det mycket glädjande att på plats hos Ingelsten i Anderstorp få ta del av den utveckling som skett i företaget under den tiden. Det har varit en tillvaro präglad av variation på alla plan; personalens närvaro, ny personal, stigande materialpriser, tillgång på material, stigande orderingång och nya kunder … Det har varit mycket starkt av styrgruppen att tillsammans med övrig personal både hålla fast vid och utveckla de nya rutiner som de beslutat om, som exempelvis daglig styrning, förbättringsarbete, offert- och projektplanering/uppföljning. I början/mitten av juni arbetade de praktiskt med problemlösning och A3an och kunde på ett fokuserat sätt ta flera steg mot att testa nya lösningar inom tre olika pågående problem och aktiviteter. Ledningsgruppen har också kommit en bra bit med företagets affärsplan, som nu har både mål och aktivitetsplan. Mer information har Malin Erikson.

Automationsfokus i Dannäs

Notis · 2021-06-24

Klöfver S i Dannäs har kommit in i Produktionslyftet via Robotlyftet och de kommer även att söka automationcheck. Det rör sig om en 18-månandersresa med automationfokus under hela resan men kanske främst initialt. Nästa steg nu i juni är en värdeflödesanalys med inriktning mot just automation. Det rör sig om ett litet företag på landsbygden med unik kompetens och unika produkter och med stor vilja och starkt driv, men också med behov av ökad flexibilitet, gemensamma arbetssätt och kommande kompetensrekrytering med mer. Mer information har Malin Erikson.

Avvikelsestyrda delmål i Vislanda

Notis · 2021-06-21

Abetong Vislanda S gick i slutet av maj igenom status gällande daglig styrning på alla pilotområden med en god uppstart på samtliga. Deras fokus på avvikelser är enormt bra och styrgruppen har tagit fram nya relevanta delmål baserat på avvikelserna. Pilotområdena är verkligen aktiva och tar tag i avvikelserna med en gång. Ett utkast på häfte över produktionssystemet är framtaget liksom hela den framtida daglig styrning-strukturen, från divisionsledning ner till respektive grupp. Mer information har Christian Silvasti.

”Det svåra är inte att säga vad som ska göras, utan att göra vad man säger.”

Artikel · 2021-06-17

Hundratals företag har deltagit i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram med stor framgång. Richard Berglunds kommande bok ”Från förändringsprojekt till förändringskultur” ger dig möjlighet att ta del av lärdomarna från deras uthålliga förändringsarbete till gagn för det gemensamma bästa: Företaget, kunderna, medarbetarna, ägarna och samhället i stort. Dessa erfarenheter har giltighet långt utanför Produktionslyftet, det handlar inte ”bara” om traditionella, tillverkande industriföretag utan här finns exempel från vitt skilda branscher. Mer information har Richard Berglund.

Läs hela artikeln om nya boken här!

Industriell transformation för klimat och konkurrenskraft

Notis · 2021-06-17

Med drygt 100-talet anmälda deltagare välkomnade Produktionslyftets Jenny Bramell till frukostseminariet ”Industriell transformation för klimat och konkurrenskraft” den 8 juni med professor Monica Bellgran. Monica inledde med att transformation handlar om förändring nu men mot en okänd position, om att operera i det okända. Det är inte något som är lätt att förutsäga förutom att det innebär ett radikalt nytt läge, samtidigt som det är en möjlighet att uppfinna den nya framtiden.

Läs mer om seminariet här!

Hög potential hos Stoeryd

Notis · 2021-06-15

Stoeryd AB i Tranås inledde sitt nystartade arbete med Produktionslyftet med en inspirerande heldag i maj. Det är tydligt att det finns stor vilja och starkt driv att ta stora steg – att potentialen finns där var de fullkomligt enade om. Mer information har David Andersson.

Starkt utvecklingsintresse hos Presso

Notis · 2021-06-11

Presso AB i Skillingaryd visade fortsatt i slutet av maj ett starkt intresse av att starta Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsresa med inslag av automation. De inledde med en mycket bra presentation av företagets vision, mål och riktning. Det finns också ett intresse av att söka automationscheck. Mer information har Tomas Wigerfelt.

Digitalisera – identifiera möjligheter, testa och validera

Notis · 2021-05-31

Välkommen till en teknikworkshop om Karakuri IoT (Internet of Things), ett nytt förhållningssätt till att införa digitalisering och smart industri i industrins företag. Det sätter människan i centrum och utgår från de behov som människan i systemet upplever. Karakuri IoT är ett forskningsprojekt som har bedrivits inom Produktion2030 där hårdvara och mjukvara utvecklats och provats i fler än 15 workshoppar involverande olika tillverkningsföretag och sammanlagt mer än 160 personer. Metoden har gett upphov till åtskilliga förbättringsåtgärder hos företagen med hjälp av enkla digitaliseringslösningar. Karakuri IoT bygger på en cyklisk process där processen startar med identifiering av möjligheter för att sedan generera idéer och utveckla lösningar som testas och valideras och dessa lösningar kan i sin tur ge upphov till nya idéer. Processen genomförs med fördel i en serie fysiska workshops med berörda medarbetare i det berörda organisationsavsnittet där varje steg i Karakuri IoT-processen gås igenom. Mer information och anmälan hittar du här!

Struktur för möten och processer

Notis · 2021-05-28

Stacke Mattssons i Gnosjö gick under maj igenom sin dagliga styrning samt avvikelsehantering, bland annat saldoavvikelser vid materialhantering. Företaget visar hög energi i arbetet med att hitta rätt struktur i processer och möten med mer, där vissa numera även genomförs via Teams. Planen för det kommande arbetet är lagd fram till semesteruppehållet. Mer information har Daniel Gåsvaer.

Flexibilitet och tillväxtvilja

Notis · 2021-05-25

Pilotgruppen hos Henjo i Ljungby, ett företag som ingår i GLS Industries, har fram till början av maj under närmare fyra veckor haft dagligt möte i samband med skiftbyte. Tavlan har de sedan en tidigare workshop utvecklat ytterligare med en tydlig och bra struktur och med den information de tidigare identifierat behov av. De fortsätter arbetet med att utveckla de delarna som handlar om störningar och planering. Trots hög beläggning och orderingång på företaget så visar de en hög flexibilitet och möjlighet och vilja till tillväxt! Mer information har Malin Erikson.

Bror Tonsjö inspirerar Flaggskeppsfabriken

Notis · 2021-05-21

I projektet Flaggskeppsfabriken Digital har sex världsledande företag – SKF i Göteborg, Volvo CE i Braås, SCA Massa i Östrand, Sandvik Coromant i Gimo samt AstraZeneca och Scania i Södertälje – delat med sig av sina erfarenheter och framgångsrecept kring kompetensutveckling med koppling till digitalisering. Förutom företagens egna presentationer har ett antal speciellt inbjudna inspirationsföreläsare deltagit, däribland det tidigare Produktionslyftsföretaget Bror Tonsjö och dess VD Clas Tengström. Flaggskeppsföretagen var alla imponerade av Bror Tonsjös erfarenheter och följaktligen togs det beslut om att Bror Tonsjös presentation skulle finnas med som ett av de goda exemplen i projektets slutrapport. Hela slutrapporten från Flaggskeppsfabriken finns att ladda ner här – nedan kan du läsa specifikt om Bror Tonsjös arbete. Mer information om Flaggskeppsfabriken som helhet har projektledare Kalle Persson.

Bror Tonsjös inspel till Flaggskeppsfabriken

Digital teknikworkshop – projekt cirkulär ekonomi

Notis · 2021-05-17

En stor del av världens produkter har designats med tanke på produktion, användning och kassation, vilket tömmer planetens resurser (linjär ekonomi). En cirkulär ekonomi, som främjas av EU för hållbarutveckling, står i kontrast till detta tillvägagångssätt och representerar en systemförskjutning som bygger långsiktig motståndskraft, genererar affärsmässiga och ekonomiska möjligheter och ger miljö- och samhällsnytta. Delta i denna workshop arrangerad av Produktion2030 för att börja din väg mot cirkulär ekonomi. Workshoppen genomförs tisdag den 25 maj mellan 09:00 och 12:00. En Zoom-länk skickas före workshoppen som är kostnadsfri men kräver anmälan via denna länk!

Klusterkonferensen slog nytt deltagarrekord

Notis · 2021-05-13

Den 5-6 maj genomfördes årets upplaga av Manufacturing R&D Cluster Conference med tema ”Hållbar tillverkning – gröna värdekedjor”. Den digitala konferensen satte nytt rekord med 485 deltagare och även Produktionslyftet fanns på plats med Jenny Bramell som moderator. Den övergripande frågeställningen som diskuterades var hur tillverkningsindustrin kan lösa klimatmålen, där Tero Stjernstoft från Vinnova berättade om tio områden för en hållbar framtid, fem samhällsutmaningar och fem innovationsutmaningar. Här kan du läsa mer om konferensen!

Betydelsen av det goda exemplet

Notis · 2021-05-11

Flaggskeppsfabriken är ett projekt där sex världsledande företag valts ut för att dela med sig av kunskap och erfarenhet inom både digital utveckling och kompetensutveckling. Att utgå från deras utvecklingsresa, utmaningar och framgångar ger möjlighet till kunskapsspridning till andra företag, till utbildningsväsende samt andra samhällsaktörer. I projektet har dessutom ett antal inspiratörer bjudits in som föreläsare, där flaggskeppsföretagen valt att lyfta fram några som goda exempel. Bland dessa hittar vi Emballator Lagan Plast med tidigare VDn Christian Silvasti och deras Lean- och digitaliseringsarbete. Är du intresserad av att ta del av erfarenheterna så kan du ladda ner projektets slutrapport här – Emballator Lagan Plast hittar du på sidan 59 – eller lyssna till företagets nuvarande VD Håkan Larsson i Produktionslyftets introduktionsfilm (en halvminut in i filmen). Mer information har Flaggskeppsfabrikens projektledare Kalle Persson.

Kort om Lean produktion på 7,5 högskolepoäng

Notis · 2021-05-07

För närvarande genomförs den 105e Lean produktion-kursen. Kursen, som skulle genomförts i Luleå, har startat på distans på grund av pandemin och är ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola och Luleå tekniska universitet. Deltar gör 21 deltagare från företag i norra Sverige samt ett företag i Kalmar, som alla träffas via Zoom. Deltagarna har historiskt sett alltid varit nöjda med kursen med ett betyg på 4,4 i snitt på en femgradig skala. Under det gångna året med pandemin har Lean produktion-kursen ändå kunnat genomföras med en närapå bibehållen tillströmning av deltagare; genomsnittet per kurs har varit 18 deltagare. Lärarna har det senaste året med gemensamma ansträngningar arbetat om kursen för att kunna genomföra den på distans. Inför hösten planeras en kurs med start i Göteborg den 31 augusti och en kurs med start i Södertälje den 29 september. Mer information om denna och andra kurser i utbudet har Anette Winter.

Avslut Flaggskeppsfabriken Digital

Notis · 2021-05-03

Välkommen den 6 maj till presentationen av Flaggskeppsfabriken Digital – kompetensutveckling för hållbar teknikomställning. Projektet som initierats av Industriarbetsgivarna, IF Metall och Teknikföretagen har pågått i två år med finansiering från Vinnova. Vid presentationen deltar bland andra Per Hidesten (VD Industriarbetsgivarna), Tomas With (vice ordförande IF Metall), Klas Wåhlberg (VD Teknikföretagen) och Margareta Groth (enhetschef Vinnova). Via Teams-länken presenteras slutrapporten som också finns tillgänglig för nedladdning. Mötet börjar 14:00 – gå med här!

Kartläggning av öppna innovationsmiljöer

Notis · 2021-04-30

Det finns en stor efterfrågan inom den svensk tillverkningsindustri av miljöer som stärker företagens innovationsförmåga och kompetens inom nya avancerade teknologier. Nu släpper Produktion2030 en rapport som visar en kartläggning av öppna miljöer i Sverige som syftar till att öka innovation och digitalisering, och att testa nya tekniker, inom produktionsutveckling. I rapporten har tolv olika miljöer relevanta för produktionsområdet identifierats. Läs hela rapporten här!

Startprogram med automationsperspektiv – hög tid för anmälan

Notis · 2021-04-28

Sedan vi lanserat vår satsning med Robotlyftet på Startprogram med automationsperspektiv har ett dussin företag redan anmält sig och ligger nu i startgroparna för att sätta igång. Den ständigt närvarande pandemin sätter fortfarande en del käppar i hjulen, men intresset är det inget fel på. Det finns dock fortfarande ett fåtal platser kvar.
– Vi har ytterligare ett tiotal företag på vår intresselista, men det är först till kvarn som gäller, säger Produktionslyftets Lars-Gustaf Gustafsson. Om du är intresserad av att delta i ett Startprogram så är det hög tid att anmäla sig nu.
För mer information – och anmälan – kontakta Lars-Gustaf.

Projektledning och projektrum

Notis · 2021-04-23

Richardssons Verktygsservice i Västervik går vidare i sitt arbete med Produktionslyftet. I mitten av april jobbade de med hur de kopplar ihop marknad med projektledning och projektrum för nya verktyg samt hur det sedan hänger ihop in i daglig styrning och konstruktionsgenomgångar. Detta gäller både gentemot kund och egen produktion för att slutligen återkoppla gjorda erfarenheter. Allt sattes ihop i en mötesstruktur för att hålla igång informationsflödet i verksamheten. Mer information har David Andersson.

Flöde från förfrågan till offert

Notis · 2021-04-20

Hos Nominit i Värnamo var det i slutet av mars det valda pilotområdets pilotgrupp som körde pulsmötet med en uppdaterad tavla. Det var en ny operatör som ledde mötet med bra flyt, bra jobbat! Ett nytt pilotområde inom administration har startats upp med fokus på flödet från förfrågan till offert. En övning med nuläge, framtid, hinder och första steg genomfördes. På bilden en engagerad Slobodan. Mer information har Tomas Wigerfelt.

Tekniksworkshoppar över hela landet

Notis · 2021-04-16

Teknikworkshoppar ger möjlighet för industriella små och medelstora företag att ta del av och nyttja resultat från forskningsprojekt inom Produktion2030. Här kan forskare från projekt och företag med specifikt intresse för projektområdet mötas under en dag. Bilden är från en teknikworkshop om cirkulär ekonomi i slutet av mars. Det är RISE i samverkan med IUC-nätverket som arrangerar dessa över hela landet och närmast, den 20 april, är det en Teknikshop om kollaborativa robotar och automationsstrategier – anmäl dig här, Zoom-länk skickas ut före workshoppen. Här kan du se hela utbudet vilket uppdateras kontinuerligt. Mer information har Roger Lundin.

Pilotfokus på daglig styrning

Notis · 2021-04-13

Hos WR Controls i Timmele har det varit ett dagligt fokus på stopptidsuppföljning. Pilotgruppen har fokuserat på störningar med problemlösning för att identifiera grundorsaken. Arbetet löper på smidigt med ett stort engagemang i gruppen. Mer information har Tomas Wigerfelt.

Tavla med tydlighet

Notis · 2021-04-09

Stacke Mattsson i Gnosjö avrundade mars månads Produktionslyftsarbete med en mer komplett tavla, där det ändå finns en förbättringspotential kring förtydligandet av avvikelser. På tavlan är det rött eller grönt som gäller; ”det går bra” eller ”vi behöver hjälp”. Mycket handlar om kommunikation, något de adresserar inför kommande träff – ett mycket bra arbete så långt där alla i styrgruppen demonstrerar samsyn på ett imponerande sätt. Mer information har Daniel Gåsvaer.

Inspiration kring automation

Notis · 2021-04-06

DeltaNordic är ett tidigare Produktionslyftsföretag som valt att gå vidare med att automatisera sina värdeskapande processer. Som stöd i det arbetet har de tagit hjälp av Robotlyftet och deras automationscheckar, vilket ger möjlighet till ett både kunskapsmässigt och ekonomiskt stöd. Här kan du se en kort inspirationsfilm från DeltaNordic!

Resiliens – buzzword och botemedel

Notis · 2021-04-01

Hela världen letar efter halmstrån för att klara pandemin, klimatkrisen och ett antal geopolitiska spänningar. Då dyker begreppet resiliens upp som ett buzzword och botemedel. Professor Johan Stahre vid Chalmers förklarar begreppet, som blivit något av EUs nya favoritord, och varför det är så viktigt att ta till sig i vårt framtida arbete. Han belyser också risken med att tolka Lean som en alltför ”mager” verksamhetsstrategi … Läs Johans text här!

Lean Forums konferens i oktober

Notis · 2021-03-30

Den 12-13 oktober 2021 arrangeras Lean Forums Konferens och som vanligt blir det fullt fokus på utveckling, Lean-arbete och förbättringar. Under konferensen delas också Svenska Leanpriset ut, vars ansökan är öppen ända till april. Planeringen är i full gång och den som har idéer eller tips på intressanta företag är välkommen att dela med sig till Lean Forums kansli. Intresserad av att söka? Här hittar du all information.

IUC Sveriges breda kursutbud i automation

Notis · 2021-03-26

Det finns många fördelar och stora vinster att göra med automatiserade processer. Det kan handla om bättre arbetsmiljö, ökad produktivitet, högre konverteringsgrad och tidsbesparingar. Automation kan också ge möjlighet till ökad flexibilitet vilket gör det möjligt att ta fler typer av affärer. IUC Sverige erbjuder en rad seminarier där de utforskar hur automatisering kan vara till nytta för just din verksamhet. Under våren och sommaren 2021 erbjuder IUC Sverige genom projektet Robotlyftet möjligheten att lära sig mer om vägen till framgångsrik automation. Syftet är att ge små och medelstora industriföretag över hela landet möjligheten att träffas, få veta mer och bolla idéer, tankar och frågeställningar om automation tillsammans med coacher och experter – se hela utbudet här! Mer information har Jenny Bramell.

Inspirera genom att gå före och visa vägen

Notis · 2021-03-22

Det var ett lyckat avslut på Fas 1 hos Hydal Aluminium i Vetlanda under mars. Företaget har verkligen fått ihop helheten kring hur allt hänger samman inför kommande faser. Mycket av fokus har legat på ledarskap och att vända på pyramiden. Ledningen med VD i spetsen kommer att påbörja daglig puls i samtliga processer, ett inspirerande sätt att gå före och visa vägen. Mer information har Christian Silvasti.

Stor vilja bland företagen att satsa på utveckling

Notis · 2021-03-19

IUC Sverige har intervjuat 1000 små och medelstora industriföretag över hela landet inom ramen för Robotlyftet. Rapporten ger en inblick i industrins utmaningar och möjligheter och hur Sveriges små och medelstora industriföretag egentligen påverkats av pandemin. Det stora flertalet företag, 85 procent, har ambitioner att jobba sig ur pandemin och anger att de är intresserade av olika utvecklingsinsatser inom framförallt produktionseffektivisering, automation/robotik, kompetensfrågor och digitalisering. Här kan du läsa IUC Sveriges reflektioner kring rapporten – här kan du också läsa hela rapporten. Svar på eventuella frågor har Jenny Bramell.

Lean, kultur och attraktiv arbetsplats

Notis · 2021-03-18

Hos Henjo Plåtteknik i Ljungby, ett företag inom GLS-koncernen, genomförde styrgruppen i början av mars en väl förberedd presentation för pilotgruppen. De tog upp vilka utmaningar som har identifierats, vilka principer de tror ska ta dem åt rätt håll och vikten av att arbeta med företagets kultur. Även hur kunderna ser på företaget togs upp liksom vad de kräver och förväntar sig idag och framöver. Pilotgruppen hade under resten av dagen många bra, intressanta och viktiga diskussioner kring det styrgruppen berättat med tanke på Lean, kultur och att vara en attraktiv arbetsplats. Mer information har Malin Ericson.

Svenska Monteringspriset 2021 till Lars Medbo

Notis · 2021-03-17

Svenska Monteringspriset 2021 har tilldelats Lars Medbo på Chalmers tekniska högskola. Lars har arbetat flera år med Produktionslyftet och var en av de drivande personerna bakom framtagandet av vår kurs i Lean produktion. Priset delades ut den 17 mars i samband med årets Monteringskonferens som arrangeras av Svenskt Monteringsforum. Prisutdelare var Jenny Bramell, ordförande i styrelsen för IUC Sverige AB, och Lars Oxelmark, ordförande i programrådet för FFI Hållbar produktion. Läs mer enligt nedan – mer information har Annika Nilsson.

Närmare presentation och motivering här

Vägen till lönsam produktion

Notis · 2021-03-16

MITC inbjuder den 23 mars till en djupdykning i hur den lönsamma produktionen skapas. Här får du lyssna på skarpa exempel och både se och höra kommentarer från integratörer och tillverkande bolag. Föreläsare från industri, akademi och innovationsystemet reder ut de olika delarna samt går igenom de små stegen som tar de tillverkande bolagen i rätt riktning för att kunna uppnå bättre resultat i sina verksamheter. Arrangemanget genomförs givetvis digitalt – läs mer om hela programmet här! Mer information har Niklas Olsson.

Unik inblick i en långsiktig förändringsresa

Notis · 2021-03-12

Robert Csipak är tekniker och ordföranden i lokala fackklubben på Emballator Lagan Plast AB i Ljungby sedan 2017. Företaget genomgick Produktionslyftets Utvecklingsprogram med start redan 2008, en inledande 18-månadersresa som sedan fortgått kontinuerligt. Robert ger oss här en unik möjlighet att få en inblick ur fackligt perspektiv vad arbetet verkligen har inneburit, vilka utmaningar de har mött och vilka långsiktiga effekter det har lett till.

Läs Roberts berättelse här

Förändringsarbete med automationsperspektiv

Notis · 2021-03-10

Nu lanserar Produktionslyftet i samverkan med Robotlyftet Startprogram med inriktning mot automation. Att löpande förbättra er verksamhet i den riktning framtiden fordrar kräver att du och dina kollegor investerar tid och kraft för att skapa samsyn kring era viktigaste utmaningar. Med Lean som grund arbetar vi för att öka förmågan att medvetet och hållbart driva förändring och förnyelse i den riktningen. Startprogrammen riktar sig till tillverkande små och medelstora företag som genomfört en förutsättningsstudie inom Robotlyftet, men inte gått vidare och sökt en automationscheck – information och anmälan hittar du här. Mer information har också Lars-Gustaf Gustafsson.

Lean produktion 7,5 högskolepoäng

Notis · 2021-03-10

Denna kurs på 7,5 högskolepoäng är en del av grunden til Produktionslyftet. Vi har genomfört den sedan starten av programmet och den är obligatorisk för alla som vill genomföra vår 18-månaders utvecklingsresa. Lean består av en uppsättning principer och tekniker, vilka innefattas i verksamhetens system och processer. Dessa kan härledas till en speciell affärsfilosofi och strategi som omfattar hela organisationens verksamhet. Kursen lägger grund för fortsatta bredare och djupare studier av hur verksamheten bedrivs hos den nya generationens världsledande företag med en Lean affärsstrategi. Nästa kursstart är den 13 april i Luleå – anmäl dig här!

Resultatgenomgång och framtidsplanering

Notis · 2021-03-08

I början av mars hade Meiszners Mekaniska i Oxelösund workshoppen Utmaningar och Ambitioner med hela företaget. Dagen inleddes med att gå igenom hemuppgiften från föregående workshop i Flödeskartläggning. Som vanligt ett stort engagemang från alla deltagare och det fungerade bra att använda de digitala verktygen Zoom och Miro. Om en månad är det dags för nästa workshop, Daglig styrning. Mer information har Pernilla Hansen.

Utstakad resa mot digitalisering

Notis · 2021-03-04

I Eskilstuna har Eepab – Eskilstuna Elektronikpartner AB – haft avslut efter sin genomgång av Produktionslyftets Fördjupningsprogram. De ska i en mindre skala testa förändringsdrivet förbättringsarbete, förmofligen i någon form av pilotgrupp, och engagerat hela företaget i uppdateringen av deras handbook kring värderingar etcetera (Eepab 2.0). Företaget har som många andra drabbats hårt av corona vilket gjort att delar av arbetet blivit flyttade eller genomförts på länk, men på det hela taget har de tagit till sig de olika delarna på ett bra sätt med att få samtliga anställda med på samma nivå och stakat ut resan på vägen mot digitalisering via Digitala stambanan i samarbete med Produktion2030 och PiiA. Mer information har Niklas Olsson.

Engagemang och förändringsvilja

Notis · 2021-03-02

Abetong Vislanda S i Vislanda har ett ordentligt driv i arbetet. I början av februari genomfördes en mycket bra värdeflödesanalys där de tog fram sex olika värdeflöden. Dessa kommer de att arbeta vidare med genom att analysera dem på egen hand och bryta ner dem till mer hanterbara flöden inför nästa träff. Personalen är verkligen engagerade och visar på en stor förändringsvilja. Mer information har Christian Silvasti.

Sök till Svenska Leanpriset 2021!

Notis · 2021-02-26

Från februari till och med april är det möjligt att söka till Svenska Leanpriset för 2021! Alla företag och organisationer (hela eller delar av) med verksamhet i Sverige och som arbetar med Lean-tänkande är välkomna att söka, något som flera Produktionslyftsföretag anammat under tidigare år. Svenska Leanpriset delas ut årligen på Lean Forums konferens som i år arrangeras i oktober. För mer information och anmälan klicka här!

Lean & Green – en kurs för nästa steg i Lean-arbetet!

Notis · 2021-02-23

Lean & Green är en påbyggnadskurs i gröna Lean-verktyg för dig som vill bygga och utveckla en hållbar organisation. I kursen används förbättringsverktyget Green Performance Map för miljö- och resurseffektiviseringar som också hjälper till att hitta möjligheter för en mer cirkulär ekonomi. Kursen genomförs på distans och börjar den 11 mars. För program och anmälan klicka här – mer information har Martin Kurdve.

Förbättringsaktiviteter, nya rutiner och nyckeltal

Notis · 2021-02-22

Lidhults i Småland planerar som bäst för innehållet i Produktionslyftets tredje och sista fas innan avslut i april/maj. Vi ser en ökad flexibilitet i produktionen genom rotation, fokus på att få måleriet att hantera högre orderingång och en ökad information kring status gällande inkommande material. Styrgruppen har tagit fram en ny tavla som är uppdelad på ett sätt som tydligt visar status på till exempelvis pågående förbättringsaktiviteter, nya rutiner och nyckeltal. Det är roligt att se drivet mot förbättring med ett klimat som tillåter alla att rapportera och åtgärda fel och att tillsammans lösa de utmaningar som finns. Mer information har Malin Erikson.

”Förändringsledare och coach” öppen för anmälan

Notis · 2021-02-20

Kursen ”Förändringsledare och coach” startar den 11 mars med total sju digitala träffar och vänder sig till coacher samt förändringsledare i företag som arbetar i linje med Produktionslyftets principer. Du kan ha ett formellt chefskap, ett ansvar för att driva förändring eller en konsultativ roll. Några kommentarer från tidigare deltagare: ”Den gav jättemycket och dessutom tillfälle för mig och min kollega att coacha varandra – väldigt kul, väldigt nyttigt!” ”Tiden mellan kurstillfällena gav bra tid för reflektion med hemuppgifter, att smälta vad som sagts och göra något konkret av det.” Kursen genomförs digitalt och kostar 14 500 kronor exklusive moms. Sista anmälningsdag är den 3 mars – anmäl dig här! Mer information har Annika Nilsson.

Effektivt arbetsupplägg i Vetlanda

Notis · 2021-02-18

Det var en mycket bra dag i mitten av februari i Vetlanda hos Hydal Aluminium med diskussioner kring deras målbild. Här tillkom både ”knorr och spets” med genomgång och prioritering av företagets utmaningar. Även ett aktivt, uppföljande och coachande ledarskap stod på agendan med uppföljande rangordning av det utkast på principer som arbetats fram. Dessutom uppstart av pilotgruppen – en effektiv arbetsdag! Mer information har Lars-Gustaf Gustafsson.

Årets Monteringskonferens – nya krav på monteringen i klimatomställningens spår

Notis · 2021-02-16

Svensk industri påverkas av nya krav och utmaningar men också möjligheter. Monteringskonferensen tittar på några av dessa relaterat till hårdvara, mjukvara och uppkoppling och hur de relaterar till montering. Under dagen presenteras också ett arbete där IT integrerats smart i produktionen och på så sätt lyckats uppnå en mer effektiv montering. Dessutom lyfts två konkreta exempel på det alltid aktuella ämnet flexibel automation; läs hela programmet här. Det blir en dag som bjuder på massor av inspiration och framåtanda: Datum 17 mars, 10:00-15:00, kostnad 1000 kronor exklusive moms, sista anmälningsdag den 15 mars. Länk till mötet skickas dagen innan konferensen till den e-postadress som angetts i anmälan – anmäl dig här! Mer information har Annika Nilsson.

Digitalt seminarium kring hållbart ledarskap

Notis · 2021-02-12

Under Science Week 2021 hade KTH Leancentrum 560 anmälda till vår dag med fokus på ”Leda hållbart med Lean”; som flest hade vi knappt 400 deltagare med samtidigt! Talarna täckte området ”Hållbart ledarskap” från forskning till praktiskt utförande i både små och stora företag. Saltå Kvarn representerade både MatLust och Produktionslyftet med sin presentation. De lyfte flera gemensamma framgångsfaktorer som exempelvis en tydlig värdegrund, systematik och struktur, förmåga att förklara varför/vad/hur samt stöd och vilja från högsta ledningen. Den stora utmaningen är den psykosociala frågan i ett allt mer digitaliserat arbetsliv. Utvärderingen visar att ämnet är högaktuellt och att deltagarna uppskattar den här typen av seminarium med bredd från såväl akademi som näringsliv med avslutande paneldebatt. Vi kan se att det inte bara är inom akademien som livslångt lärande är viktigt, utan även de mogna företagen fokuserar på det. Mer information har Johanna Strömgren.

Samverkan, delaktighet och ökad förståelse för flödet

Notis · 2021-02-08

I slutet av förra året avslutade Produktionslyftet sitt arbete hos Frohe AB på Tyresö med en överlämning. Samtliga ledare på företaget deltog under dagen för att på ett bra sätt involveras i det fortsatta arbetet. Under förmiddagen besöktes produktionen och kontoret för att se det som grupperna har arbetat med under denna resa. Framförallt fick vi en genomgång av hur de arbetar med de visuella tavlorna som nu finns på många ställen på företaget och som ständigt utvecklas. Vi fick bland annat ta del av hur de styr sina dagar och hur de arbetar med sina förbättringar och standardisering av arbetssätt. I en workshop senare på dagen samlades tankar in kring resan som varit. De effekter som lyftes fram var en ökad samverkan, delaktighet och ökad förståelse kring hela flödet. Gruppen berättade också att de nu har ett ökat kund- och leverantörsfokus och att de även ökat sitt slöseritänk och målfokus. Trots en mängd utmaningar under förra året har de utfört ett mycket bra arbete och lyckats bibehålla en bra nivå. Mer information har Marjo Särkimäki.

Effektiv framdrift med daglig styrning

Notis · 2021-02-04

Med tanke på corona-läge och avrådan till resor har Stacke Mattsson i Gnosjö arbetat en del på egen hand med handledning via Teams. Det fungerar bra med sammanfattning av nuläge, framtida läge och utmaningar utan att fastna i kringdiskussioner. De kommer att fortsätta att jobba själva växelvis med coachning kring principer och värderingar. I fokus ligger också arbetet med daglig styrning och tavlans funktioner, en förutsättning för att komma vidare på ett effektivt sätt. Mer information har Daniel Gåsvaer.

Etablerad koppling mellan daglig styrning och förbättringsgrupper

Notis · 2021-01-29

Hos Richardssons Verktygsservice i Västervik är alla överens om att daglig styrning är avgörande för företagets kommunikation framöver. Behovet av att styra utvecklingen är stort och riktningen är viktig. Dagsläget är dock bra med en etablerad koppling mellan förbättringsgrupper och daglig styrning, där den sistnämnda står för avvikelser och drivet av viktiga förbättringar. Daglig styrning har fungerat bra redan från start och förbättringsgrupperna utgör en viktig funktion i arbetet för att bredda verksamheten. Mer information har David Andersson.

Leda hållbart med Lean

Notis · 2021-01-25

Välkommen till en inspirerande dag på temat ”Leda hållbart med Lean” den 5 februari i Södertälje. Förutom Produktionslyftets Lean-coacher Johanna Strömgren, föreståndare Leancentrum och ansvarig för livslångt lärande HPU/KTH Leancentrum, och Carolina Jarenius, Verksamhetsutvecklare och coach Leancentrum/KTH Leancentrum, så deltar inte minst två representater från ett tidigare Produktionslyftsföretag, nämligen VD Jonas Regnér och produktchef Slobodan Carapic från Saltå Kvarn. Dessutom deltar föreläsare från såväl AstraZeneca och Scania liksom från Helix Competence Centre och Schuitemagroup. En välfylld dag utlovas med start från klockan 09:00 med en avslutade paneldiskussion vid 15:30. Här kan du ladda ner hela programmet – är du redan övertygad om ditt deltagande kan du anmäla dig här direkt. Har du andra frågor är du välkommen att kontakta Pia Bernengo.

Digitalt årsavslut i Nyköping

Notis · 2021-01-21

Eberspächer Exhaust Technology Sweden AB avslutade strax före jul 2020 års Produktionslyftsarbete med ett väl fungerande digitalt möte via Zoom. Rutinerna börjar sätta sig, allt fungerade bra förutom något litet teknikstrul. Det var givande och bra diskussioner om det kommande arbetet med stor delaktighet, speciellt när det kom till arbetet i mindre grupper. Trots utmaningen i en relativt oviss framtid så har företaget ett bra systematiskt arbetssätt med en tydlig målbild kring hur deras resa framåt ska se ut. Mer information har Pernilla Hanssen.

Tydlig plan med väldefinierade steg

Notis · 2021-01-19

Under perioden juni-oktober 2020 genomgick företaget Index Braille i Gammelstad Produktionslyftets Startprogram med tema ”Förändringsarbete och digitalisering”. De har redan stor vana av digitala verktyg med ambitionen att nyttja detta både i produktionsstyrning och i kund-/marknadskommunikation, men på marknadssidan upplever de att de inte fått fullt utbyte. Nulägeskartläggningen fokuserades därför på marknadssidan där förutom tidigare identifierade brister en stor förbättringspotential upplevdes i att använda sociala medier för att öka marknadens medvetenhet om företagets produkt. Arbetet har följt Produktionslyftets metodik med introduktion och inspiration till förändringsarbete och digitalisering, bland annat med övningar för att skapa samsyn kring verksamhetens önskade läge och nuläge. Vid avslutet konstaterade de att arbetet lett till en väldigt tydlig plan framåt med väl definierade första steg. På vänstra bilden ser vi Produktionslyftets Lean-coach Jennie Söderlind och på högra presenterar produktionschefen Mikael Vikman vad företaget kommit fram till. Mer information har Jennie Söderlind.

Stabilt läge i Sävsjö

Notis · 2021-01-15

Hos Anticorr AB i Sävsjö har de under december arbetat fram ett stabilt läge i produktionen och nu står de inför utmaningen att fokusera mer på försäljning för den totala omsättningen. Företaget har skapat möjligheter för tillväxt med en grundläggande ordning och för att kunna ta nästa steg vill de accelerera försäljningen. För våren är tanken är att ledningen fokuserar på att alstra mer jobb medan produktion och administration fortsätter med förbättringsarbetet för ökad effektivitet och konkurrenskraft. Mer information har David Andersson.

Koncernbred Produktionslyftsmedverkan

Notis · 2021-01-11

Henjo Plåtteknik i Ljungby, som ingår i koncernen GLS Industries där ett företag tidigare medverkat i Produktionslyftet, startade under hösten 2020 sitt arbete med Produktionslyftet. I mitten av december avslutades den första fasen med förberedelser för överlämning och inspiration till pilotgruppen, som startar sitt uppdrag den 20 januari. Här handlar det om vikten av intern leveransprecision, hur efterkommande produktionssteg och helheten påverkas vid variationer och avvikelser i pilotgruppen och hur detta kan utvecklas på bästa sätt. Vid introduktionen av pilotområdet kommer Lean-spelet att genomföras och styrgruppen kommer att förmedla de insikter och ambitioner som identifierats för att skapa förutsättningar för motivation och intresse hos fler medarbetare. Mer information har Malin Erikson.

Principer och pilotval i Värnamo

Notis · 2021-01-07

I mitten av december diskuterade Nominit AB i Värnamo sitt önskade läge, nuläge, utmaningar och principer. Även frågan kring val av pilotområde adresserades med fokus på om det skulle läggas i produktionen, hos administrationen eller eventuellt en blandad grupp. Även vikten och val av nyckeltal togs upp. Efter en veckas funderingar hade principerna satt sig och arbetet framåt är planerat att presenteras efter nyår. Mer information har Tomas Wigerfelt.

Välkommen till 2021 års Monteringskonferens!

Notis · 2021-01-01

Den 17 mars anordnas Monteringskonferensen för 27e gången, men för första gången i digital regi. Under dagen kommer du att få höra flera spännande föredrag som på olika sätt belyser nya och ökade krav på svensk montering. Några glimtar ur programmet:

Hur kan vi koppla upp maskiner och människor och samtidigt skydda oss?

Scania, förra årets Monteringsprisvinnare: Så här gjorde vi och detta har hänt sedan sist

Volvo Cars: Så här tänker vi när vi bygger nya liner.

Missa inte heller möjligheten att nominera till Svenska Monteringspriset (läs mer här) – sista dag att nominera är den 5 februari 2021!

Mer information och fullständigt program kommer i mitten av januari, då även anmälningen öppnar. Ytterligare information har Annika Nilsson eller Danial Gåsvaer.

”Produktionslyftet har bidragit till medvind”

Artikel · 2020-12-22

Med avstamp i ett förstärkt Startprogram inledde Recotech i Arboga sin 18-månadersresa med Produktionslyftet sommaren 2019. Trots tuffa tider och stora utmaningar kan de nu se tillbaka på en period med både ökad personal och orderingång och en nystart inför deras resa in i framtiden.

Läs mer om Recotech här!

Skapat kraft att förändra

Notis · 2020-12-14

Mellan juni och september medverkade Åive AB i Produktionslyftets Startprogram med dess metodik kring introduktion och inspiration till förändringsarbete och digitalisering. De fysiska träffarna genomfördes på Åives produktionsanläggning i Koskullskulle utanför Gällivare med VD och produktionspersonal. Arbetet har skapat en större kraft att förändra på enheten med insikter generellt om förändringsarbete och digitalisering. Mer information har Jennie Söderlind.

Läs mer om Åive här

Återställning efter Covid-19

Notis · 2020-12-09

Den 10 november genomförde Produktion2030 sin årliga resultatkonferens, denna gång i digitalt format. Temat var ”Återställning efter Covid-19” och konferensen inleddes av vice programchef Johan Stahre samt programchef Cecilia Warrol, som konstaterade att vi inte kommer att kunna återgå till ”det normala” efter corona-krisen. Samtidigt framhöll Cecilia att vi nu har en chans att stanna upp och tillsammans reflektera över utmaningar och möjligheter. Vid konferensen medverkade också Produktionslyftets Birgitta Öjmertz och Jenny Bramell under rubriken ”Ny kunskap och teknik samt möjligheter att testa”, mycket med fokus på de framgåmgsrika Teknikworkshopparna de driver i Produktion2030s regi. Konferensens innehåll fångades också upp på ett innovativt och illustrativt sätt av Frida Panoussis (FridaRit). Produktion2030 har tagit fram en mycket fin sammanställning av konferensen inklusive teckningar – läs den här! Mer information har också Birgitta Öjmertz.

Satsning på Lean framgång för Kynningsrud Prefab

Notis · 2020-11-27

I en tid som inneburit svåra prövningar för många industriföretag går Kynningsrud Prefab Uddevalla mot strömmen. Trots pågående pandemi är företaget på väg mot sitt bästa år någonsin. En målmedveten satsning på Lean genom Produktionslyftet har skapat positiva effekter i hela verksamheten.
– Det är nu vi på allvar ser alla de positiva effekterna av arbetet vi har lagt ner på att införa Lean-metodiken i vår verksamhet, säger företagets VD Nicklas Jarl, tillika medlem av Lean Forum Byggs styrelse. Det är en stor investering i både tid och pengar, men det har gett oss mycket mer än väntat.
På bilden ses VD Nicklas Jarl. Läs hela deras artikel här – mer information har även Produktionslyftets Lean-coach Bo Ericson.

Vårens digitala seminarieprogram under planering

Notis · 2020-11-23

Under hösten 2020 genomför vi en digital inspirationsseminarieserie med det övergripande temat ”Kraft att förändra”, seminarier som genomförs som Zoom-digitala frukostmöten. Närmast på tur har vi två seminarier med rubriken ”Att leda för digital utveckling”, dels den 9 december, dels den 11 december – klicka på datumen för mer i formation och anmälan. Båda dessa seminarier leds av Christian Silvasti, tidigare VD på Lagan Emballator Plast som vunnit flera priser och medverkat i otaliga Lean- och inspirationssammanhang. Idag arbetar Christian bland annat som coach inom Produktionslyftet. Hela seminarieserien har varit väldigt uppskattad och välbesökt där exempelvis de två seminarier som genomförts med KTHs Johanna Strömgren och Carolina Jarenius med rubriken ”Att få medarbetarnas engagemang” lockade runt 150 deltagare! Nästa steg i seminarieserien är att bygga på tanken kring målrelaterad coachning med en gemensam målbild för utveckling och engagemang. Program för vårens seminarieserie återkommer vi till inom kort – håll dig uppdaterad via denna sida! Vill du veta mer så kontakta gärna Dan Carlsson.

”Produktionslyftet ger oss tid!”

Notis · 2020-11-18

Ja, så är det faktiskt enligt företaget Kallskänksgourmé; deras möten i Produktionslyftet ger dem tid att på ett fokuserat sätt analysera, dela med sig och driva utveckling tillsammans! Kallskänksgourmé är ett anrikt företag i Växjö som under flera decennier har levererat utsökta delikatesser till i första hand småländska gourmander. Under 2019 var verksamheten inte hållbar längre och efter en konkurs köptes företaget upp av Einar Operating, som driver den nu elva personer starka styrkan på ett målinriktat och positivt sätt. Flera stora grepp har tagits gällande både produkter, kunder och samarbetsparter och sedan sommaren 2020 även ett strukturerat förändringsarbete tillsammans med Produktionslyftet. Klicka på länken nedan för en närmare presentation – mer information har även Malin Erikson.

Läs mer om Kallskänksgourmé

Succé för digitalt seminarium – fler är på gång!

Notis · 2020-10-13

Vi genomför under hösten ett antal digitala inspirationsseminarier, där ett av dem – ”Att bygga en företagskultur som bejakar förändring, förbättring och förnyelse” – redan genomförts med närmare 150 deltagare. De kommande seminarierna är ”Att få medarbetarnas engagemang” (201105 respektive 201106) samt ”Att leda för digital utveckling” (201209 respektive 201211); klicka på aktuellt datum för mer information och anmälan. Till skillnad från våra traditionella seminarier är dessa tack vare det digitala formatet nationella arrangemang som vi sedan följer upp med regionala gruppdiskussioner. Vill du veta mer så kontakta gärna Dan Carlsson.

Inspirerande introduktion till Produktionslyftet

Notis · 2020-09-30

Nu finns det en introduktionsfilm kring det arbete Produktionslyftet gör ute hos våra företag. Lyssna till vad både Produktionslyftets Birgitta Öjmertz och Richard Berglund berättar om programmet, men framförallt vad företagen själva säger om sin medverkan. Mycket inspirerande – se filmen här!

Hur återställer vi produktionen i Sverige efter covid-19?

Notis · 2020-09-30

Den 10 november arrangerar Produktion2030 sin årliga konferens. Platsen är Lindholmen Science Park men konferensen genomförs givetvis digital. Frågeställningar som tas upp är: Kris i svensk tillverkningsindustri? Nuläget i svensk industri och näringsliv; kommer allt att förändras? Kris för individen? Människan i produktionen efter covid-19. Hur ser framtidens arbete i industrin i krisens spår? Klimatkrisen – kan en kris hjälpa en annan? Många företag har det tufft nu men kan den nuvarande krisen hjälpa oss att ställa om för att möta morgondagen? Vi behöver inte en återstart utan en återställning där digitalisering och hållbarhet leder vägen! Läs mer och anmäl dig här.

Digitalising Manufacturing 2020

Notis · 2020-09-28

Den 5-6 oktober arrangeras ”Digitalising Manufacturing 2020”, en intressant och kostnadsfri konferens. Ifjol deltog både Birgitta Öjmertz och Christian Silvasti från Produktionslyftet som talare, liksom Tillväxtverkets Björn Langbeck. Konferensen är ett bra tillfälle för svenska små och medelstora företag att lyssna, lära och inspireras. Konferensen genomförs för första gången digitalt och gratis – läs mer och anmäl dig här!

Indoor Energy går stärkta ur krisen

Artikel · 2020-09-28

Indoor Energy startade sin resa med Produktionslyftet senhösten 2018 och genomförde Fas 1 enligt ordinarie upplägg. När arbetet så småningom började sätta sig slog pandemin till, men genom att agera utefter både nya lärdomar och företagets väletablerade grundvärderingar har de kunnat gå stärkta ur krisen.

Läs mer om Indoor Energy här!

Bra digital medverkan i Oxelösund

Notis · 2020-09-22

Efter inledande avtalsskrivning i juni har Meiszners Mekaniska i Oxelösund haft både uppstartsmöte i slutet av augusti och en första workshop i början av september. På grund av covid-19 genomfördes båda träffarna digitalt, vilket fungerade bra med både verkstadsvisning och personliga samtal förutom medverkan vid pulsmöte. En genomgång gjordes av företagets Lean-hus, av tankarna kring yttre och inre digitalisering liksom en reflektion kring Lean-spelet. Mer information har Pernilla Hanssen.

Vikten av ledarskap för arbetsmiljö

Notis · 2020-09-16

Vi har tidigare skrivit om att Abetongs H-fabrik i Vislanda tillsammans med Produktionslyftet har nominerats till Årets Arbetsmiljöpris. Vinnaren utses vid Betonggalan den 19 november 2020, men innan dess fick Abetongs Paul Karlsson och Produktionslyftets Christian Silvasti presentera företagets arbete för juryn vid Kunskapsdagen den 10 september på Waterfront Stockholm. I samband med detta har tidningen Betong skrivit en mycket intressant artikel om arbetet i Abetongs H-fabrik. Har du några funderingar eller frågor så kontakta gärna Christian Silvasti.

Positivt kring daglig styrning i Växjö

Notis · 2020-08-17

Willo AB i Växjö är ett framåtdrivande företag med stort engagemang i alla led med en stark vilja att kontinuerligt bli en bättre aktör på marknaden för att kunna hjälpa sina kunder med nya utmaningar. För att kunna ta sig an dessa krävs en bra kunskap om de egna processerna. Tillsammans med Produktionslyftet vidareutvecklar Willo sitt interna processutvecklingsarbete för att vara rustade för framtiden, förutom med daglig styrning även operatörstyrt förbättringsarbete och effektiva flöden liksom inom marknad projektledning och teknik som värdeskapande information i dokument och rätt kompetensstöd till såväl produktion som kund. Mer information har Lars-Gustaf Gustafsson.

Lean Forum 2020

Notis · 2020-07-15

Den 14 oktober genomförs Lean Forums konferens i Göteborg med fokus på produktionssystemet och hur det spelar roll i Lean-resan och organisationskulturen. Om konferensen på grund av Covid-19 inte kan genomföras på plats så kommer Lean Forum att försöka göra så mycket som möjligt tillgängligt digitalt. För den som anmäler sig nu är det fri avbokning och ombokning som gäller fram till den 31 augusti, då de beroende på hur läget ser ut beslutar om de genomför arrangemanget fysiskt eller digitalt. Bland föreläsarna hittar vi bland andra Dan Carlsson (RISE) och Carl Wänström (Chalmers), båda engagerade i Produktionslyftet, liksom det tidigare Produktionslyftsföretaget DeltaNordic som är en av finalisterna till Svenska Leanpriset. Här kan du läsa programmet och anmäla dig.

Lean-ledarskap för en säker arbetsmiljö i byggsektorn

Artikel · 2020-06-25

Abetongs H-fabrik i Vislanda har – tillsammans med Produktionslyftet – nominerats till Årets Arbetsmiljöpris på Betonggalan hösten 2020. Heidelberg-koncernen, vilken bland annat omfattar sex Abetong-enheter runtom i landet, har valt att arbeta brett med Produktionslyftet. Även Kynningsrud Prefab och Contiga ingår i koncernen och har sedan tidigare varit engagerade i programmet.

Läs mer om Abetongs nominering här

Lean-filosofi i Bjuv

Notis · 2020-06-24

Skruva Teknik i Bjuv har tagit till sig Lean-filosofin väldigt bra och jobbar brett i företaget. Pilotgrupperna har utvecklat ett samarbete som effektivt löser uppkomna problem i bland annat flödet och håller sina möten, daglig styrning, på ett sätt som de inte gjort tidigare. Styrgruppen och företagets gemensamma produktionstekniska förbättringsgrupp driver projektarbeten som kommer från bland andra pilotgrupperna och följs upp på visualiseringstavlor. Lean-koordinatorn, som för tillfället driver Lean-arbetet i pilotgrupperna på halvtid, känner ett stöd från styrgruppen. Fyra pilotområden har nu startats där endast en pilotgrupp återstår för att omfatta alla medarbetare i produktionen. 5S-arbetet drivs på kontinuerligt på flera arbetsplatser. Mer information har Roger Lundin.

Väl fungerande digital workshop i Nyköping

Notis · 2020-06-23

Hos Eberspächer Exhaust Technology Sweden AB i Nyköping fungerade det bra att genomföra en digital workshop. Företagets Lean-koordinator gjorde ett strålande jobb med att förbereda och hålla ihop genomförandet på plats; bra mikrofon och högtalare gjorde att de både kunde höra och höras bra. Företaget jobbar vidare i pilotområdet med fördjupad flödeskartläggningen och fokus på olika slöserier där också ett stort antal icke värdeskapande aktiviteter identifierades. Mer information har Pernilla Hanssen.

Kunskapsspridning – nytt nummer av Produktion2030s magasin

Notis · 2020-06-12

Ett nytt nummer av Produktion2030s magasin har just släppts där bland andra Produktionslyftets programdirektör Birgitta Öjmertz och Jenny Bramell, ansvarig för Produktionslyftets regionsamordning, medverkar. Läs om alla insatser som görs kring kunskapsspridning och industrins utmaningar med fokus på konkurrenskraften hos små och medelstora företag – här hittar du magasinet. Mer information har Birgitta Öjmertz.

Stort engagemang i spridningsarbetet hos Kynningsrud

Notis · 2020-06-05

Hos Kynningsrud Prefab i Uddevalla hade de i april en A3-utbildning med reella exempel och stort engagemang, vilket gav en bra start på spridningsarbetet och användning av A3 inom flera avdelningar. I slutet av maj var alla grupper igång med arbetet och en gemensam standard för uppföljningstavlor testas. Mer information har Bo Ericson.

Bra puls i Mora

Notis · 2020-06-03

Vid en distansavstämning i slutet av april hos FM Mattsson Mora Group diskuterades aktivitetsuppföljning för bättre puls. De har påbörjat arbetet med att dokumentera nya arbetssätt och arbetet flyter på bra. Under maj har projektgruppen tagit fram en handlingsplan för resurser i projektet och de arbetar med att standardisera arbetsmoment i flödet. Mer information har Marjo Särkimäki.

Stort intresse för förändringsarbete

Notis · 2020-06-01

Ingenjören, medlemstidningen för Sveriges Ingenjörer, har publicerat en artikel med rubriken ”Akut läge ökar intresset för att jobba med förändring”. Den bygger på en intervju med Produktionslyftets Lean-coach David Andersson där han menar att många företag nu visar intresse för att jobba med sitt förändringsarbete – både för att de har tid men också för att läget i många fall är akut. Läs hela artikeln här, mer information har David Andersson.

Tid för en framtidssäkrad industri

Artikel · 2020-05-28

IUC Sverige spelar en viktig roll för Produktionslyftet med fem IUC-bolag som regionala noder i programmet och det nationella samordningsansvaret för det regionala arbetet. Sedan nyår är Thomas Nilsson VD och med ett hållbarhetstänk i grunden ser han samordningen mellan Produktionslyftet och andra aktörer som en möjlighet till ett komplett erbjudande för framtidens industri, mycket med avstamp i återstarten efter Coronakrisen.

Läs mer om IUC Sverige här

Möjlighet att delta i Startprogram

Notis · 2020-05-27

Det finns ett fåtal platser kvar till Produktionslyftets Startprogram ”förändringsarbete med digitaliseringsperspektiv”. Med Lean som grund arbetar vi för att öka förmågan att medvetet och hållbart driva förändring och förnyelse och frågor kring omställning mot digitalisering kommer att vävas in i helheten. Erbjudandet vänder sig till små och medelstora företag där vi gärna ser att företaget medverkat i Kickstart innan. Insatsen riktar sig till företag som inte tidigare medverkat i Digitaliseringslyftets coachningsprogram (Indigo, KickstartGo eller Produktionslyftet 4.0). Kostnaden för företaget är 10 000 kronor där Tillväxtverket utöver detta bidrar till ett värde av 55 000 kronor. För mer information klicka här!

Få tillgång till ny utbildningsplattform för tillverkande företag – sista minuten-möjlighet!

Notis · 2020-05-25

Ett projekt söks nu i dagarna hos ESF för en utbildningsplattform som i ett första steg ska kunna nyttjas för kompetensutveckling på arbetsbefriad tid vid korttidsarbete. Några företag har möjlighet att komma med redan i ansökan och då få förtur in i plattformen och få utbildningskostnader täckta. Plattformen bygger på det allra senaste inom e-learning och kommer ge tillgång både till utbildningar från universitet (internationella och svenska) inom digitalisering och AI och också innehålla bredare utbildningar för tillverkande företag. Innehållet kommer fyllas på löpande och Teknikföretagen är projektägare. OBS! Deadline tisdag 26/5 för att komma med redan i ansökan och därmed få förtur till plattformen. För mer information och intresseanmälan kontakta Birgitta Öjmertz.

Metodikutveckling för distanscoachning

Notis · 2020-05-22

Med tanke på pandemin har Produktionslyftet intensifierat arbetet med metodikutvecklingen för distanscoachning. Vi har tidigare varvat coachning på plats hos en del företag med telefon- och Skypemöten, men nu utvecklar vi distanscoachningen mot en ny nivå. Med våra tidigare erfarenheter samt erfarenheter från exempelvis Produktion2030s distansgenomförda teknikworkshoppar så utvecklar vi metodiken ytterligare. De utmaningar vi ser är bland annat hur det går att skapa interaktion på distans och vilka tekniska lösningar som är mest lämpliga. Dessa frågor går till viss del hand-i-hand och kommer att vara i fokus den närmaste tiden då vi ytterligare utvecklar vår förmåga att coacha på distans. Mer information har Malin Hallin.

Söker ert företag nya möjligheter inom Smart industri/Industri 4.0?

Notis · 2020-05-20

Move to 4.0 är ett europeiskt samarbete för att hjälpa företag att utveckla sitt arbetssätt runt Smart industri. Som företag erbjuds ni vara med i två webbinarier kring utmaningar och möjligheter med Smart industri. Webbinarierna äger rum den 9 juni och den 25 augusti. Ett antal företag kommer sedan väljas ut för att få hjälp med att ta fram sin färdplan kring detta. Anmäl dig här – mer information har Mikael Andersson.

Driv och uppföljning i Anderstorp

Notis · 2020-05-20

Hos Ingelsten & Co i Anderstorp har styrgruppen ett starkt driv, de ser lösningar och också genomför mycket. De har bland annat tagit fram en digital liggare för offertprocessen vilket ger dem möjlighet till mätning och uppföljning. För uppföljning av nya ordrar har de tagit fram en ny tavla som nu är i bruk. Mer information har Malin Erikson.

Uppdaterad möjlighet att studera Japan

Notis · 2020-05-13

Vi har i en tidigare notis nämnt detta, men under rådande omständigheter är det nya datum som gäller. Det är EU-Japan Center som erbjuder en möjlighet att följa med på en femdagars studieresa till Japan med föreläsningar och besök i ett antal företag. Programmet kan sponsra små och medelstora med deltagaravgift och resekostnader. Här kan du läsa mer – för ytterligare information kontakta gärna Carolina Donnerin.

Engagemang på topp i Växjö

Notis · 2020-04-16

Hos Willo AB i Växjö har styrgruppen nått samsyn kring deras närmaste utmaningar. De har gått noggrant tillväga och diskuterat både utmaningar liksom principer och arbetssätt/metoder och hur allt hänger ihop. Nu har precis arbetet med den första pilotgruppen startat och engagemanget är på topp för att gå till handling och jobba praktiskt mot uppsatta mål. Mer information har Sylvia Kiellarson.

Nyttiga länkar från Tillväxtverket

Notis · 2020-04-15

Effekterna av covid-19 är svåra att hantera för alla, inte minst för företagen, och det är många företag som har en mycket tuff situation nu. Här kommer några länkar med viktig information som kan vara till nytta: Samlad information till företag från myndigheterna på verksamt.se. Ansökan om korttidsarbete öppnade den 7 april, så här går ansökan till. Myndighetens ”Frågor och svar” om korttidsarbete uppdateras löpande – läs mer här.

Implementering av nytt produktionssystem i Eskilstuna

Notis · 2020-04-06

I mitten av mars följde Eskilstuna Elektronikpartner AB (Eepab) upp alla pågående aktiviteter kring sitt nya produktionssystem Eepab 2.0 samt implementeringen i verksamheten. Företaget är synkroniserat kring detta och de fortsätter arbetet med att plocka in utvalda delar från sin tidigare framtagna digitaliseringsstrategi. På grund av Covid-19 följs leveransläget minut för minut, men läget är ännu under kontroll och planer finns. Mer information har Niklas Olsson.

Utmaningar, ambitioner och principer i Norrhult

Notis · 2020-03-31

Trä AB KG List i Norrhult har kommit fram bra i arbetet och de utmaningar, ambitioner och principer som är framtagna är drivande för framtiden. Ledningen hade fram till mitten av mars gjort ett stort arbete trots tidspress och fått ihop en bra bild att presentera för en kommande pilotgrupp. Med tanke på rådande omständigheter återstår det att se hur arbetet framåt ska planeras. Mer information har David Andersson.

Utrullning av Produktionsinnovation

Notis · 2020-03-30

På Luleå tekniska universitet driver professor Anna Öhrwall Rönnbäck med stöd av Produktion2030 det kontinuerliga arbetet med produktionsinnovation. De håller som bäst på att förbereda en bredare utrullning för praktisk implementation av resultaten, något de gör i samarbete med Produktionslyftet. ”Det känns både inspirerande och roligt” – läs Annas text i Produktion2030s programkontorslogg här!

”Största misstaget? Att vi inte började tidigare!”

Artikel · 2020-03-25

Dörr & Portbolaget i Vittaryd avslutade sin 18-månaders Produktionslyftsresa i mars 2020. De har drivit sitt förändringsarbete på ett föredömligt sätt och har mängder av exempel på positiva effekter. Inför avslutet passade Produktionslyftet på att bjuda in representanter från det omgivande samhället så att fler fick möjlighet att imponeras av företagets nyvunna erfarenheter.

Läs mer om Dörr & Portbolaget

Resultat och kunskap från projekt inom Produktion2030

Notis · 2020-03-24

Produktion2030 arbetar för att underlätta för företag att på ett tidigt stadium se nya, forskningsbaserade möjligheter. Därför har de samlat material från projekt inom Produktion2030 vars resultat står till företagens förfogande. Genom samverkan mellan företag, akademi, institut liksom mellan Produktion2030 och Produktionslyftet så bygger vi ett bättre innovationsklimat – tillsammans stärker vi svensk industris konkurrenskraft! Här hittar du allt material!

Korta utvecklingsprojekt för små och medelstora företag

Notis · 2020-03-12

Det strategiska innovationsprogrammet LIGHTer, som tillsammans med Produktionslyftet bland annat genomfört Startprogrammet Go Global with LIGHTer, erbjuder nu en mycket bra möjlighet för små och medelstora företag (SMF) att snabbt och utan stor administration få finansiering för att utveckla sina idéer i korta projekt. Satsningen LIGHTer Småföretag har som syfte att utveckla SMF till högspecialiserade leverantörer av lättviktsteknologi åt svensk industri. Ambitionen är att mindre företag snabbt, och utan stor administration, ska få finansiering för att utveckla sina idéer i korta projekt. Alla teknikområden med bäring på lättvikt är välkomna; det är inte mycket som krävs av ansökan och projekten är ofta väldigt givande. Projekt kan sökas i två olika nivåer: Upp till 125 000 kronor där ingen medfinansiering krävs, och upp till 325 000 kronor där 50 procent medfinansiering krävs – läs mer om möjligheterna här. Har du frågor är du välkommen att kontakta Carolina Pettersson.

Sök till Svenska Leanpriset 2020!

Notis · 2020-03-04

Nu kan du söka till Svenska Leanpriset där Lean Forum utser det företag eller organisation som lyckats föredömligt med att utveckla sin verksamhet med stöd av Lean-filosofin. Detta genom att förbättra sina flöden, utveckla medarbetare och partner och arbeta framgångsrikt med problemlösning – läs mer och anmäl dig här! Sista dagen för inlämning till Svenska Leanpriset är den 30 april. Har du några frågor så kontakta gärna Johanna Strömgren.

Utveckling och fokus på rätt saker hos Ingelsten

Notis · 2020-03-03

Hos Ingelsten & Co i Anderstorp gjorde styrgruppen en mycket bra, informativ och tydlig presentation av sitt arbete hittills under Fas 1 som visar att det finns en tydlig koppling mellan nuläge, önskat läge och prioriterade utmaningar och principer. En stark samsyn finns liksom drivkraft att utvecklas. Pilotgruppen för daglig styrning har tagit fram ett första förslag på tavla för att visualisera sitt arbete vilken är både tydlig, omfattande och bra planerad. Första mötet har nyligen hållits där de nu börjar fånga upp avvikelser som ger dem möjlighet att utvecklas och fokusera på rätt saker. Mer information har Malin Ericson.

Fördjupning hos FM Mattsson i Mora

Notis · 2020-02-25

FM Mattsson Mora Group har en del av monteringsgruppen valts som pilotområde där de som första steg utarbetat ”en bra dag på jobbet”. I möte med styrgruppen har också samsynen säkerställts liksom planen för arbetet framåt. Eftersom detta är företagets fördjupningsresa diskuterades hur förbättringsarbetet fortsatt ska drivas och hur de redan etablerade förbättringstavlorna kan användas på bästa sätt. Mer information har Marjo Särkimäki.

Bakom ett strategiskt innovationsprogram

Notis · 2020-02-21

Produktion2030s programkontor har en egen logg som uppdateras en gång i veckan. Här skriver de om vad som händer i programmet och närliggande områden – en intressant inblick idriften av ett strategiskt innovationsprogram! Senaste inlägget kommer från Birgitta Öjmertz, som ju även Produktionslyftets programdirektör. Läs logginlägget här!

Hårdare miljökrav påverkar alla

Notis · 2020-02-20

EUs ledare Ursula von der Leyen har aviserat mycket hårda miljökrav som förmodligen kommer backas upp av både regelverk och lagkrav. Detta kommer att påverka industrin på ett avgörande sätt. Är vi förberedda? Enligt Sveriges ledande forskare inom hållbarhetsaspekter, Björn Johansson på Chalmers, står sig Sverige väl gentemot många andra länder och Produktion2030 har sedan starten adresserat dessa utmaningar i styrkeområdet Resurseffektiv produktion med Björn Johansson i spetsen. Enligt honom gäller det nu att akademin tillsammans med industrin tar till sig utmaningen på största allvar för att möta kraven. ”Vi står redo” – läs artikeln här!

Automation Region arrangerar inspirationsdag hos Produktionslyftsföretag

Notis · 2020-02-18

Välkommen till en inspirationsdag med seminarieprogram och fabriksvandring på Eberspächer i Nyköping. Torsdagen den 12 mars fokuserar besöket på verksamhetsutveckling med hjälp av automatisering och robotisering. Aktiviteten arrangeras av MITC, Eberspächer, Robotlyftet samt Automation Region och omfattar också en presentation av Produktionslyftet. Här kan du läsa programmet och anmäla dig – mer information har Niklas Olsson.

Ledarskap är nyckeln till att Sverige ska lyckas med Smart industri

Ledare · Christian Silvasti · Produktionslyftet · 2020-02-12

Många tror att Smart industri enbart berör digitalisering, robotisering och automatisering, men det är så mycket mer. Fokus måste ligga på att skapa rätt förutsättningar för medarbetarna och ledarskapet är därav nyckeln till Smart industri. Detta är också Produktionslyftets fokus; att öka företagens förändringsvilja med avstamp i ett aktivt, stödjande och närvarande ledarskap.

Läs mer här

Dags för årets Monteringskonferens!

Notis · 2020-02-11

Svenskt Monteringsforum slår den 11 mars upp dörrarna till Monteringskonferensen där även vinnaren av Svenska Monteringspriset kommer att avslöjas. Priset tilldelas en eller flera personer som utvecklat organisation, produkt, system, teknik, metod, verktyg, eller någon form av hjälpmedel, som utgör ett industriellt föredöme och därmed bidrar till utveckling inom monteringsområdet. Dagen efter, den 12 mars, erbjuder Monteringsforum också ett studiebesök hos Scania – anmäl dig via länken ovan. Bilden visar 2019 års vinnare Filip Palmkvist och Robert Turesson med prisutdelare Hans Reich. Frågor besvaras av Daniel Gåsvaer.

Fördelat förbättringsarbete

Notis · 2020-02-06

Hos Lidhults Kök har de inlett arbetet med att utvärdera och utveckla daglig styrning i pilotgruppen liksom att reflektera över det gällande systematiska förbättringsarbetet – de är millimeternoggranna i allt de gör! Förbättringstavlans innehåll och utformning har satts och gruppens första förbättringsmöte har genomförts. De förslag som redan fanns i inkorgen har fördelats ut mellan gruppens deltagare. Efter bara dryga två månader med morgonmöten har de blivit bättre på att synliggöra problem som också löses fortare. De har bättre kontroll på läget i produktionen och har exempelvis insett att såga en order i taget ger bättre ordning, inget sorteringsarbete och färre materialvagnar. Det händer saker hela tiden, stora och små förändringar där allt ingår i ett strukturerat förbättringsarbete! Mer information har Malin Erikson.

Möjlighet att studera Japan

Notis · 2020-02-01

EU-Japan Center erbjuder en möjlighet att följa med på en femdagars studieresa till Japan i juni, med föreläsningar och besök i ett antal företag. Programmet kan sponsra små och medelstora med deltagaravgift och resekostnader. Här kan du läsa mer – för ytterligare information kontakta gärna Carolina Donnerin.

Nödvändigt arbete för struktur

Notis · 2020-01-30

Hos Månsarps Svets & Maskin driver de ett nödvändigt arbete för att strutukturera alla processer, där de sett ett behov av både daglig styrning och ett överlämningsmöte. Deras samlade erfarenheter efter det påbörjade arbetet är god och de har samtidigt identifierat nya behov som de inte såg från början, exempelvis en något otydlig affärsidé. Genom ett affärsstrategiskt samarbete mellan Almi Jönköping, Månsarp Svets & Maskin och Produktionslyftet har nu en tydlig och trovärdig affärsstrategi tagits fram – en mycket bra utveckling. Mer information har Lars-Gustaf Gustafsson.

Ny tvådagarskurs: Lean & Green

Notis · 2020-01-17

Denna helt nya kurs erbjuder träning i ett miljöförbättringsverktyg som framgångsrikt testats på ett antal företag. Kursen omfattar två heldagar med föreläsningar, gruppdiskussioner och praktiska övningar, inklusive hållbarhetsanalys av en process inom den egna verksamheten. En hemuppgift mellan kursdagarna ingår också.

Slöseri är allt som inte är nödvändigt av energi, råmaterial, utrustning, komponenter, mark, utrymme och arbetstid, för att uppfylla kundens behov. Med ”gröna Lean-glasögon” så blir riskerna för skada på människa och miljö de mest onödiga och på sikt de dyraste slöserierna, inte minst för klimatet.

Lean & Green är en påbyggnadskurs i gröna Lean-verktyg för dig som vill bygga och utveckla en hållbar organisation. I kursen används förbättringsverktyget Green Performance Map för miljö- och resurseffektiviseringar som också hjälper till att hitta möjligheter för en mer cirkulär ekonomi. Kursen genomförs av KTH Leancentrum i Södertälje med föreläsarna från KTH och RISE IVF. Mer information och anmälan hittar du här – mer vet också Johanna Strömgren.

Samverkan samverkan samverkan

Ledare · Birgitta Öjmertz · Programdirektör · 2019-12-20

Förutom alla intressanta möten med företag har vi under året inlett flera samarbeten med andra aktörer som har stärkt vårt upplägg. Allt detta ger oss en starkare helhet som både uppskattas av företag, forskare, andra initiativ och program samt våra engagerade Lean-coacher. Med Produktion2030 som långsiktig samarbetspartner och finansiär, i kombination med verksamhetsbidraget från Tillväxtverket under 2020, får vi en stabil grund och möjlighet att ytterligare förstärka upplägget kring samverkan med fokus på både ett ökat hållbarhetsperspektiv och digitaliseringsinnehåll.

Läs Birgitta Öjmertz ledare här

”Man kan inte riktigt låta bli!”

Artikel · 2019-12-20

Senast vi besökte Gnosjö Laserstans var i april 2016. Då hade de avslutat sin Produktionslyftsresa ett halvår tidigare men redan hunnit köpa grannföretaget LaserCentrum. När vi i december 2019 besöker företaget – som numera ingår i koncernen GLS Industries – så har de hunnit köpa ytterligare två företag. Från 25 anställda och egentligen för små för Produktionslyftets 18-månadersprogram har de vuxit till en koncern med drygt 130 anställda.

Läs artikeln om GLS Industries

Allvar kring vägledande principer

Notis · 2019-12-20

Jätten Cater i Trollhättan uppskattade styrgruppen workshoppen kring deras vägledande principer, något de kommer att arbeta mycket aktivt med. De tar Produktionslyftssatsning på ordentligt allvar där grunden är satt för att utveckla kunderbjudandet. De har även många idéer kring hur de ska samla in data kring olika kundsegment. Mer information har Markus Lundgren.

Film om Smart underhåll

Notis · 2019-12-19

Inom Produktionslyftet har vi drivit ett startprogram med Chalmers med Smart Maintenance mot Lean-baserat underhåll i samarbete med Produktion2030. Här har vi kunnat utnyttja de senaste forskningsresultaten och kombinerat dem med Produktionslyftets metodik, vilket har blivit väldigt lyckat och som vi också tagit fram en kort film där deltagare och arrangörer kommenterar arbetet. Du kan se filmen här – mer information har Lars-Gustaf Gustafsson.

Vision, affärsidé mål och principer

Notis · 2019-12-18

Hos Recotech i Arboga har de bra diskussioner och kommer framåt trots ett ganska pressat läge. De är inte riktigt klara för att starta pilotgruppen då de behöver lägga lite mer tid för att få vision, affärsidé, mål och ner till principer att tydligt hänga samman. Det är dock ett bra driv och engagemang i gruppen. Mer information har David Andersson.

Bra diskussion kring kompetensutveckling

Notis · 2019-12-17

Styrgruppen på Skruva Teknik i Bjuv inser hur viktigt deras ledarskap är för att den fortsatta Lean-implementeringen ska bli lyckad, vilket bland annat märks i reflektioner och självkritik. De diskuterar också kring vad var och en behöver förändra i ett framtida arbete, liksom kompetensutveckling – både i styrgruppen och i pilotgrupperna. I den första av dessa var det en intressant diskussion om att kompetensutveckla sig när det är mindre att göra, vilket bidrar till att lösa företagets utmaningar och därmed ökad konkurrenskraft. Bilden visar medarbetarnas medverkan till utveckling av företagets produktionslayout. Mer information har Bengt Gebert.

Inspirerande framtidsscenarier i Anderstorp

Notis · 2019-12-03

Styrgruppens två grupper hos Ingelsten & Co i Anderstorp har tänkt utanför boxen och tagit fram varsin artikel om hur företaget ser ut år 2029. Det var en mycket inspirerande läsning som dessutom var ganska lika varandra, med en beskrivning av två företag som alla inblandade gärna vill jobba på i framtiden. Kundperspektivets fakta, synpunkter och diskussioner gav en tydligare och gemensam bild av företagets situation idag och också av vad som kommer att vara viktigt och avgörande i framtiden. Mer information har Malin Erikson.

Läs mer

Vad kan Japan lära av Produktionslyftet?

Ledare · Yutaka Tamura · Professor Aichi Toho University · Nagoya · 2019-11-29

Sommaren 2019 besökte jag RISE IVF där vi bland annat diskuterade den svenska satsningen Produktionslyftet, vilket jag skulle vilja dela mina intryck från inklusive kopplingen till Japan. Produktionslyftet startade 2007 med syfte att bibehålla och stärka svensk industris tillväxt med fokus på små och medelstora företag (SMF). Precis ett år senare hamnade Japan i kris på grund av Lehman-kraschen och våra försök att därefter stötta japanska SMF har inte varit alltför framgångsrika. Det har däremot Produktionslyftet varit, något som borde leda till större uppmärksamhet i Japan såväl som globalt.

Läs professor Yutaka Tamura ledare här

Produktion2030 avsätter medel till Produktionslyftet

Artikel · 2019-11-29

Produktion2030 och Produktionslyftet har samarbetat allt tätare de senaste åren, bland annat med resultatspridning och satsningar mot små och medelstora företag. Nu går Produktion2030 in och stöttar Produktionslyftet ekonomiskt, initialt med ett par miljoner under det kommande året.
– Neddragningar inom innovationssystemet, där bland annat satsningar inom Smart industri-strategin mer eller mindre upphör, drabbar även ett framgångsrikt program som Produktionslyftet, konstaterar Produktion2030s programchef Cecilia Warrol. För oss är det helt naturligt att då gå in och stötta och samtidigt dra nytta av synergierna mellan våra program.

Läs hela artikeln här

Utmaningsdriv hos Eepab

Notis · 2019-11-29

Hos Eepab i Eskilstuna pågår en vidareutveckling av produktionssystemet, ”Eepab-modellen”. Sedan de satte den ursprungliga modellen har de vuxit med nära 100 procent omsättningsmässigt och även i medarbetarantal. Styrgruppen, som är nybildad, driver en serie personalträffar där de förädlar det befintliga till nästa nivå, till version 2.0. Parallellt tränas det på utmaningsdrivet förbättringsarbete för att i framtiden kunna tackla svårare utmaningar när de lägre hängande frukterna redan skördats. Som ytterligare komplement testas också en framtida styrtavla för konstruktion/utveckling, ett koncept som bollades i gruppen och nu har ”go”. I en redan framgångsrik verksamhet är en tanke med tavlan att starkare koppla och synkronisera utveckling och produktion tillsammans. Mer information har Kalle Persson.

Bra driv i Norrhult

Notis · 2019-11-29

Trä AB KG List i Norrhult har haft sin Lean-introduktion vilket gav dem flera insikter kring behovet av rätt form av kommunikation och rätt information. Alla deltagarna var väldigt drivande och villiga att ta tag i frågorna – det är lätt att vara Lean-coach en dag som denna … Mer information har David Andersson.

Teknikworkshoppar för små och medelstora företag

Notis · 2019-11-28

I samverkan med bland annat IUC-nätverket arrangerar RISE IVF så kallade teknikworkshoppar över hela landet. Genom dessa erbjuds företag och forskare en möjlighet att mötas och utbyta kunskap och erfarenheter. Teknikworkshopparna fokuserar på intressanta och utmanande områden och baseras på resultaten från Produktion2030s projekt. Den 9 december arrangeras till exempel en teknikworkshop i Luleå kring Smart Maintenance som nämns i artikeln i månadens nyhetsbrev – hela utbudet kan du se här vilket uppdateras kontinuerligt. Mer information har Roger Lundin.

God start och högt engagemang i Skene

Notis · 2019-11-27

Faiber i Skene har fått en god start på sin förbättringsresa. I början av november genomfördes ett möte med styrgruppen för att etablera samsynen kring syftet med Produktionslyftssatsningen. Dagen omfattade även ett möte med pilotgruppen och en övning kring nuläge, önskat läge, hinder och första steg – mycket engagerade gruppmedlemmar! Mer information har Tomas Wigerfelt.

Dags att nominera till Svenska Monteringspriset 2020!

Notis · 2019-11-12

Monteringsforum meddelar att det nu går att föreslå pristagare till Svenska Monteringspriset. Det kan vara någon inom ditt eget företag eller från andra företag. Du kan även söka själv, det behöver alltså inte vara någon annan som nominerar. Det finns heller inga krav på att de nominerade ska vara medlemmar i Monteringsforum. Priset tilldelas en eller flera personer som utvecklat organisation, produkt, system, teknik, metod, verktyg, eller någon form av hjälpmedel, som utgör ett industriellt föredöme och därmed bidrar till utveckling inom monteringsområdet. Här kan du läsa om statuterna för priset. Nomineringar tas emot löpande, men  ska vara inkomna senast den 20 december 2019. Priset delas ut vid Monteringskonferensen den 11 mars 2020 på Filmhuset i Stockholm. Bilden är på 2019 års vinnare Filip Palmkvist och Robert Turesson med prisutdelare Hans Reich. Skicka din nomineringen till Daniel Gåsvaer eller Annika Nilsson – frågor besvaras av Daniel Gåsvaer.

Produktionslyftet möter medlemmarnas krav

Ledare · Aleksander Zuza · Utredare bransch- och företagsfrågor · IF Metall · 2019-10-31

Våra medlemmar är en krävande samling; med all rätt, det är deras arbetsplatser det handlar om. De företag som framgångsrikt fått med sig dem på banan har lyckats på alla plan. Som det sagts så många gånger förr så handlar det inte om att arbeta snabbare eller hårdare utan smartare.

Läs Aleksandar Zuzas ledare här

Stora Leverantörspriset till Bror Tonsjö

Notis · 2019-10-31

Ytterligare ett Produktionslyftsföretag har förärats ett fint pris. Det var vid Fordonskomponentgruppens (FKG) konferens Stora Leverantörsdagen som Bror Tonsjö tilldelades Stora Leverantörspriset. Företagets VD Claes Tengström fick ta emot priset ur prisutdelare Anders Williamssons hand, Vice President på Scania – som vanligt i samband med prisutdelningen var båda helt ovetandes. Rätt kul med Anders kommentar: ”Fan – de är ju leverantör till oss!” Juryn består av delar av FKGs styrelse och deras motivering löd: ”Bror Tonsjö är ett familjeägt SME-bolag med en lång tradition inom skärande bearbetning. Som vi har hört idag så är fordonsindustrin i stark förändring och där är Tonsjö en ledstjärna som förstår möjligheterna som den nya tekniken kan ge. Under senaste året så har Tonsjö gjort stora framsteg inom digitalisering av sin produktion och de har även varit öppna och behjälpliga med att dela med sig av sina erfarenheter till andra. Att vara en av Sveriges ledande inom digitalisering och samtidigt vara konkurrenskraftiga med sina produkter är en styrka som belönats med Stora Leverantörspriset.” Mer information har Birgitta Öjmertz.

Tvådagarskurs i Lean & Green

Notis · 2019-10-30

Utöka din Lean-verktygslåda med ett ”Green Kaizen”-verktyg som fungerar. Vi har idag mindre än nio år på oss att klara 1,5 gradersmålet utifrån den CO2-budget som IPCC (FNs klimatpanel) beräknat. Ny teknik och nya miljöinvesteringar är en viktig del i den samhällsomställning som behövs, men lika viktigt är det att ändra arbetssätt och beteende i vardagen och på arbetsplatsen för att minska miljöbelastningen och ta bort slöserier. Slöseri är allt som inte är nödvändigt av energi, råmaterial, utrustning, komponenter, mark, utrymme och arbetstid för att uppfylla kundens behov. Med ”gröna Lean-glasögon” så blir riskerna för skada på människa och miljö de mest onödiga och på sikt de dyraste slöserierna, inte minst för klimatet. Kursen genomförs av KTH Leancentrum i Södertälje och bland föreläsarna hittar vi forskare och praktiker från KTH och RISE IVF. Kursen rekommenderas till företag som redan gått igenom Produktionslyftet, en kort påbyggnadskurs i Lean & Green. Som ett nästa steg är tanken att bredda utbudet i Produktionslyftet. Här kan du läsa mer och även anmäla dig – har du några frågor så kontakta gärna Johanna Strömgren.

Välförtjänt pris till Produktionslyftsföretag

Notis · 2019-10-28

På den lokala näringslivsgalan, Kanngalan, i Ljungby fredagen den 11 oktober fick Dörr & Portbolaget i Vittaryd ta emot ”Swedbanks gränslösa pris” med följande motivering: ”Årets pris går till ett familjeföretag som är verksamt på en mindre ort i kommunen med försäljning över hela Sverige. Företaget har genomfört generationsskifte och tar verksamheten in i framtiden genom att involvera all personal via Produktionslyftet och har även framgångsrikt genomfört nyinvesteringar i lokaler och maskinutrustning. Tack vare detta har företaget ytterligare förbättrat produktiviteten och lönsamheten.” Mer information har Malin Erikson.

Läs mer om Dörr & Portbolaget här

Partssamverkan för attraktivt arbete och konkurrenskraft

Notis · 2019-10-10

Den 21 november 2019 mellan 12:30 och 17:00 är du välkommen till Stockholm och AFoUs – Arbetsplatsnära FoU för hållbart arbetsliv – inspirationsdag för utveckling av framtidens arbeten och arbetsplatser. Årets dialogseminarium handlar om den svenska modellen i arbetslivet med särskilt fokus på betydelsen av partssamverkan för utveckling av attraktiva arbeten och konkurrenskraftiga organisationer. Detta är det fjärde strategiska dialogseminariet arrangerat av nätverket AFoU i nära samverkan med arbetsmarknadens parter i nätverkets referensgrupp. Mer vet Ulrika Harlin.

Lean-rapporter från ”down under”

Notis · 2019-10-07

Helena Lidelöw – Lindbäcks Bygg/Luleå tekniska universitet/Lean Forum Bygg – har under tre veckor i höst varit gästprofessor på Western Sydney University i Australien. Under Lean Forum Byggs styrelselogg skriver hon om sina upplevelser och reflektioner från ”down under”; mycket intressant även för den som inte är verksam inom byggsektorn men har ett intresse för Lean. Här kan du läsa inläggen: 23 september, 24 september, 25 september, 26 september, 27 september, 30 september, 1 oktober och 2 oktober. Mer information har Björn Stenvall.

Lyft blicken mot hållbarhetsutmaningarna

Ledare · Martin Kurdve, forskare RISE IVF · Monica Bellgran, professor KTH · Johanna Strömgren, föreståndare KTH Leancentrum · 2019-09-30

När vi arbetar med införande av Lean i Produktionslyftet tar vi ofta upp hur Lean-arbetet ska fungera utan konflikter med miljö och arbetsmiljöledningssystem. Det har även blivit alltmer fokus på att ha hållbarhet i centrum för produktionssystemet och vi hoppas att fler företag vill åstadkomma ett grönt produktionssystem i sina fabriker och verksamheter eftersom det börjar bli bråttom – vi har bara några tiotal år på oss att bli verkligt klimatneutrala

Läs ledaren här

100 Lean-kurser med ständiga förbättringar

Artikel · 2019-09-30

Den första kursen fick de ringa runt och sälja in till halva priset, den andra fick de ställa in … I somras genomfördes den 100e kursen av Chalmers och Produktionslyftets Lean-kurs på 7,5 högskolepoäng, idag en framgångssaga för både arrangör och deltagare. Vi passade på att prata lite historia med människorna bakom utbildningen.

Läs hela artikeln här

Smarta lösningar med nystartade teknikbolag

Notis · 2019-09-30

Söker ni efter nya eller alternativa tekniska och digitala lösningar för att utveckla er verksamhet och era processer? Fler företag skulle vinna på att hitta samarbeten med nystartade teknikbolag (startups). Stora företag som ABB och Ericsson har länge samarbetat med startups; i Tillväxtverkets arbete med Smart industri erbjuds nu samma möjligheter till små och medelstora industriföretag. Det handlar om att öka hastigheten och få tillgång till ny teknologi, men lika mycket om att lära sig nya sätt att arbeta i korta projekt och få tillgång till kompetens som annars kan vara svår att knyta till sig. Med Ignite Sweden genomför Tillväxtverket därför Startup Sweden Bootcamp Industri den 4-5 december i Stockholm. Välkommen med din anmälan! Mer information har Birgitta Öjmertz.

Väl genomförd layoutförändring hos Acron

Notis · 2019-09-29

Hos Acron i Anderstorp har nu de viktigaste nyckeltalen identifierats och genom goda diskussioner kring vad som mäts, vem som mäter och registrerar, när och hur de följs upp etcetera finns nu både rutiner och samsyn kring detta. En välplanerad layoutförändring i produktionen är nu genomförd och i samband med det har de första tre stegen i 5S genomförts med mycket bra resultat. En handlingsplan kring reklamationer ska genomföras där resultatet noggrant ska följas upp och eventuella nya rutiner implementeras på bred front. Detta arbete prioriteras under en tid framöver. Mer information har Malin Erikson.

Lean Forum konferens med Produktionslyftet

Notis · 2019-09-28

Glöm inte att boka din plats på konferensen Lean Forum 16-17 oktober 2019 i Södertälje. Årets program innehåller en mängd sessioner som utmanar även dig som arbetat med Lean ett bra tag. Lean Forum presenterar ett imponerande program – läs mer här – med några av våra mest välrenommerade företag: Scania, Saab Aeronautics Scania, Astra Zeneca, SKF, Volvo Cars … Produktionslyftet kommer att finnas på plats med rollup och medarbetare på plats som kan svara på frågor. Vi är dessutom extra stolta över att ett av ”våra” företag, Rosendals Trädgård, finns representerade i plenum där VD Tin-Tin Jersild föreläser under rubriken ”Från kris till harmoni genom Lean”. Här kan du boka din plats på konferensen – mer information har Rikard Sjöström.

Slutsummering hos VBG i Vänersborg

Notis · 2019-09-27

Hos VBG Truck Equipment i Vänersborg har de börjat summera sitt arbete inför slutseminariet med Produktionslyftet. Företaget har kommit långt med avseende på att fatta mer faktabaserade beslut samt bryta ner verksamheten i nyckeltal. Fokus framöver handlar mycket om att därigenom följa upp uppnådda resultat. Mer information har Markus Lundgren.

Årligt strategimöte med Produktionslyftets styrelse

Notis · 2019-09-13

I slutet av augusti hade Produktionslyftets styrelse sitt årliga lite längre strategimöte. I år ingick både ett besök hos Bror Tonsjö, med en mycket uppskattad presentation av VD Clas Tengström, och samtal med ledningen från RISE kring hur vi kan göra ännu mer och bättre tillsammans. Vi hade även interna diskussioner med Produktionslyftets ansvariga för inspiration, utbildning och coachning. På bilden från vänster: Lars-Henrik Jörnving (Scania, styrelsemedlem), Tommy Thunberg Bertolone (IF Metall, styrelsemedlem), Birgitta Öjmertz, RISE/Produktionslyftet, programdirektör), Göran Johnsson (styrelseordförande), Mats Björkman (Linköpings universitet, styrelsemedlem), Dan Carlsson (RISE/Produktionslyftet, ansvarig inspiration), Gaute Knutstad (SINTEF Manufacturing/Produktivitetsspranget, adjungerad – Gaute har motsvarande roll i norska systerprogrammet Produktivitetsspranget som Birgitta har i Produktionslyftet), Richard Berglund (RISE/Produktionslyftet, ansvarig coachning), Stina Wollenius (Glasgruppen, styrelsemedlem), Peter Johansson (Teknikföretagen, styrelsemedlem) och Annika Nilsson (RISE/Produktionslyftet, administration). Saknas på bilden gör Malin Larsson (Vattenfall, styrelsemedlem) och Anette Winter (Chalmers/Produktionslyftet, ansvarig utbildning). Mer information har Birgitta Öjmertz.

Reflektioner i vacker miljö

Notis · 2019-09-09

Så är vi samlade vid det tidigare Produktionslyftsföretaget Rosendals Trädgård för årets reflektionsdagar. Dryga 30-talet aktiva inom programmet är på plats för reflektion, inspiration och diskussion kring Produktionslyftets utveckling – två spännande dagar att se fram emot! Mer information har Björn Stenvall.

Kommunikation och flöde hos Skruva Teknik

Notis · 2019-09-05

Hos Skruva Teknik i Bjuv var alla deltagare i pilotgrupp nummer två mycket engagerade och aktiva i Lean-spelet och spelets diskussioner i mitten av augusti. VD Mikael Sjöberg inledde med att berätta om företagets Lean-resa så här långt och alla tyckte att det är rätt väg att gå. Resultatet från reflektionen i slutet av dagen visade att de flesta menade att vad de lär sig i Lean-spelet om kommunikation och flöde är precis det Skruva Teknik behöver jobba med … Mer information har Bengt Gebert.

Flyt i förbättringsarbetet hos Abetong i Vislanda

Notis · 2019-09-03

Hos Abetong i Vislanda flyter förbättringsarbetet inom pilotgruppen på. Standardiserat arbetssätt i styrgruppen är nu etablerat, en plan för ett gemensamt spelsystem i alla hallar är framtagen och nu ska standardiserat arbetssätt introduceras i pilotområdet, där bland annat filmning av flera moment har utförts. Lean-introduktion och Lean-spel har genomförts för att skapa en bas för kommande spridning, där summering och förberedelser är planerade till början av september. Mer information har Christian Silvasti.

Startprogram i syd

Notis · 2019-09-02

I Blekinge har de dragit igång ett Startprogram med tema ”Effektivisera dina flöden med Lean och digitalisering”. Fem företag ingår i programmet och kommande träff genomförs hos det tidigare Produktionslyftsföretaget Orbit One i Ronneby. Med på bild (längst till vänster) är även Sandra Mattsson från RISE som höll en uppskattad presentation om digitalisering. Mer information har Lars Danielsson.

Samma resa en gång till på egen hand

Ledare · Åsa Marcus · Produktionschef · F.O.V. Fabrics AB · 2019-08-30

Möjligheten att öka våra affärer och produktionen med 50 procent hade inneburit två nya helgskift, investering i nya maskiner och ombyggnad av befintliga. Vi kände att vi behövde ny energi och därför kontaktade vi Produktionslyftet.

Läs Åsa Marcus ledare här

Samverkan viktigare än någonsin

Artikel · 2019-08-30

Mora i Dalarna är ingen stor stad men den är väl representerad i Produktionslyftet. Här arrangeras insiktsseminarier, Startprogram planeras och tre företag har medverkat i Produktionslyftet – två av dem dessutom två gånger! Vi besökte Mora för att tillsammans med PeO Sjöberg från IUC Dalarna träffa några av företagen och lyssna till deras berättelse.

Läs artikeln om Mora här

Utvecklade tavlor i Tyresö

Notis · 2019-08-29

Hos Frohe i Tyresö var det före sommaren bra diskussioner kring förbättringsarbetet med pilotgruppen. Tavlan som används för arbetet med standardiserat arbetssätt har utvecklats för att bli förbättringstavla – bra respons och bra idéer. Det genomfördes även uppföljning och rundvandring med hela styrgruppen till pilotgruppens tavla för arbetet med standardiserat arbetssätt för rigg samt till verkstadens daglig styrning-tavla. De diskuterade också i styrgruppen kring spridningsplanen med tillhörande utbildningsmaterial och resurskrav. Mer information har Marjo Särkimäki.

Lean Forum 2019 i Södertälje

Notis · 2019-08-28

Det är hög tid för den intresserade att boka plats på konferensen Lean Forum 2019 i Södertälje. Årets program innehåller en mängd sessioner som utmanar även dig som arbetat med Lean ett bra tag. Lean Forum presenterar ett imponerande program – läs mer här – med några av våra mest välrenommerade företag: Scania, Saab Aeronautics Scania, Astra Zeneca, SKF, Volvo Cars … Produktionslyftet är dessutom extra stolta över att ett av ”våra” företag, Rosendals Trädgård, finns representerade i plenum där deras VD Tin-Tin Jersild föreläser under rubriken ”Från kris till harmoni genom Lean”. Här kan du boka din plats på konferensen – mer information har Rikard Sjöström.

Stort engagemang hos Indoor Energy i Solna

Notis · 2019-08-27

Indoor Energy med verksamhet i många svenska städer har valt ett pilotområde för Stockholmsområdet med målet att förbättra arbetssättet gällande akutuppdrag som till exempel ett trasigt kylaggregat eller bristande ventilation. Målbilder som exempelvis ”klara inställelsetid hos kund under högsäsong” eller ”undvika att avbryta andra arbeten för akutuppdrag” kommer att ge kunder, medarbetare och ägare positiva effekter och därmed även samhällsnytta i och med energieffektivare fastigheter och inomhusklimat samt minskade slöserier. Mer information har Kalle Persson.

Viktig plan framåt i Kvicksund

Notis · 2019-08-26

Hos Abetong i Kvicksund är strukturen på plats, daglig styrning flyter på bra i pilotområdet och på fabriksnivå. Förbättringsarbetet med problemlösning finns på plats, nästa steg är att planera in mer tid för det och prioritera det.
Spridning till fler grupper påbörjades efter semestern.
Utmanande och bra diskussioner med styrgruppen och diskussion om planen framåt vilket även inkluderar det faktum att deras nya platschef börjar i september. Mer information har Tomas Wigerfelt.

Stark tilltro i Lidhult

Notis · 2019-08-23

Hos Lidhults Kök har den nya styrgruppen verkligen visat att de tror på sig själva; på styrgruppen, på sina medarbetare och att de kommer att kunna göra ett bra utvecklingsarbete tillsammans. Det finns både driv och vilja liksom många goda tankar och idéer att bearbeta och testa, vilket är goda förutsättningar för en fortsatt bra Produktionslyftsresa! På bilden förändringsledare Robert ”Robban” Nyberg – mer information har Malin Ericson.

Från fragment till helhet i Månsarp

Notis · 2019-08-22

Hos Månsarps Svets & Maskin har de under/efter sommaren diskuterat hur Lean kan optimera flödet, där mycket handlar om att prata med och lyssna på varandra. Flödeskartläggningen gav både bra diskussioner och driv i gruppen – bra att få upp en helhetsbild så att alla ser det alla känner fragment av. Mer information har David Andersson.

Utlysning inom LIGHTer Småföretag

Notis · 2019-08-21

LIGHTer Småföretag har som syfte att utveckla små och medelstora företag (SMF) till högspecialiserade leverantörer av lättviktsteknologi åt svensk industri. Ambitionen är att mindre företag snabbt, och utan stor administration, ska få finansiering för att utveckla sina idéer i korta projekt där alla teknikområden med bäring på lättvikt är välkomna att ansöka. Projekt kan sökas i två nivåer, dels upp till 125 000 kronor (där ingen medfinansiering krävs) eller upp till 325 000 kronor (där 50 procent medfinansiering krävs). Deadline är den 18 oktober – läs mer här. Om du har några frågor så kontakta gärna LIGHTers Ann-Charlotte Borggren.

Smart & proaktivt underhåll

Notis · 2019-08-13

Inom Produktionslyftet genomför vi ett mycket uppskattat Startprogram med tema Lean-baserat underhåll. Samma kollegor från Chalmers, med Anders Skoogh i spetsen, medverkar tillsammans med RISE i Produktion2030s regi även i kursen Smart & proaktivt underhåll i samarbete med FKG. Precis som med Startprogrammet har kursen varit mycket uppskattad, bland andra av Magnus Östholm, Maintenance Engineer på Volvo Car Corporation. Mer information har Sandra Mattsson.

Läs Magnus Östholms kommentar här

Risk för mindre ramprogram?

Notis · 2019-08-08

Som vi nämnt tidigare så skriver Teknikföretagens och RISE representant i Bryssel, Charlotte Andersdotter, löpande inlägg om EUs arbete på plats. Här handlar det mindre om utlysningar eller projektansökningar, utan mer övergripande runt kommissionens verksamhet och hur EU utvecklas framåt. Det är mycket insiktsfullt och intressant, har du möjlighet så följ gärna hennes inlägg – det senaste kan du läsa här. Om du har några frågor så kan du mejla direkt till Charlotte Andersdotter.

Produktionslyft genom automation och robotisering

Ledare · Magnus Widfeldt · RISE IVF · 2019-06-28

Sedan mitten av 1970-talet företag i Sverige satsat på automation med industrirobotar i sin produktion, med ökad produktivitet och bättre arbetsmiljö som de två viktigaste drivkrafterna. Så är det fortfarande, jag får regelbundet samma svar av medarbetare i tillverkande företag; produktivitet och bättre arbetsmiljö står i fokus för investeringar i automation och robotisering.

Läs Magnus ledare här

Lean-introduktion med engagemang och diskussion

Notis · 2019-06-28

Hos Mattsson Metal genomförde de i mitten av juni en Lean-introduktion med gruppen i pilotområdet, varmpressarna. Det var en bra dag med stort engagemang och mycket diskussioner kring det fortsatta arbetet. Dagen inleddes med att delar av styrgruppen presenterade tankarna kring företagets utmaningar och principer. Mer information har Marjo Särkimäki.

Utveckla dig med Lean ledarskap

Notis · 2019-06-27

Med start i september 2019 finns det fortfarande platser kvar till kursen Lean ledarskap på 7,5 högskolepoäng. Kursen genomförs av KTH Leancentrum i Södertälje med föreläsare från bland andra KTH, Karolinska institutet, RISE IVF, Södertälje kommun, Saab Aeronautics och AstraZeneca. Kursen är väldigt uppskattad med mycket positiva utvärderingar och spontana kommentarer: ”Mycket bra med föreläsare som har gedigen erfarenhet som linjechefer i Lean-organisationer”, ”tänk om jag kunde få fabriksledningen att gå kursen, vad mycket lättare mitt arbete hade varit då!” Intresserad? Mer information och anmälan hittar du här – mer vet även kursledare Johanna Strömgren.

Finalisterna till Svenska Leanpriset

Notis · 2019-06-20

Tre svenska organisationer har gått vidare som finalister till årets upplaga av Lean Forums Svenska Leanpriset. Tyvärr inget Produktionslyftsföretag i år, men detta är finalisterna:
The Absolut Company, produktion i Åhus – de har jobbat med systematiskt förbättringsarbete i 20 år
N4, Scientific services – de har byggt på Lean-principerna sedan starten 2012 och har utsetts till Gasell-företag tre år i rad
Zoégas Kaffe – deras arbete med ständiga förbättringar startade 2009.
Mer information har Anette Kinde.

Daglig styrning och standardiserat arbetssätt

Notis · 2019-06-14

Hos Abetong i Falkenberg har Produktionslyftets Lean-coach deltagit vid deras daglig styrning både i pilotgruppen och en annan station. Dagen fortsatte med coachning av deras förbättringsarbete samt introduktion för styrgruppen om standardiserat arbetssätt. Plan framåt kring arbetet med ledarideal är också lagd. Mer information har Christian Silvasti.

Bra effekt av ordning och reda

Notis · 2019-06-11

Hos Umesläp visar en stations uppföljning av arbetet med 5S på framsteg. De har nyligen inskolat en ny person vid stationen och denne är på banan redan efter två veckor – instruktioner och ordning och reda har gett effekt! Samtidigt har de även fått bra feedback på hur en person utan erfarenhet ser möjligheter att förbättra instruktionerna. Mer information har Moa Hedestig.

Vi kör lite bättre för varje dag som går

Ledare · Stephan Bengtsson · VD/ägare · Safeman AB · 2019-05-31

När jag tog över Safeman för två år sedan så var mitt första beslut att bolaget skulle söka till Produktionslyftet. Vi behövde verktyg, kunskap och hjälp för att etablera ett nuläge som vi kunde bygga vidare på för framtiden. Jag träffade andra företagsledare vars bolag varit med i Produktionslyftet som berättade att det innebar mycket arbete men att det också gav mycket.

Läs Stephans ledare här

”Det är bara du som kan förändra dig”

Artikel · 2019-05-31

Efter att ACAB i Alfta medverkat i Produktionslyftet har förändringsbenägenheten ökat, de anammar ny teknik och är alerta när det gäller att medverka i olika teknik- och utvecklingsinitiativ som erbjuds, exempelvis de teknikworkshoppar med följande utvecklingsprogram som baseras på projekt inom Produktion2030. Närmast på tur står dock arbetet med att sprida erfarenheter och metoder till övriga företag i koncernen.

Läs artikeln här

Lean-utbildning för medarbetare

Notis · 2019-05-29

Göteborg Energi, Verksamhetsområde Produktion, är nu i full gång med utrullning av bland annat daglig styrning och förbättringsarbete. Alla ledare har deltagit i de tre workshopparna för ledare inom Produktionslyftet med stor energi, tagit på sig en drivande roll och arbetar mot de gemensamma övergripande målen. De har sänt, och fortsätter sända, ett flertal medarbetare till Produktionslyftets Lean-utbildning och organiserar nu för att dessa på ett bra sätt ska stötta organisationens fortsatta utveckling. Mer information har Jonas Laring.

Gruppens roll i helheten

Notis · 2019-05-21

Hos Dörr & Portbolaget i Vittaryd går pilotgrupp nummer två från klarhet till klarhet med många diskussioner kring daglig styrning, gruppens mål, gruppens roll i helheten och dragande flöden. Hur kan de kommunicera egna och andra gruppers behov, vad det innebär att vara flexibel både i den egna gruppen och mellan grupper? Gruppen har också identifierat flera områden för dem och övriga företaget att arbeta med för att få en så väl fungerande produktion som möjligt. Mer information har Malin Erikson.

Uppföljning och vägledande principer

Notis · 2019-05-14

Frohe AB i Tyresö har de arbetat med spridningen av daglig styrning till service och underhållsverkstad. De visar ett bra engagemang och har även haft uppföljning av styrgruppens arbete och dess roll med diskussioner kring kopplingen till vägledande principer och arbetet hittills. Mer information har Marjo Särkimäki.

Engagerat kring förbättringsförslag

Notis · 2019-05-08

Skruva Teknik AB i Bjuv har de ett engagerat team som efter Lean-spelet gjorde reflektioner som väl stämde överens med företagets definierade utmaningar. Pilotgruppen ska nu få styrgruppens stöd med struktur för att ta sig an förbättringsförslag, vilket de vill komma igång med så snart som möjligt. Mer information har Bengt Gebert.

Samsyn och daglig styrning

Notis · 2019-05-07

Hos Abetong i Kvicksund har de etablerat en god samsyn gällande nyckeltal kopplade till företagets övergripande utmaningar. Pilotgruppen har haft en hög aktivitet i framtagningen av sin tavla för daglig styrning och även engagemanget är högt. Den nya tavlan är på plats och nya förslag finns på att mäta gruppernas utfall. De ska även försöka bryta ner antalet timmar per produkt. Mer information har Tomas Wigerfelt.

Drömbild, styrkor och svagheter

Notis · 2019-05-03

Mattsson Metal AB i Mora har nu med stort engagemang arbetat fram en drömbild och prioriterat sina utmaningar baserat på värdeflödesanalys och styrkor/svagheter. Nu arbetar de vidare med de prioriterade två övergripande utmaningarna samt med att ta fram ett utkast till företagets vägledande principer, något som styrgruppen fick i uppgift att jobba vidare med till nästa träff. Mer information har Marjo Särkimäki.

Det börjar lossna …

Ledare · Sandra Mattsson · Forskare · RISE IVF · 2019-04-30

Liksom representanter för Produktionslyftet var också jag på plats i Hannover och mässan där Sverige som partnerland fick en relativt stor roll. Produktionslyftet arbetar mycket med att få upp digitaliseringen på företagens agenda och det var den här utmaningen jag talade om på mässan. Det vi kunde se på både Co-Lab Sweden och WomanPower-konferensen under mässan var att det mesta handlade om små och medelstora företag (SMF), digitalisering och inkludering.

Läs Sandras ledare här

Gemensam stolthet vid varje förbättring

Artikel · 2019-04-30

Den 15 mars 2019 arrangerade Luleå tekniska universitet och IUC Norr ett seminarium i Produktionslyftets regi. Med ett Startprogram planerat i regionen till den 14 maj var tanken att inspirera företagen bland de många deltagarna att anmäla sig – med det tidigare Produktionslyftsföretaget Brokk som värd fick de också se konkreta fördelar av arbetet med Produktionslyftet.

– Har ni möjlighet så sök till Produktionslyftet, rådde Brokks platschef Staffan Larsson.

Läs artikeln om Brokk här

Engagemang och daglig styrning

Notis · 2019-04-30

I pilotområdet hos PlastoMer Sweden AB i Västervik har de börjat med daglig styrning. Det är ett bra engagemang i pilotgruppen som arbetat med de nyckeltal och utmaningar som möter företagets övergripande utmaningar. På bilden ses styrgruppen gå igenom nyckeltalen – mer information har Tomas Wigerfelt.

Problemlösning och nyckeltal

Notis · 2019-04-29

Acron AB i Anderstorp har arbetat med problemlösning och påbörjat arbetet med A3or gällande specifika problem, något som gav goda resultat. Detta både i form av konsensus, fokus på ett problem i taget och samarbete liksom för utveckling av egna och andras idéer, avstämning med varandra och förbättrad kommunikation. Deras nyckeltal mäts löpande och visas på ett mycket tydligt sätt. Nu inväntar de endast uppföljning av felkoder samt den mer långsiktiga uppföljningen av samtliga nyckeltal. Företagets värderingar syns numera tydligt på väggen mellan fikarum och produktionen – snyggt! Mer information har Malin Erikson.

Produktionssystem och förbättringar

Notis · 2019-04-26

Hos Kynningsrud Prefab AB i Uddevalla genomförde de i mitten av april en väldigt bra presentation av Kynningsruds Produktion System. Vid presentationen deltog två representanter från styrgruppen som varit med under Fas 1. Det genomfördes också Lean-spel med två grupper som båda hade bra förslag till förbättringar; en del av idéerna från spelet tar de med sig tillbaka till den egna arbetsplatsen. Mer information har Bo Ericson.

Hög tid att söka till Svenska Leanpriset

Notis · 2019-04-16

Sveriges mest prestigefyllda Lean-pris delas ut i oktober i Södertälje och ansökan är fortfarande öppen, dock inte så länge till. Flera Produktionslyftsföretag finns bland tidigare nominerade och vinnare. Ni som medverkat i Produktionslyftets 18-månadersprogram – sök till Svenska Leanpriset!

Produktionslyftet på Hannovermässan

Notis · 2019-04-02

Vid German Swedish Tech Forum berättade bland andra Clas Tengström från Produktionslyftsföretaget Bror Tonsjö hur de inledde sitt digitaliseringsarbete för cirka två år sedan. Med all data i molnet kan de ta bättre beslut idag och nu ligger fokus på den mänskliga biten av digitalisering med beslutsstöd för operatörerna – vilken typ av data ska hämtas ner till dem och när behöver de den? En tydlig insikt är att medarbetarna blir allt viktigare … Andra på plats var Johan Carlstedt från IVA som lyfte att vi måste samarbeta mer och fokusera på både universitetsutbildningar och fortbildning för små och medelstora företag med kortare utbildningar. Mats Friberg, VD Siemens Industry Software, menade att digitalisering handlar mer om företagsstrategier än teknikstrategier. Även Mikael Axelssin, VD för Garantell som vann IVAs Smart Industri-pris, berättade om deras arbete. En imponerande dag där slutsatsen var att Sverige trots allt kommit ganska långt men att vi måste samverka än mer för att gå vidare. Mer vet Birgitta Öjmertz.

Digitalisering hos Bror Tonsjö

Ledare · Clas Tengström · VD Bror Tonsjö AB · 2019-03-29

Utan Lean och grunden med bra processer och effektivitet är det ingen idé att börja med digitaliseringsarbetet. Sedan innebär digitaliseringsarbetet i sig en hel del utmaningar, varför vi inledde arbetet med en genomgång av våra styrkor och svagheter. Vi skapade oss en klar bild över vad vi skulle fokusera på ur en digitaliseringsaspekt, vilket var ett avgörande steg i arbetet.

Läs Clas Tengströms ledare här

Digitalisering är mer än teknik

Artikel · 2019-03-29

MITC, Mälardalens Industrial Technology Center, har tillsammans med Produktionslyftet drivit ett antal digitaliseringsprogram sedan 2016. Med regionledare Anna Bird i spetsen har de på ett lyckosamt sätt lyckats knyta ihop den röda tråden mellan olika projekt och initiativ. En av dessa lyckade insatser är Digilean.

Läs om företagens reflektioner kring Digilean

EU-nyheter från Bryssel

Notis · 2019-03-29

Charlotte Andersdotter är ansvarig Teknikföretagens och RISEs kontor i Bryssel, där hon bevakar och driver olika EU-frågor. Charlotte har en unik inblick i vad som sker i kommissionen och EU-parlamentet, något hon löpande delar med sig av i sin EU-logg på Produktion2030s hemsida. För den som vill hålla sig uppdaterad kring – och kanske även bättre förstå – vad som händer i EU är hennes inlägg en guldgruva. Här är hennes senaste inlägg.

Avslut och tårtkalas hos EuroMaint Rail

Notis · 2019-03-28

I veckan var det ett högtidligt avslut hos EuroMaint Rail AB i Göteborg där även Matts Lindqvist, Affärsenhetschef SJ, från Stockholm medverkade. Det blev ett tårtkalas för alla som var närvarande med bra återkoppling och stor vilja att fortsätta på den inslagna vägen som internt går under benämningen ”Vi vill”. Mats ord för den fortsatta resan framåt var att ”förvalta det Produktionslyftet och ert engagemang har påbörjat”. På bilden en av Produktionslyftets Lean-coacher Anders Sörqvist, till vänster, med Patrik Thyrén, produktionschef vid EuroMaint i Göteborg, vid överlämnandet av diplom. Mer information har Produktionslyftets Lean-coach Bo Ericson.

Digitalisering – ett naturligt steg efter Produktionslyftet

Notis · 2019-03-26

EEPAB i Eskilstuna startade sin första Lean-resa med Produktionslyftet redan 2008 och har nu anmält sig till fördjupningsprogrammet med inriktning mot digitalisering. Som så många trycker på är en förutsättning för digitalisering att företaget har full kontroll på sina processer, vilket ger EEPAB rätt förutsättningar inför sin digitaliseringsresa – vi hoppas få återkomma med utförligare reportage. Mer information har Lars-Gustaf Gustafsson.

Världsledande tillverkare av discar

Notis · 2019-03-19

Ett spontanbesök hos Latitude 64, en världsledande tillverkare av discar (aka frisbies) – visste ni att det fanns i Skellefteå? Ett otroligt framgångsrikt, framsynt och spännande företag som både medverkat i Produktionslyftets startprogram och är engagerade i automationsprojektet Pilar. På bilden, från vänster, Linus Åström och Robert Lundqvist från Latidude 64, Produktionslyftets Lean-coach Anders Sörqvist från iTid och informatören själv, Björn Stenvall. Vi följer Latitude 64s fortsatta resa och hoppas att få tillfälle att återkomma. Mer information har Anders Sörqvist.

Vinnarna av Svenska Monteringspriset 2019

Notis · 2019-03-13

Svenska Monteringspriset delades idag ut för 18e gången. Pristagarna är Filip Palmkvist och Robert Turesson vid CEJN AB i Skövde. De får priset för sitt arbete med att driva fram utvecklingen av ett flexibelt och skalbart monteringssystem baserat på ny teknik. På bilden från vänster prisutdelare Hans Reich från Produktionslyftet tillsammans med pristagarna Robert Turesson och Filip Palmkvist.

– Årets pristagare har på ett föredömligt sett drivit utvecklingen framåt på företaget genom att experimentera och lära sig ny teknik, kombinerat dessa på bästa sett, samt byggt en applikation där hela tänket kan rullas ut brett i fabriken, säger Hans Reich.

Läs motiveringen här

Positiv avslutning hos Oskarshamn Energi

Notis · 2019-03-01

Under vecka 9 avslutade Oskarshamn Energi sitt arbete med Produktionslyftet efter 18 månader. Företaget har tagit många viktiga steg för att bli långsiktigt framgångsrika har själva under perioden räknat till närmare 90 större loggade förbättringar – till det ska läggas många mindre förbättringar som inte loggats. Medarbetarindex, företagets egen mätning av trivsel på arbetsplatsen, har gått från 65 till drygt 84 procent på ett år, en imponerande förändring! Samtidigt har sjukfrånvaron mer än halverats på samma tid. Styrgruppen har en plan för vart de ska med verksamheten, mål är uppsatta halvårsvis för alla avdelningar och en uppföljningsplan finns på både styrgruppens och avdelningarnas mål. På bilden Produktionslyftets Lean-coach David Andersson (till vänster) med VD Jöns Wahlström – för mer information kontakta David Andersson.

Lyft ditt företag genom digitalisering och automation

Ledare · Gunilla Thorstensson · Koordinator på Tillväxtverket för Smart industri · 2019-02-28

Kickstart digitalisering. Digitaliseringscoach. Robotlyftet. Verktygslådan för företag som vill hänga med i den snabba förändringstakten är välfylld. Den rymmer något för de flesta små och medelstora industriföretag som vill utveckla sin affär och verksamhet med hjälp av digitalisering.

Läs Gunillas ledare här

Utveckling och gemensamt ansvar

Notis · 2019-02-25

Hos Safeman i Olofström har diskussionerna lyft, det finns energi och drivkraft i styrgruppen och en stark vilja att komma framåt! Ärlighet och öppenhet i gruppen skapar möjligheter till gemensamma insikter. Under Produktionslyftsresan har de övat mycket och att hela organisationen visar att de kan förändra vanor, beteenden, inställningar, gruppdynamik med mer! Både grupper och individer har utvecklats och tar gemensamt ansvar. De har även funderat över vad du behöver veta som ägare, VD, ledningsgrupp, styrgrupp, arbetsgrupp respektive individ inför och efter en arbetsdag? Hur kan vi fånga upp och tillfredsställa medarbetarens önskan att känna sig trygg genom att veta vad som förväntas av en – och att du klarar av att genomfört dagens uppgifter? Vad behöver vi göra för att nå detta, vad är första steget? Diskussionerna resulterade i ett par läxor till nästa möte. Mer information har Produktionslyftets Lean-coach Malin Erikson.

Nya och ”gamla” koncernföretag i Produktionslyftet

Notis · 2019-02-22

Abetong AB har inlett sitt arbete med Produktionslyftet på ett imponerande sätt vid tre olika enheter. I samma koncern – HeidelbergCement Group – ingår också det tidigare Produktionslyftföretaget Contiga AB som fortsatt driver sitt Lean-arbete framåt på ett framgångsrikt sätt, vilket koncernen också skrivit om i en intressant artikel. Här kan du läsa deras artikel – mer information om koncernens satsning har vår Lean-coach Christian Silvasti.

Fortsatt framgång för Roslagsverkstäder

Notis · 2019-02-20

Det tidigare Produktionslyftsföretaget Roslagsverkstäder fortsätter att utvecklas och har nyligen blivit medlem i Skärteknikcentrum, SKTC (Svenska Skärteknikföreningen är en nationell intresseförening för företag verksamma inom skärande bearbetning och deras leverantörer; Skärteknikcentrum är föreningens utvecklingsbolag). Därför har SKTC skrivit en intressant artikel om Roslagsverkstäder, där företagets VD Andreas Thoresson bland annat säger att vändningen kom ”när vi började arbeta enligt Lean-principerna, med hjälp av programmet Produktionslyftet”. Läs hela artikeln här!

Ökad acceptans för förändringar

Notis · 2019-02-18

Dörr & Portbolaget i Vittaryd har varvat teori med verklighet och framförallt diskussioner kring hur pilotgruppens verklighet skulle kunna bli när det handlar om daglig styrning! Att ha ett gemensamt namn för mötet är en bra start och de enades om ”morgonmötet” (efter att ha övervägt förslaget ”morning party” en stund – det gäller att få en positiv framtoning av rutinerna). Under två veckor har gruppens tavla för morgonmötet utvecklats från ett återanvänt blädderblockspapper till en whiteboardtavla. Efter ett par veckor med morgonmöten känner de att det är lugnare nu när alla vet vad de ska göra under dagen och att det är skönt att få ur sig den planering och de lösningar de har i huvudet. I styrgruppen uttrycker någon det som att att ”acceptansen för förändringar har blivit större”. Mer vet malin@cil.se.

Safemans flygande planer

Notis · 2019-02-13

Hos Safeman i Olofström var det i början av februari dags att rulla ut några av de verktyg och arbetssätt som utprovats och anpassats i pilotgruppen. I Fräsgruppen har de haft teorigenomgång och vikit flygplan på ett standardiserat och gemensamt sätt, ledda av flygplansexpert Emil. Efter ett par grupparbeten och diskussioner tog så gruppen fram en första tavla för sitt förbättringsarbete, allt för att kunna hantera de avvikelser och förbättringsförslag de har på ett strukturerat sätt. Mer information har malin@cil.se.

Effektiv montering – människa och ny teknik i samverkan

Notis · 2019-02-12

Dags igen för Årets Monteringskonferens! Svensk industri präglas idag av ett väldigt högt förändringstryck. Även om förbättrings- och utvecklingsarbete under lång tid varit i fokus i svenska industriföretag, har det aldrig gått så fort som idag. En utmaning jämfört med tidigare är den mängd ny teknik som finns och de möjligheter den medför. Under Monteringskonferensen delas även Svenska Monteringspriset ut och prisutdelare i år är Produktionslyftets Hans Reich från Chalmers – anmäl dig till konferensen här!

Läs mer om Monteringskonferensen

Visa din forskning och hur den kommer till nytta!

Notis · 2019-02-07

Produktion2030 är ett av de strategiska innovationsprogrammen som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. För att få en aktuell bild av forskningen och dess nyttiggörande inom programmets styrkeområden så gör Produktion2030 en uppdatering av den kartläggning som genomfördes 2015 (som du kan läsa här) som underlag för framtida satsningar. För att resultatet av undersökningen ska bli användbart är det viktigt med hög svarsfrekvens – Produktion2030 hoppas att du ser ett värde i att visa den verksamhet som du leder och hur den bidrar till industrins utveckling. Det tar cirka 30-60 minuter att besvara frågorna i enkäten och du kan när som helst spara och fortsätta vid ett senare tillfälle. Vi vill ha dina svar senast den 18 februari. För mer information kontakta sandra.mattsson@ri.se så skickar hon dig länken och ger närmare instruktioner.

Ledarskap och vikten av en vana

Ledare · Patrik Thyrén · Produktionschef · EuroMaint Rail AB · Göteborg · 2019-01-31

På EuroMaint Rail i Göteborg påbörjade vi Produktionslyftsarbetet hösten 2017 i samband med att jag tillträdde som chef för anläggningen. Som ny chef i kombination med att jag samtidigt gick utbildningen Lean produktion på 7,5 högskolepoäng på Chalmers så blev det en lite seg start, men under senhösten kom vi igång med de första sittningarna. Vi spelade Lean-spel och la ner mycket tid för att skapa förståelse; så här i efterhand kanske lite för mycket eftersom det redan fanns en övertygelse om att satsningen var bra och skulle bli framgångsrik.

Läs Patriks ledare här

Mångfald skapar innovation och lönsamhet

Artikel · 2019-01-31

Som en del i Produktionslyftets uppdrag ingår att arbeta med de horisontella målen jämställdhet, mångfald och inkluderande arbetssätt. Vi har det med i våra egna vägledande principer och medverkar i eller stödjer dessutom andra satsningar inom området. Ett sådant initiativ är ”Kvinna i industrin” med Fordonskomponentgruppen och projektet TransMission som drivande parter.

Läs mer om ”Kvinna i industrin” här

Trimning av daglig styrning

Notis · 2019-01-25

Som en avslutande insats inför julledigheten diskuterade styrgruppen på Frohe i Tyresö kring företagets fortsatta arbete; tavlorna och deras syfte med tillvägagångssätt kopplat till genomgången av daglig styrning. Det var även nulägesdiskussioner med pilotgruppen samt framtagningen av ”En bra dag på jobbet”, där resultatet visade gruppens utmaningar kopplade till företagets övergripande utmaningar. Detta kommer att användas till att ta fram målbilder och att trimma deras daglig styrning vid nästa tillfälle. Mer information har marjo@logistikkraft.se.

Förlängning av Kickstart Digitalisering

Notis · 2019-01-18

Den nationella satsningen Kickstart Digitalisering förlängs till slutet av 2019. Projektet drivs av Teknikföretagen och finansieras av Tillväxtverket med syfte att öka svensk konkurrenskraft genom digitalisering av små och medelstora industriföretag.
– Vi har sett att de stora företagen ligger längre fram på det här området, men de mindre behöver stöd för att komma igång, berättar Helena Roxtorp, projektledare för Kickstart Digitalisering på Teknikföretagen.
Hittills har fler än 300 företag deltagit i Kickstart Digitalisering och nu ska det alltså bli ännu fler. Deltagandet är kostnadsfritt för företagen. Här kan du läsa en artikel om satsningen – undrar du över något så kontakta gärna helena.roxtorp@teknikforetagen.se.

Anmäl dig till Förändringsledare och coach 2019

Notis · 2019-01-17

Det är snart dags för nästa start av Förändringsledare och coach. Kursen startar den 20 mars 2019 så det är hög tid att anmäla sig. Det är många som uppskattat sitt deltagande och tidigare kursdeltagaren Josefin Eriksson på Contiga säger bland annat att ”… erfarenhetsbytet mellan alla kursdeltagare … gav både många insikter och mycket igenkänning, en källa att dra lärdomar ur – både kring hur andra löst problem och lärt sig lyfta det positiva.”

Läs mer om kursen här med fler citat

5S med liv och lust

Notis · 2019-01-15

Hos Acron i Anderstorp ingår hela styrgruppen i den andra pilotgruppen, där de med liv och lust gav sig på både den teoretiska delen av 5S-workshoppen, men framförallt i den praktiska. En viktig lärdom var återigen vikten av att finna grundorsaken till problem för att ta tag i och jobba med rätt saker. Företaget jobbade igenom de tre första stegen i 5S med ett mycket gott resultat! Mer information har malin.erikson@produktionslyftet.se.

Upplägg efter Lean-erfarenhet

Notis · 2019-01-11

Det är ett lite annorlunda upplägg hos Kynningsrud i Uddevalla eftersom företaget har arbetat med Lean ett tag. Bland annat byttes Lean-spelet ut mot en längre övning med självutvärdering. Den visade en ganska stor spridning kring var de anser sig vara och vart de ska ta sig på tre år, men engagemanget var stort och diskussionerna bra. Mer information har bo.ericson@produktionslyftet.se.

Utmanande, lärorikt och inspirerande

Ledare · Birgitta Öjmertz · Programdirektör Produktionslyftet · 2018-12-20

2018 har varit ett spännande och intensivt år där vi bland annat arbetat mycket med att väva in digitalisering inom Produktionslyftet. Vi ser tydligt vikten av att företagen möter den utmaning som digitaliseringen innebär, men också att de ser den som en möjliggörare. Den kommer in i alla delar som vi arbetar med, oavsett om det rör sig om målgruppen små och medelstora företag (SMF) eller större företag.

Läs Birgittas ledare här

Att ta ut en kompassriktning

Artikel · 2018-12-20

Emellanåt är det bra att ställa in kompassen, eller i alla fall stämma av så att den fortfarande pekar i rätt riktning. För Produktionslyftet är det alltid spännande att besöka ”våra” företag, se hur de utvecklats och dra lärdomar för kommande Lean-resor med nya företag. Det är också spännande och nyttigt att besöka företag med ett redan etablerat Lean-tänk och som inte har varit med i Produktionslyftet. Ett sådant företag, eller i det här fallet enhet, är Volvo Construction Equipment i Hallsberg.

Läs mer om besöket här

”Intensivt, inspirerande och j**ligt givande”

Notis · 2018-12-20

Hos Safeman AB i Olofström går arbetet med Produktionslyftet verkligen framåt, vilket citatet från en person i styrgruppen inte minst visar. Deras diskussioner och beslut leder arbetet framåt vilket gäller både fortsatt drivning av förändringsresan och spridning av de pilotområden de testat under Fas 2 – mycket positivt! En del av ”hemligheten” är samsyn, att fokuserat diskutera och komma fram till beslut, där företaget har gjort tydliga framsteg. Mer information har malin.erikson@produktionslyftet.se

En resa lätt att följa

Notis · 2018-12-18

VBG Truck Equipment i Vänersborg har haft en genomgång av vad som har hänt i pilotgrupperna där arbetet ser ut att framskrida på ett bra sätt. De jobbar uttalat med involveringen av produktionspersonal, bland annat genom att få struktur på daglig styrning och förbättringsarbete. De ändringar som har genomförts uppfattas som positiva, styrgruppen är aktiv och de kommer även att förlägga ett av sina veckomöten i pilotområdena – Lean-koordinatorn är bra på att dokumentera allt som händer så det är lätt att följa resan! Mer information har markus.lundgren@produktionslyftet.se.

Digitalisering inom fordonsindustrin

Notis · 2018-12-10

På västkusten har det genomförts uppskattade digitaliseringskurser riktade mot fordonsindustrin. Det är ett lyckat koncept som vi nu vill sprida vidare, där FKG tillsammans med RISE IVF baserar upplägget på resultat från Produktion2030s digitaliseringsprojekt och som harmonierar med Produktionslyftets arbete mot främst små och medelstora företag (SMF). Därför arrangeras kursen i Södertälje den 12 februari 2019. Hur ska du som leverantör tänka för att inte hamna på efterkälken?

Mer information hittar du här

Välkommen till nätverket Kvinna i Industrin!

Notis · 2018-12-07

I Produktionslyftets region Östra Mellansverige driver MITC, med vår regionledare Anna Bird i spetsen, ett arbete med FKG inom projektet TransMission, där de nu bland annat etablerar det öppna nätverket Kvinna i Industrin. Arbetet tar avstamp den 24 januari med lunch och seminarium för alla intresserade. Här kan du läsa mer om och anmäla dig till seminariet (senast den 21 januari). Precis som i Produktionslyftet är målgruppen SMF och TransMission driver tillsammans med Produktionslyftet också det utvidgade Startprogrammet Digilean. Vi ser nyttan och vikten av övergripande samverkan för att hitta den röda tråden i stödet för SMF – mer information har anna.bird@produktionslyftet.se.

Lean-introduktion med många lärdomar

Notis · 2018-12-06

Morgårdshammar i Smedjebacken startade sitt arbete med Produktionslyftet i början av november. Den inledande insatsen var en intressant dag med styrgruppen där mycket av diskussionerna handlade om kopplingen till deras konstruktionsprocess och att få saker gjorda i tid. Gruppen tyckte att Lean-introduktionen gav en bra bild där de kunde ta med sig många lärdomar – spännande att följa den fortsatta utvecklingen. Mer information har marjo.sarkimaki@produktionslyftet.se.

Ett oerhört viktigt steg

Ledare · Annica Larsson Ahlstedt · Utvecklingschef · Södra Cell Mörrum · 2018-11-30

Vi har utmanats via och kämpat med Produktionslyftet i ett och ett halvt år och det ska erkännas att det gått både fram och tillbaka. Det var mycket arbete i början för att prata oss samman och bestämma vad vi verkligen ville. Styrgruppsarbetet var intensivt med representanter från både våra fackföreningar och brukets ledningsgrupp. Efter vissa möten kändes det som ”Yes, där har vi nyckeln!” – för att vid nästa möte uppleva förvirring igen. Men det är nog så det ska vara. Hade det varit lätt hade det inte behövts 18 månader för att ta detta viktiga steg.

Läs Annicas ledare här!

Flödeseffektivt hela vägen till fakturering

Artikel · 2018-11-30

DeltaNordic arbetar med lösningar inom avancerade elektriska och elektroniska system. Med ett uttalat fokus på enstycksflöde trots en komplex och varierad produktion har de på bara några år skapat en positiv trend. Visionen var att gå från köpstopp till all time high på två år – efter 18 månader var de där!

Läs mer om DeltaNordic!

Inspirationsfilmer om digitalisering

Notis · 2018-11-29

Tillväxtverket har tagit fram sex olika företagsfilmer som går ut på att lyfta fram goda exempel på företag som ligger i framkant med sitt digitaliseringsarbete. Tanken är att inspirera andra företag som inte kommit lika långt med sin digitalisering att ta nästa steg. Här kan du kan inspireras av företag som Lundqvist Trävaru, Unibap, Volvo Penta/MVV, TePe, Fristad Plast och Axelent. I filmerna blir nyttan med digitalisering/automation/automatiserade processer konkret och tydlig – se dem här! Mer information har birgitta.ojmertz@produktionslyftet.se.

edig – till och med bättre än förväntat

Notis · 2018-11-23

Den 7 november lanserades edig, den webbaserade och flexibla kunskapsplattformen som erbjuder samlade utbildningsmöjligheter för industrin. Medverkade gjorde bland andra Martin Hedman, VD för IUC Sverige, som ur ett IUC-perspektiv förklarade hur viktigt det är med digitalisering och den kunskapsbrist som finns för att ta nästa steg, en utmaning som edig möter. Läs mer enligt nedan eller kontakta sandra.mattsson@ri.se.

Läs mer om edig

SmPF hos Furhoffs Rostfria i Skövde

Notis · 2018-11-12

Björn Furhoff är den fjärde generationen i det tidigare Produktionslyftsföretaget sedan starten 1855. AB Furhoffs Rostfria var ett av de tio första pilotföretagen och vid ett studiebesök av SmPF, Smålands Produktivitetsförening, berättade Björn om företagets resa. När de inledde arbetet med Produktionslyftet var de 60 anställda där en del var ganska skeptiska till Lean – idag är de 140 medarbetare har en leveranssäkerhet på 99,4 procent, verksamheten går fantastiskt bra och ett bonussystem som ska kunna leda till en 13e månadslön har införts. Medarbetarnas arbetstid schemaläggs dessutom inte till 40 timmar per vecka utan till 35; resterande tid används åt bland annat förbättringsarbete. Mer information har tomas.wigerfelt@produktionslyftet.se.

”En podd om industrins digitalisering – ett närporträtt ur små och medelstora företags synvinkel”

Notis · 2018-11-06

Idag är vi i Ljungby med Magnus Hellgren, VD Centrum för Informationslogistik (CIL) och tillika regionsamordnare för Produktionslyftet, och Magnus Mörstam, rådgivare digitalisering Intelliger AB, för att spela in den första i en ny serie podcast. De talar om digitalisering av industrin – ”Varför pratas det så mycket om det just nu?” – med fokus på nytta och möjligheter för små och medelstora företag. Podcasten gör något av ett avstamp i satsningar som Produktionslyftet, Indigo och edig. Länkar till podden kommer att publiceras på Produktionslyftets hemsida. Mer information har bjorn.stenvall@produktionslyftet.se.

Nyckeln bakom en stabil utveckling

Ledare · Stina Wollenius · Koncernchef Glasgruppen · 2018-10-31

Jag har snart varit med i Produktionslyftets styrelse i ett och ett halvt år och det är både spännande och roligt att se hur det pågår intensiva diskussioner med andra satsningar kring hur vi tillsammans på bästa sätt kan nå ut till små och medelstora företag (SMF) i Sverige. Det är bra dialoger och insikter om hur verkligheten ser ut för våra SMF, något jag själv lever med dagligen.

Läs Stinas ledare här!

Rörliga och snabba till beslut

Artikel · 2018-10-31

Damasteel AB i Söderfors tillverkar och säljer damaskusstål för knivar och dekorativa ändamål och avslutade Produktionslyftet i somras, med sina 15-talet medarbetare ett av de minsta som genomgått programmet. För många företag kan det vara en satsning som tär på resurserna, men Damasteel ser sin storlek som en fördel – idag har de etablerat ett agilt arbetssätt inom både produktutveckling och i produktionen.

Läs mer om Damasteel!

Daglig styrning och förbättringsarbete

Notis · 2018-10-30

På Göteborg Energi satsar de stort på att effektivisera verksamheten med stöd från Produktionslyftet. Flera medarbetare har gått kursen i Lean produktion på 7,5 högskolepoäng och många fler är anmälda till kommande kurser. Efter sommaren började de med att skapa egna erfarenheter i en pilotgrupp som redan har daglig styrning på plats och även börjat med förbättringsarbete. Nu står de i startgroparna för att ta tag i "ordning och reda" (5S) samtidigt som de ska inleda spridningen av de första erfarenheterna till nya grupper i verksamheten. Tempot är högt och stora resurser – framför allt i tid – läggs på att detta ska bli bra. Mer vet jonas.laring@produktionslyftet.se.

Scania på FKGs Stora Leverantörsdagen

Notis · 2018-10-26

Den 24-25 oktober genomförde FKG Stora Leverantörsdagen i Göteborg, i år med rubriken The industry in transformation. Som första talare var Scanias VD Henrik Henriksson som gav ett brett perspektiv på det och utgick från ledorden Planet, People, Profit och Purpose, där han resonerade kring värderingarna från deras Lean-resa och hur nära de ligger hållbarhet.

Läs mer om Scania här!

Värdeskapande försörjningskedjor

Notis · 2018-10-22

IUC Stål & Verkstad och Lean Nätverk Wermland arrangerar en dag om värdeskapande försörjningskedjor i Karlstad den 1 november. Det handlar om smart och effektiv flödeskartläggning av materialhantering och logistik mellan företag och fabriker. Medverkar gör bland andra Produktionslyftets Lars Medbo från Chalmers och Björn Langbeck från Tillväxtverket. Mer information finns här – anmälan görs senast den 26 oktober till mattias.hedstrom@iucstalverkstad.se.

Fullt hus om Tonsjö

Notis · 2018-10-15

Den 10 oktober stod Rikard Skogh från Siemens på scenen när Scanautomatic genomfördes på Svenska Mässan i Göteborg. Rickard hade en mycket intressant presentation om digitalisering och ägnade bland annat en stor del av tiden om hur framåt det tidigare Produktionslyftsföretaget Bror Tonsjö är. Det är en imponerande resa företaget gjort och intresset var stort – det var fullt i publiken! Mer information har hans.reich@produktionslyftet.se.

Lätt att göra rätt

Notis · 2018-10-10

Rosendal Trädgårds önskan var under flera år att arbeta smartare, inte hårdare – men de visste inte hur. Genom Produktionslyftet fick de hjälp med detta, att det ska vara ”lätt att göra rätt”. Svinnet har minskat både i bageri och cafét, de letar inte lika mycket längre och har fördelat ut material så det står nära där det behövs. De har fått en bättre teamkänsla och samarbete mellan avdelningarna, bättre kommunikation både internt och mot kund. Trots högintensiv sommar så har det gått bättre än någonsin! Mer information har charlotte.wikholm@produktionslyftet.se.

Trädplantering i Mörrum

Notis · 2018-10-08

I slutet av september var det trädplantering på Södra Cells massabruk i Mörrum under ledning av platschef Stefan Sandberg. Trädet symboliserar arbetet med Lean, som fortsätter att utvecklas om det vattnas och rås om. Planteringen skedde i samband med avslutet av deras resa med Produktionslyftet som ett avstamp för det kommande arbetet utan Produktionslyftets ”reseledare”. Mer information har lars.danielsson@produktionslyftet.se.

Vinna-vinna-vinna

Ledare · Jenny Bramell · Regionsamordnare · Produktionslyftet · 2018-09-28

I vår gemensamma utmaning att stötta och bidra till att Sverige blir ett verkligt smart industriland kommer IUC-bolagen och Produktionslyftet allt närmare varandra – till företagens nytta. Har begreppet "vinna-vinna-vinna" någonsin varit mer passande?

Läs Jennys ledare här

"Vi både är och har det bättre"

Artikel · 2018-09-28

Nya kunder, nya medarbetare, ny organisation, nya lokaler … Går det att göra en Produktionslyftsresa under sådana förhållanden? Avslutsmötet hos Brigo i Mölndal i slutet av augusti 2018 visade att det inte bara går, det kan rent av vara en fördel!

Läs mer om studien här!

Engagemang och motivation på Kabe

Notis · 2018-09-27

Den 25 september var det coachningsdags hos Kabe i Tenhult. Under två workshoppar fick produktionsledare och teamledare spela Lean-spel och träna på problemlösningsmetodik. Störningar kopplade till nyckeltal prioriterades och ett nytt sätt att tänka började etableras. Mer information har tomas.wigerfelt@produktionslyftet.se.

Dags för cirkulär ekonomi

Notis · 2018-09-18

Nu ställer industrin om till en cirkulär ekonomi – det var temat på det inspirationsseminarium som genomfördes den 18 september på Mälardalens högskola i Västerås. Bland föreläsarna fanns Dan Carlsson, Anna-Karin Jönbrink och Sasha Shahbazi från Swerea IVF, Dag Duberg från Tarkett och Ann-Sofie Granzell från CirEko. Ett 15-tal personer hade anmält sig till det högaktuella seminariet som på ett naturligt sätt knyter an till Lean, vilket också Dan lyfte i sin presentation. Sedan förklarade Anna-Karin och Sasha hur företag kan skapa lönsamhet med utgångspunkt från den cirkulära ekonomin och Dag berättade därefter om ”Att se guld och gröna skogar där andra ser avfall”. En mycket inspirerande halvdag som följdes upp med ett motsvarande eftermiddagsarangemang i Köping. Mer information har dan.carlsson@produktionslyftet.se.

Nyttig flödeskartläggning

Notis · 2018-09-12

I början av september kartlade VBG Truck Equipment i Vänersborg sitt värdeflöde vilket inledddes med en kort genomgång av olika begrepp som cykeltid, takttid och genomloppstid samt vad i kedjan som är värdeskapande och hur variation i operationernas cykeltider påverkar lager och genomloppstid. Kartläggning visade nyttan av att gå ut ”på golvet” och se hur saker och ting fungerar i verkligheten. Bilden är från ett tidigare Lean-spel. Mer information har markus.lundgren@produktionslyftet.se.

Automation Expo i Luleå

Notis · 2018-09-11

Det var ett utomordentligt väl genomfört Automation Expo den 3 september i Luleå för PILARs pilotprojekt automationsutmaningen i Robotlyftet. Kontaktperson Anders Högström är klart värd att lyfta med sin återkoppling kring de 110 personer som deltog varav omkring 70 från olika företag. 15 företag ställde ut på själva expot. På intresselistan anmälde sig 12 personer från 10 små och medelstora företag – kul! Huvudansvarig för PILAR är Martin Hedman, VD för IUC Sverige, och det är Tillväxtverket som finansierar projektet. Kontakter där är Jens von Axelson och Björn Langbeck. På bilden Produktionslyftets Lean-coach Anders Sörqvist med kollega Jennie Söderlind från iTid. Mer information har anders.hogstrom@iucnorr.se.

Utvecklar ledarskapet

Notis · 2018-09-07

Cogra i Älvängen strax utanför Göteborg har etablerat sin plan framåt efter sin 18-månadersresa med Produktionslyftet med fokus operatörsunderhåll för att minimera driftstörningar. Inom företaget har kommunikationen och en ökad förståelse av företagets utmaningar förbättrats under Lean-resan. Att tänka i flöden och driva förbättringar på ett mer strukturerat arbetssätt har blivit mer självklart i organisationen. De ser en stor potential framöver och har anställt fyra nya medarbetare. De kommer dessutom att utveckla ledarskap i företaget och kommer med detta i åtanke medverka i Produktionslyftets ledarskapsutbildning. Mer information har roger.lundin@produktionslyftet.se.

”Var öppen och tänk utanför boxen”

Notis · 2018-09-05

Acron i Anderstorp har precis påbörjat sin resa med Produktionslyftet med en tydlig inriktning som kräver både samsyn, tid och engagemang – vilket de är väl medvetna om. Några nyckelfraser från introduktionen av arbetet var ”jobba smartare, inte hårdare”, ”vara öppen och tänka utanför boxen” och ”att alla vet det de behöver veta och har förstått. Allt tyder på en lika spännande som intressant resa! Mer information har malin.erikson@produktionslyftet.se.

Frigjord tid för hållbara produkter och tjänster

Ledare · Jöns Wahlström · VD · Oskarshamn Energi AB · 2018-08-31

Vi verkar i en relativt traditionell bransch där det förra århundradet ”bara” handlat om att sälja kilowattimmar. När vi nu är mitt i skapandet av det hållbara samhället med ny energiteknik och digitalisering skapas massor av nya möjligheter för vår bransch – elbilar, solceller, vindkraft, smarta elnät … – och med den kraft vi skapar genom Produktionslyftet ska vi jobba ännu närmare kunderna och tillsammans utveckla nya spännande energilösningar för ett långsiktigt hållbart lokalsamhälle!

Läs Jöns ledare här

Lärande och medarbetardriven innovation hos SMF

Artikel · 2018-08-31

I en studie av Linköping universitets och Helix Competence Centre från 2017 undersöktes hur Produktionslyftets arbete med kompetensutveckling samordnas med den dagliga verksamheten i små och medelstora företag (SMF). Med utgångspunkt i forskningen från fyra medverkande företag kunde de konstatera bättre förutsättningar för både lärande och medarbetardriven innovation och att detta bidragit till produktionsförbättringar i företagen.

Läs mer om studien här!

Anmäl dig till Förändringsledare och coach

Notis · 2018-08-30

Det är snart dags för nästa start av Förändringsledare och coach. Kursen startar den 2 oktober och det är hög tid att anmäla sig. Det är många som uppskattat sitt deltagande och tidigare kursdeltagaren Josefin Eriksson på Contiga säger bland annat att ”… erfarenhetsbytet mellan alla kursdeltagare … gav både många insikter och mycket igenkänning, en källa att dra lärdomar ur – både kring hur andra löst problem och lärt sig lyfta det positiva.”

Läs mer om kursen här med fler citat

EU hyllar svenska digitaliseringsprojekt

Notis · 2018-08-13

Med pilotprojektet Digilyftet introducerades ett framgångsrikt koncept för att stödja små och medelstora företag (SMF) att anamma de möjligheter som digitaliseringen innebär. Vid MITC på Mälardalens högskola ledde arbetet till Digifuture, ett fortsättningsprojekt för att erbjuda ytterligare SMF motsvarande stöd. Arbetet har även uppmärksammats på EU-nivå där det används som ett av tio goda exempel från olika länder som inspiration för andra!

Läs mer om Digifuture här!

Uppskattade Indigo-träffar i Skövde

Notis · 2018-07-04

IDC West Sweden (Industrial Development Center) i Skövde är en del av nätverket IUC Sverige. Under våren har de genomfört ett antal träffar inom Indigo, programmet som hjälper företagen att se utmaningar och möjligheter med digitalisering. Mycket av metodiken bakom programmets upplägg är hämtat från Produktionslyftets metodik, liksom från pilotprojektet Digilyftet. Här kan du läsa mer om IDCs arbete med Indigo – på bilden ses Produktionslyftets Lean-coach Markus Lundgren föreläsa om digitalisering för Håkan Andersson (skymd bakom Markus), Anders Carlsson, Daniel Bergh och Martin Nykvist. Mer information har markus.lundgren@produktionslyftet.se.

Förbättrings- och förnyelseförmåga

Ledare · Birgitta Öjmertz · Programdirektör Produktionslyftet · 2018-06-29

Produktionslyftet utvecklas med tiden, vilket är både naturligt och viktigt. Idag har vi två olika typer av verksamheter; dels en med offentlig finansiering med fokus på små och medelstora företag, dels utvecklingsprogrammet med den ursprungliga 18-månadersresan. Detta innebär både utmaningar och möjligheter – vi har en bredare palett men också ett svårare arbete med att tydliggöra och presentera alternativen på bästa sätt, något vi kommer titta lite extra på i höst.

Läs Birgittas ledare här

”Det här är inte någon bantningskur”

Artikel · 2018-06-28

När Permobils produktionsanläggning i Timrå inledde sitt Lean-arbete var produktionen det svarta fåret i företaget. Kvaliteten vår dålig, leveransprecisionen likaså, och säljbolagen i Europa önskade att de hade en bättre leverantör av elrullstolar. På fem år har de vänt skeppet och etablerat en tydlig stolthet i arbetet där ett besök på plats i anläggningen nu är en naturlig del av säljarbetet.

Läs mer om Permobils Lean-resa

Superintressant på superfabriken

Notis · 2018-06-26

Lean Forum Bygg arrangerade tillsammans med Lindbäcks Bygg ett mycket intressant besök på deras ”superfabrik” på Haraholmen i Piteå. Studiebesöket var fullbelagt med långväga besökare ända från Skillingaryd i Småland, Mälardalen och Göteborg – stort intresse med andra ord. Lindbäcks har tagit industriellt byggande till en ny nivå med en fabrik helt anpassad för produktion av moduler till lägenhetshus, student- och äldreboende – fantastiskt imponerande där bland annat väggtillverkningen är högt automatiserad. Lindbäcks Bygg tilldelades Lean Forum Byggs Lean-pris redan 2010, samma utmärkelse som Produktionslyftsföretaget Flexator fick när de i år utsågs till Årets Lean-byggare. Mer information har bjorn.stenvall@stenvallpartner.se.

Inspirationsreportage från Permobil i Timrå

Notis · 2018-06-20

Idag besökte vi Mikael Boija och hans kollegor på det tidigare Produktionslyftsföretaget Permobil – ett fantastiskt inspirerande besök! Produktionsanläggningen har på kort tid gått från att ha varit något av företagets akilleshäl till att vara ett konkret säljstöd dit säljbolagen mer än gärna tar sina kunder. Ljust, rent och snyggt, men det är processerna och tankarna bakom som imponerar mest, vilket också Lean Forum insåg när de tilldelade Permobil Svenska Leanpriset. I månadens nyhetsbrev kan du läsa mer om deras Lean-resa! Mer information har bjorn.stenvall@produktionslyftet.se.

Produktionslyftet på SII-Lab

Notis · 2018-06-15

Den 14 juni besökte Produktionslyftets coacher och ledningsgrupp Chalmers och deras nyinvigda Stena Industry Innovation Laboratory, SII-Lab. Värd för besöket var projektledare Åsa Fast-Berglund, docent på avdelningen för Produktionssystem, institutionen för industri- och materialvetenskap. Besöket omfattade bland annat produktionsstyrningssystem, VR-teknik och programmering av kollaborativa robotar – oerhört intressant. Besöket var en del av Produktionslyftets coachdag för samsyn och strategisk utveckling. Mer information har richard.berglund@produktionslyftet.se.

Saltå Kvarn finalist till Svenska Leanpriset 2018

Notis · 2018-06-11

Produktionslyftsföretaget Saltå Kvarn är en av tre organisationer som har gått vidare i årets upplaga av Svenska Leanpriset som finalist. Alla tre kommer att utvärderas av representanter från Lean Forums styrelse och enligt Lean Forums Anette Kinde har finalisterna utsetts i tuff konkurrens med andra spännande verksamheter. De andra två finalisterna är Skånes universitetssjukvård, Cancerrehabiliteringsmottagningen, och Parker Hannifin i Trollhättan. Priset delas ut vid Lean Forum konferens på Chalmers i Göteborg den 17-18 oktober. Läs mer här eller kontakta johanna.stromgren@produktionslyftet.se.

Svensk förebild för global standard

Artikel · 2018-05-30

Så var det åter dags för en reflektionsartikel från ett tidigare Produktionslyftsföretag. Den här gången har vi återbesökt en för Produktionslyftet annorlunda och mer utmanande verksamhet: Kollektivtrafikoperatören Keolis med underhållsavdelningar i Stockholm. Utmaningarna har inte saknats hos företaget heller, där arbetet utmynnat i en global standard för deras underhåll: KIHM, Keolis Industrialised and Harmonised Maintenance.

Läs mer om Keolis resa

Digitalisering – hur ska ditt företag möta utmaningarna?

Notis · 2018-05-29

Välkommen den 14 juni till ett B2B-forum i arrangemang av IVA, Ingenjörsvetenskapsakademien, i samarbete med Volvo Group. Forumet hålls på evenemangsområdet för Volvo Ocean Race i Göteborg. Deltagarna ges en inblick i hur digitaliseringen helt förändrat förutsättningarna för den globala seglingstävlingen. I programmet ingår också ett besök i Volvo Groups utställning som visar hur digitaliseringen skapat helt nya förutsättningar för produkter och kunderbjudanden. Mer information finns i denna PDFanmäl dig här!

Kungen på besök hos KTH Leancentrum

Notis · 2018-05-28

Det var ett kungligt besök den 23 maj vid KTH Södertälje och Södertälje Science Park där också KTH Leancentrum har sin hemvist. Johanna Strömgren, KTH Leancentrums föreståndare och även regionledare för Produktionslyftet, fick också tillfälle att visa Kungen valda delar av verksamheten.

Läs mer

Starkt Lean-arbete hos Safeman

Notis · 2018-05-25

Styrgruppen hos Safeman i Olofström har genomfört ett fantastiskt arbete med att införa daglig styrning i hela företaget. De har vid två ”ronder” i rad fått se och höra 12 olika medarbetare leda den daglga styrningen vid de sex tavlorna i produktionen samt vid tavlan för administrationen – imponerande! Deltagarna i styrgruppen känner starkt för Lean-arbetet och delar med sig av sina insikter med exempel och känner sig alltmer trygga i de utmaningar som definierats. Mer information har malin.erikson@produktionslyftet.se.

Tydlig bild framåt hos Umesläp

Notis · 2018-05-23

I Bygdsiljum i Skellefteå kommun genomfördes i början av maj en workshop hos det nystartade Produktionslyftsföretaget Umesläp kring digitalisering, där utvärderingen av nuläget gav en hel del tankar och idéer för framtiden. Med en visualisering av produktionsplanen får de en tydligare bild framåt vilket förenklar besluten med tanke på prioritering. Mer information har moa.hedestig@produktionslyftet.se.

Miljöriktig produktionsutveckling

Notis · 2018-05-14

Hos EMVE i Åstorp har Göran på automationsavdelningen just startat experiment med kit-vagnar. Dessa planeras sedan utgöra arbetsplatser i en montagelinje för EMVEs påsfyllare, vilket ger kunder möjlighet att överge plastförpackningar för miljöriktiga papperspåsar. Just nu pågår flera liknande förbättringar av produktionsflöden på EMVE. Mer information har martin.johansson@produktionslyftet.se.

Techtankare med Produktionslyftsanknytning

Notis · 2018-05-07

På Företagargalan i Olofström den 14 april delades utmärkelsen Årets Techtankare ut. I år var det Produktionslyftets ordförande Göran Johnsson, även ordförande i Techtank, och Stephan Bengtsson, VD/ägare för Produktionslyftsföretaget Safeman AB, som tilldelades utmärkelsen för att de ”gjort mycket för klustrets utveckling och påverkat detta arbete genom sina egna insatser”. Läs nomineringstexter och intervjuer här. Mer information har birgitta.ojmertz@produktionslyftet.se.

Lugn i en lönande verksamhet

Ledare · Marie Anderberg · VD · Herman Andersson Plåt AB · 2018-04-27

Herman Andersson Plåt AB drivs idag av oss i tredje generationen och företaget har funnits i 90 år. Det är lätt att falla in i tron att det alltid kommer att rulla på, men det stämmer naturligtvis inte – den som inte är öppen för nya idéer fortsätter i samma hjulspår för att så småningom köra fast.

Läs Marie Anderbergs ledare

”Hos oss händer det nu!”

Artikel · 2018-04-27

Flexator i Anneberg avslutar sitt arbete med Produktionslyftet till sommaren, men redan nu ser de hur företaget och dess medarbetare utvecklats sedan satsningen inleddes. Under resans gång har de också utsetts till Årets Lean-byggare av Lean Forum Bygg – med tanke på det och ledningens starka engagemang besökte vi dem i mitten av april och möttes av ett företag som verkligen känner av förändringens vindar!

Läs mer om Flexators resa

Reflektion och prioritering framåt

Notis · 2018-04-27

VIAB hade den 25 april en uppsummering av arbetet så här långt efter ett drygt års arbete med Produktionslyftet. På bilden ses styrgruppen gå igenom läget i pilotområdet. Under dagen hanns också med en genomgång av pågående och avslutade aktiviteter, resultat och effekter av arbetet så här långt och reflektion och summering av både vad som genomförts och kring prioriteringar för det fortsatt arbetet. Det sistnämnda omfattar bland annat att strukturen i förbättringsarbetet kommer att fokuseras framöver för att få ökad kraft i det. Mer information har birgitta.ojmertz@produktionslyftet.se.

Inspirerande med testbäddar på Swerea IVF

Notis · 2018-04-25

Den 19 april genom Produktionslyftet i samverkan med IUC-nätverket och GTC ett inspirationsseminarium på Swerea IVF i Mölndal. Temat var ökad konkurrenskraft och förnyelseförmåga med inledande presenationer av Produktionslyftets Birgitta Öjmertz och Dan Carlsson. De 35 till 40 deltagarna fick också expertföredrag om automation (Magnus Widfeldt, Swerea IVF), additiv tillverkning (Emil Johansson, Swerea IVF) och smarta fabriker (Johan Bengtsson, GTC/Karin Wilson, Swerea IVF). Dessa följdes upp med en indelning i tre grupper som sedan fick varsin rundvandring på Swerea bland deras testbäddar inom respektive område. Som en kommentar löd: ”Storslaget!” Mer information har dan.carlsson@produktionslyftet.se.

Satsning utan återvändo

Notis · 2018-04-23

Den 23 april hade vi förmånen att kunna besöka Flexator i Anneberg som är mitt uppe i sin 18-månadersresa med Produktionslyftet. De skrev avtal i december 2016 och ska avslutas som Produktionslyftsföretag till sommaren 2018 – men satsningen fortskrider, eller som en av medarbetarna uttryckte det: Det finns ingen återvändå! Anledningen till att vi besökte dem var att vi gärna ville titta lite närmare på Årets Lean-byggare 2018 och även samla underlag till en artikel i vårt nyhetsbrev som släpps om en vecka. På bilden från vänster Produktionslyftets Lean-coach Tomas Wigerfelt, Flexators VD Ola Adolfsson samt Produktionslyftets programchef respektive informationsansvarig Birgitta Öjmertz och Björn Stenvall. Mer information har tomas.wigerfelt@produktionslyftet.se.

Fullt och brett på Lean-kurs

Notis · 2018-04-20

I veckan startade kurs nummer 94 av Produktionslyftets 7,5-poängsutbildning i Lean produktion. Denna omgång genomförs i Södertälje i samverkan mellan KTH och Chalmers (se bild). Sedan första kursen för 12 år sedan har deltagarunderlaget breddats från traditionell tillverkande verkstadsindustri till att omfatta deltagare från såväl näringslivets och övriga samhällets alla sektorer, vilket också avspeglas i de mycket intressanta och ibland utmanande diskussionerna. Kurserna arrangeras över hela landet i samverkan med Chalmers och olika lärosäten och de som står närmast på tur genomförs i Göteborg i augusti, Kalmar i oktober och Luleå i november. Mer information om Södertäljekursen och Lean-utbildningen generellt har johanna.stromgren@produktionslyftet.se.

Fullbelagd coachkurs

Notis · 2018-04-18

Den 11-12 april genomfördes Produktionslyftets uppskattade coachkurs för tredje gången i Swerea IVFs lokaler i Mölndal. Kursen, som leds av Produktionslyftets Richard Berglund och Kathe Nonås, är fullbelagd och en uppföljande tredje kursdag genomförs den 13 juni. Bland deltagarna finns både representanter från den norska satsningen Produktivitetsspranget, liksom från såväl institut, akademi och näringsliv. Bland företagen hittar vi även två tidigare Produktionslyftsföretag, Contiga och Keolis. En fjärde kursstart är planerad till den 28 augusti – detaljer och anmälan hittar du här. Mer information har kathe.nonas@produktionslyftet.se.

Vikten av standardiserat arbetssätt

Notis · 2018-04-16

AB Martin G Anderson i Örebro är insikten stor vad gäller fördelarna med att ha standardiserade arbetssätt. I början av april var det dags för säljavdelningen och inköp att träffas och diskutera kring detta. Det var två mycket engagerade grupper av sälj och inköp dom arbetade under dagen med att komma överens om och skriva ned ett antal standardiserade arbetssätt. Det blev ett bra resultat och nu återstår för dem att testa, följa upp och utveckla arbetet. Mer information har marjo.sarkimaki@produktionslyftet.se.

Inspirationsbesök hos Emballator Växjö

Notis · 2018-04-13

I Kalmar pågår ett av Produktionslyftets Startprogram med tema Lean/effektivitet och förändringskraft. Tredje träffen i programmet genomfördes den 12 april med ett inspirations- och studiebesök hos det tidigare Produktionslyftsföretaget Emballator Växjöplast. Deltagande företag var Masterflow, Plastomer och Spring Systems och från Produktionslyftet medverkade Lean-coacherna Tomas Wigerfelt och David Andersson. Mer information har david.andersson@produktionslyftet.se.

Produktivitetsspranget besöker Produktionslyftet

Notis · 2018-04-11

Produktionslyftet har haft fint besök från Norge med representanter från deras nya satsning Produktivitetsspranget. Sättet att tänka och förhålla sig till Lean skiljer sig inte mycket mellan Sverige och Norge och Produktivitetsspranget kommer att till stor del bygga på Produktionslyftets upplägg, där vi i samverkan både kan få och dela med oss av nya erfarenheter. Från vänster – sittande – Jan Granaas (C2U), Viggo Johannesen (Kiwa Teknologisk Institutt), Kristin Hafskjold (Kiwa Teknologisk Institutt) samt – stående – Tor Giæver (SINTEF Raufoss Manufacturing), Birgitta Öjmertz (Produktionslyftet/Swerea IVF), Knut Sanbakken (SINTEF Raufoss Manufacturing) och Bo Ericson (Produktionslyftet/Biotop). Mer vet birgitta.ojmertz@produktionslyftet.se.

Diskussioner för att frigöra potentialen

Notis · 2018-04-09

I slutet av mars var en riktigt bra dag hos Oskarshamn Energi med givande diskussioner om vad Lean-ledarskap kommer att handla om i framtiden. Företaget har satt en bra agenda för fortsatt diskussion där de även satt av tid för att driva frågan vidare. Behovet av samsyn och diskussioner som dessa är stort för att frigöra potentialen i alla goda idéer som finns inom företaget. Mer information har david.andersson@produktionslyftet.se.

Se möjligheterna med digitalisering

Ledare · Mikael Kraft · Head of Factory Automation and Digitalization · Siemens · 2018-03-29

Många företag känner sig fortfarande osäkra på digitaliseringen och vissa ser det även som ett måste för att undvika att gå samma väg som till exempel Kodak och Facit. På Siemens har vi valt att se digitaliseringen som en enorm möjlighet istället och konstaterar att detta är något vi befinner oss mitt i, inte något som ligger framför oss. Det är dock avgörande att du har kontroll på dina processer – kalla det gärna Lean – så att du inte automatiserar dina slöserier.

Läs Mikael Krafts ledare

Tvåstegsraket hos Stora Enso

Notis · 2018-03-26

Stora Enso i Nymölla har gjort en intressant och något annorlunda resa med Produktionslyftet, då de ett år in i arbetet växlade upp med ett koncerninitiativ riktat mot processuppföljning men nu med Produktionslyftets bidrag som grund.

Läs mer om Stora Enso här

Start för Produktionslyftet vid Göteborg Energi

Notis · 2018-03-23

Göteborg Energi, verksamhetsområde Produktion, har nu kommit i gång i Produktionslyftet. Det handlar om ett kommunalt bolag med produktion av fjärrvärme och fjärrkyla, en samhällskritisk verksamhet av stor betydelse för innevånarna. 13 mars kartlades ett par relevanta processer, vilket gav nyttiga lärdomar för den utvecklingsresa som nu börjar. Mer information har richard.berglund@produktionslyftet.se.

Produktionslyftet på norsk Lean-konferens

Notis · 2018-03-21

Lean Forum Nordvest i Norge arrangerar Lean-dagen 2018 den 16 april i Ålesund. Här tar de upp allt från grunden ”Hva er Lean?” till det högaktuella ”Først Lean – deretter digitalisering”. Som förste gästföreläsare står dock Hans Reich från Produktionslyftet på programmet med rubriken ”Varför har det svenska Produktionslyftet blivit en så stor framgång?”. Läs mer om arrangemanget här – mer vet hans.reich@produktionslyftet.se.

Årets Lean-byggare 2018

Notis · 2018-03-19

Produktionslyftet är oerhört stolta över att Flexator AB, som påbörjade sin resa med oss i januari 2017, av Lean Forum Bygg utsetts till Årets Lean-byggare 2018. Med VD Ola Adolfsson i spetsen är de sedan länge övertygade om att Lean-tänket krävs för att klara konkurrensen och vi är glada över att få utgöra en liten del av deras framgångsrika arbete.

Läs juryns motivering här!

Betydelsen av principer

Notis · 2018-03-16

Vid coachträffen hos Safeman AB i början av mars uttryckte deltagarna i styrgruppen vikten av att diskutera och formulera verksamhetens utmaningar och principer. De känner att det finns kraft i att arbeta efter dem framöver och övade också en del på att förmedla dem. De tog intryck av erfarenheten från det tidigare Produktionslyftsföretaget Orbit One som tryckte på just vikten av att förankra utmaningar och principer. Inför kommande träffar ser styrgruppen ett behov av att arbeta med daglig styrning och att utveckla den interna kommunikationen. För att kunna ta hand om den kreativitet och det engagemang som finns hos medarbetarna vill de också arbeta med förbättringsgrupper. Bilden visar företagets Lean-koordinator Marcus Sonesson. Mer information har malin.erikson@produktionslyftet.se.

Återbesök med mersmak

Notis · 2018-03-12

Senaste artikeln från förra nyhetsbrevet på hemsidan beskriver Smurfit Kappas fortsatta Lean-arbete efter Produktionslyftet. Med Hans Reich i spetsen besökte vi dem för reportaget i februari, vilket även föranledde ytterligare ett besök. Den 9 mars bjöd ledningen för anläggningen in Hans för ett inspirationsmöte som genomfördes på plats i Piteå. Kanske något för fler företag att fundera på? Mer information har hans.reich@produktionslyftet.se.

Lean-resa med långsiktigt tänkande

Notis · 2018-03-05

VBG Truck Equipment i Vänersborg har bara varit igång med Produktionslyftet sedan januari, men hade sedan tidigare genomfört Lean-spel vilket föranledde en alternativ första workshop. Företaget har ett långsiktigt tänkande och har redan kommit en bra bit på Lean-resa. Senaste träffen bjöd på bra diskussioner kring vägledande principer med en stor enighet i styrgruppen kring vilka utmaningar som är viktigast att jobba med. Mer information har bo.ericson@produktionslyftet.se.

Grunden är lagd

Ledare · Monica Bellgran · Professor · KTH · Hållbar produktionsutveckling · 2018-02-28

KTH Leancentrum i Södertälje är en viktig mötesplats för företag och andra aktörer som på olika sätt arbetar med och för Lean. Vi ser att Lean som koncept eller filosofi verkligen kan knyta samman människor från olika sektorer och vi vet av erfarenhet att Lean tillämpas brett – ett paradigm med start i verkstadsindustrin har blivit till en regional styrka och identitet.

Läs Monica Bellgrans ledare

Efter fem år håller styrgruppen fortfarande takten

Artikel · 2018-02-28

Smurfit Kappa i Piteå avslutade sin 18-månadersresa med Produktionslyftet i mitten av 2014 och har sedan dess stått inför utmaningen att driva arbetet vidare enligt den strategi som då lades. I mitten av februari 2018 fick vi möjlighet att göra ett återbesök och träffade då VD Per Swärd och kvalitetschef Marianne Tollander.

Läs om Smurfit Kappas Lean-resa

Styrelsen på besök i Södertälje

Notis · 2018-02-28

I Södertälje Science Park hittar du både campus KTH Södertälje och KTH Leancentrum, där Produktionslyftets regionledare Johanna Strömgren är föreståndare. Invigningen genomfördes i slutet av januari och redan den 6 februari passade Produktionslyftets styrelse på att komma på besök besök för ett styrelsemöte. På bilden berättar Johanna om upplägget i den så kallade ”trampbilsfabriken”. Deltagare från vänster: Ottar Henriksen (Sintef Raufoss/Lean Forum Norge), Johanna Strömgren, Malin Larsson (Vattenfall), Göran Johnsson (styrelseordförande), Tommy Thunberg Bertolone (IF Metall), Stina Wollenius (Glasgruppen) och Peter Johansson (Teknikföretagen). Mer information har birgitta.ojmertz@produktionslyftet.se.

Nyckeltalspåverkande utmaningar

Notis · 2018-02-26

Team Verkstad är ett service- och reparationsföretag av tunga fordon. Företaget ligger i Partille och har cirka 30 anställda. Fas 1 i Produktionslyftets Lean-resa är genomförd och en pilotgrupp har nu formats. Medlemmarna i pilotgruppen på Team Verkstad reflekterade i början av februari över Lean-spelet de genomfört med tanke på förbättringar i laget och att driva förändringsarbetet mot nyckeltalen. Det blev en intressant diskussion om pilotområdets utmaningar och vilka nyckeltal som dessa utmaningar verkligen påverkar. De har även utvecklat sin tavla för daglig styrning. Mer information har roger.lundin@produktionslyftet.se.

Lean-resa med stor potential

Notis · 2018-02-22

Cogra Pro AB är ett familjeföretag med cirka 20 anställda och med egen tillverkning av mönsterkort och stenciler, allt under samma tak. Företaget har under ungefär ett år medverkat i Produktionslyftets 18-månadersresa och driver sitt förändringsarbete med ständiga förbättringar mer strukturerat än tidigare. Företagets förbättringsgrupp samlas regelbundet och fångar avvikelser genom daglig styrning. Med företagets breda kundkrets och korta leveranstider med krav på hög leveransprecision arbetas det vidare med stabila processer i maskinparken, förebyggande operatörsunderhåll och med att uppnå jämnare flöden i produktion. VD Mikael Kwarnmark ser resultat redan nu i ett ökat engagemang bland personalen och ökade vinstmarginaler i verksamheten samt ytterligare potentialer i deras fortsatta Lean-resa framöver. Mer information har roger.lundin@produktionslyftet.se.

Något att se fram emot från Piteå

Notis · 2018-02-14

Idag besökte vi Smurfit Kappa i Piteå för en uppföljningsartikel kring deras Lean-arbete. Företaget avslutade sin Produktionslyftsresa redan 2014, så det var imponerande att se hur arbetet fortfarande drivs på av i grunden samma styrgrupp som bildades under Produktionslyftet. På bilden ses från närmast kameran VD Per Swärd, kvalitetschef Marianne Tollander och Produktionslyftets Hans Reich. Artikeln kommer att publiceras i det kommande nyhetsbrevet – något att se fram emot! Mer information har bjorn.stenvall@produktionslyftet.se.

Södra Cell Mörrum redo för Fas 3

Notis · 2018-02-12

Efter ett års deltagande i Produktionslyftet känner de sig redo för att bredda ut i organisationen. Tiden fram till nu har använts till olika saker – att gemensamt landa i vart de ska och vad som är viktigt för dem, vilket de har sammanfattat i övergripande utmaningar och i deras gemensamma principer. Eftersom de redan hade ett arbetssätt med flera Lean-verktyg, bland annat 5S och daglig styrning, har fokus i lärandet riktats mot förbättringsgrupper och Kata-metodiken. De har kört ett antal pilotgrupper med stöd av förbättringskata och coachningskata, ett arbets- och förhållningssätt de tror kommer hjälpa dem mycket framåt. När de nu inleder Fas 3 står en breddning av Kata-metodiken högt på agendan med planerad utbildning för nyckelpersoner i organisationen samt uppstart av flera nya förbättringsgrupper. De kommer också att lansera sina gemensamma principer i hela organisationen på bredden och på djupet med kampanjer, individuella möten och en tydlig visualisering. Mer information har lars.danielsson@produktionslyftet.se.

Ta ett steg i taget

Ledare · Claes-Henrik Andersson · Administrativ chef · Viab Vårgårda AB · 2018-01-31

Vår resa med Produktionslyftet började lite frågande. Hur skulle vi hantera det faktum att företaget har två enheter, dels den lite större i Vårgårda, dels den lite mindre i Ulricehamn? Skulle det behövas ett projekt per enhet eller skulle vi klara av att köra båda parallellt och vad skulle det i så fall innebära?

Läs Claes-Henrik Anderssons ledare

Flödeseffektiv automation för mindre företag

Artikel · 2018-01-31

Ett hett område idag är möjligheten att utnyttja automation även för mindre och medelstora företag (SMF). I samverkan med Innovatum i Trollhättan och Högskolan Väst genomförde Produktionslyftet mellan september 2017 och januari 2018 ett första Startprogram med tema flödeseffektiv automation, speciellt riktat mot SMF.

Läs artikeln om Startprogrammet

Anmälan öppen till Lean ledarskap

Notis · 2018-01-30

Den 18 september startar nästa omgång av den populära utbildningen Lean ledarskap i Södertälje. Kursen har tidigare varit mer än fullbokat så den som vill säkra en plats bör anmäla sig så snart som möjligt. Föreläsarna omfattar forskare och praktiker från bland annat KTH, Swerea IVF, Scania och AstraZeneca, där teori och praktiska övningar med utgångspunkt i föreläsarnas erfarenheter varvas med den senaste internationella forskningen om Lean, ledarskap och Lean ledarskap. Mycket fokus läggs på att skapa utrymme för träning och egen reflektion kring dessa frågor – läs mer här. Mer information har johanna.stromgren@produktionslyftet.se.

Bra driven daglig styrning

Notis · 2018-01-29

Hos Damasteel i Söderfors har de haft uppföljning av sitt arbete med daglig styrning. De har ett mycket bra upplägg och drift av arbetsgruppen, det är till stor del självdrivande. Fokus ligger nu på styrgruppens drivkraft och puls samt framtagning av nyckeltal. Mer information har marjo.sarkimaki@produktionslyftet.se.

Snabb avgång för Euromaint

Notis · 2018-01-26

Euromaint Rail i Göteborg har avslutat Fas 1 i sitt arbete med Produktionslyftet och har snabbt kommit in i Fas 2 och daglig styrning är uppstartat. I hjulsänken fokuserar de på ordning och reda och på gång är också förbättringsgrupper i de uppstartade områdena. Mer information har bo.ericson@produktionslyftet.se.

Nytt Startprogram med fokus på hållbart ledarskap och förbättringsarbete

Notis · 2018-01-24

Den 27 mars startar ett Startprogram i Södertälje med tema ”Hållbart ledarskap och förbättringsarbete med Lean”. Som oftast i Startprogrammen får du här tillfälle att inspireras av företag som redan gjort liknande resor samt tillgång till verktyg för att bestämma ert eget nuläge, allt tillsammans med Produktionslyftets erfarna förändringsledare. Dessutom genomför du Startprogrammet med ett antal andra företag, vilket alltid leder till intressanta och utvecklande diskussioner. Här kan du läsa mer – ytterligare information har johanna.stromgren@produktionslyftet.se.

Lyckad pilotstart hos Kabe

Notis · 2018-01-22

Förra veckan startades pilotgruppen på Kabe upp, då även styrgruppen presenterade arbetet med och resultatet av Kabes värderingar och principer. Det var en mycket engagerad grupp medarbetare från en av komponentfabrikerna som deltog i en introduktion av förbättringsarbetet på Kabe, vilket även varvades med Lean-spel. Mer information har tomas.wigerfelt@produktionslyftet.se.

Uppskattat Startprogram i Trollhättan

Notis · 2018-01-19

Från augusti 2017 till januari 2018 genomfördes ett Startprogram i Region Väst med tema Flödeseffektiv automation. Fyra företag och tolv företagsrepresentanter medverkade vid träffarna som främst genomfördes hos de olika deltagande företagen. Alla fick också individuell coachning hos respektive företag. Utvärderingen visar hur uppskattat nätverket varit vad gäller gruppdynamik och företagens sammansättning samt antal medverkande personer. Att lägga träffarna hos företagen har också varit uppskattat. Vi återkommer inom kort med en längre artikel och företagskommentarer från Startprogrammet. Om du är nyfiken redan nu går det bra att kontakta roger.lundin@produktionslyftet.se.

Digitalisering inom fordonsindustrin

Notis · 2018-01-17

Inför kursen ”Digitalisering inom fordonsindustrin” genomförde FKG i samverkan med Swerea IVF ett frukostseminarium på Lindholmen i Göteborg den 11 januari. Med exempel från Produktion2030s projektresultat lyftes den avgörande frågan: Hur kan företagen förbereda sig inför digitaliseringen?

Läs mer om seminariet

Seminarium om effektiva flöden och automation

Notis · 2018-01-15

Den 10 januari genomfördes ett insiktsseminarium hos C. Hallströms Verkstäder i Ås norr om Östersund med över 40 personer på plats. Temat hade hög relevans vilket återspeglade sig i det stora intresset.

Läs mer

Livslyftet lyfter arbetsmiljön

Notis · 2018-01-11

I det senaste avsnittet av Livsmedelsföretagens pod Feeder berättar arbetsmiljöexperten Pernilla Lindskog om den spännande satsningen Livslyftet. Det är en gemensam satsning från Livsmedelsföretagen, Prevent, Unionen och Livsmedelsarbetareförbundet med syfte att utveckla arbetsmiljö och konkurrenskraft i livsmedelsindustrin och skapa en företagskultur där alla verkar för ständig förbättring för såväl medarbetare som företag. Satsningen är inspirerad av Produktionslyftet och vårt arbete inom tillverkningsindustrin. Livslyftet kommer att starta 2018 och det går redan nu att anmäla sitt intresse till Pernilla Lindskog. I avsnittet hör du även Staffan Gryting och Björn Erkersson från FM Mattsson berätta om hur det var att delta i tillverkningsindustrins motsvarande satsning Produktionslyftet. Här kan du läsa mer och även lyssna på podden.

Utvecklingsarbete för Produktionslyftet 4.0

Notis · 2018-01-09

Vinnova bidrar med två miljoner kronor till Produktionslyftet för utvecklingsarbete med sikte på att möta utmaningar från digitaliseringen. Tanken är att utveckla arbetssätt och metoder som bidrar till digital mognad, djärvare framtidsbilder och nyttjande av digitaliseringens möjligheter. Projektet omfattar också att inhämta kunskap från omvärld och tidigare projekt som kan användas för metodutveckling och utveckla pedagogik baserat på känd kunskap som fungerar i Produktionslyftets kontext. Ett antal lösningar kommer att prövas i företag som arbetar enligt Produktionslyftets metodik med målet att demonstrera exempel från företag på uppnådda effekter relaterade till digitalisering. Mer information har richard.berglund@produktionslyftet.se.

2018 – ett år att se fram emot

Ledare · Birgitta Öjmertz · Programdirektör · 2017-12-21

Så här inför slutet av året och nyhetsbrevets sista ledare tänkte jag sammanfatta lite vad som hänt under året. Vi har som bekant Produktionslyftets logg där det är enkelt att se tillbaka på vad som skett, men där vi också skriver en del om vad som komma skall.

Läs Birgitta Öjmertz ledare

Målsättning: Bästa arbetsgivaren i Nordanstig

Artikel · 2017-12-21

Gränsfors Bruk är på många sätt en ovanlig arbetsplats. Här är inget automatiserat, det finns en människas tanke och arbete bakom varje produkt. Mycket av kunskapen är känsla – att jobba länge, känna sig fram och lära sig hur maskinen låter ligger till grund för arbetet. Vad kan Lean tillföra en sådan verksamhet?

Läs artikeln om Gränsfors Bruk

Startprogram som gett avtryck

Notis · 2017-12-21

Under hösten 2017 har fyra av Techtanks medlemsföretag – Stans & Press, Tre D Mekaniska, VA Automotive och YTAB – deltagit i Produktionslyftets startprogram med fokus på digitalisering. De förväntningar som företagen hade vid uppstarten i september har mer än väl infriats enligt den artikel som Techtank publicerat efter avslutet.

Läs gärna artikeln på Techtanks hemsida

”Industrin är inte problemet utan en del av lösningen”

Notis · 2017-12-19

Den 7 december genomförde Automation Småland sin årskonferens i samverkan med Kungl. Ingengörsakademien (IVA), Produktion2030 och Region Jönköpings län. Det var ett intressant arrangemang med flera olika kopplingar till Produktionslyftet och givande föredrag kring bland annat digitalisering och möjligheterna med Smart industri.

På Kunskapsförmedlingens hemsida kan du läsa ett referat från konferensen.

Lean – så mycket mer än tillverkning

Ledare · Fredrik Skarp · VD FM Mattsson Mora Group · 2017-11-30

Med erfarenhet som VD från två olika Produktionslyftsföretag är det intressant att kunna sammanfatta erfarenheter och tankar kring detta. Vikten av att hela tiden hitta förbättringar i verksamheten för att göra saker på smartare sätt är avgörande för att vi fortsatt ska kunna klara vår konkurrenskraft …

Läs Fredrik Skarps ledare

”Det måste finnas balans i allt”

Artikel · 2017-11-30

När OilQuick i Hudiksvall hörde talas om Produktionslyftet tänkte de att en sådan satsning skulle stärka utvecklingsföretagets förmåga att fortsatt bo och verka på orten. Att det dessutom skulle leda till att de blev ett produktionsföretag var inte vad de hade planerat.

Läs artikeln om OilQuick

Expansivt företag till Produktionslyftet

Notis · 2017-11-28

Safeman, ett av Techtanks medlemsföretag i Olofström, inleder nu en 18-månadersresa med Produktionslyftet.

– Vi deltar i Produktionslyftets utvecklingsprogram inte minst för att säkerställa våra interna rutiner för fortsatt expansion, berättar Stephan Bengtsson, Safemans VD och ägare.

Läs mer på Techtanks hemsida.

Tidningen t: om Håkansson Sågblad

Notis · 2017-11-10

Teknikföretagens digitala tidning t: har i sitt senaste nummer en fin artikel om Produktionslyftsföretaget Håkansson Sågblad. De beskriver även Produktionslyftet som satsning och exemplifierar med det arbete som genomförs hos Håkansson Sågblad.

Här kan du läsa hela artikeln – efter att du klickat på länken så scrollar du ner.

Monteringskonferensen den 14 mars 2018

Notis · 2017-11-09

Markera gärna redan nu datumet för nästa års Monteringskonferens. Som vanligt kommer programmet innehålla en blandning av industriella tillämpningar och forskningsresultat, med föredragshållare från både universitet och näringsliv. Vid konferensen delas också det Svenska Monteringspriset ut. Bilden visar fjolårsvinnarna Jens Berntsson (till vänster) och Jesper Broberg (till höger) med prisutdelaren och tillika Produktionslyftets styrelseordförande Göran Johnsson i mitten (foto: Gomer). Mer information kommer successivt att läggas ut på Monteringskonferensens hemsida.

Startprogram i Skellefteå

Notis · 2017-11-07

Produktionslyftets Startprogram med inriktning Lean (effektivitet och förändringskraft) i Skellefteå har snart kommit halvvägs. På bilden ses hela gänget utanför Brokk, ett tidigare Produktionslyftsföretag, i samband med ett studiebesök. Brokk berättade om sin framgångsresa med platschef Staffan Larsson som värd. Vi fick bland annat se visualisering av utvecklingsavdelningens dagliga styrning, ett bra exempel på visuell planering som har mer än halverat ledtiden i deras utvecklingsprojekt samtidigt som inget faller mellan stolarna. Mer information har anders.sorqvist@produktionslyftet.se.

Inspirerande om underhåll

Notis · 2017-11-02

Euromaint i Luleå och Umeå arbetar med Fas 1 i Produktionslyftets 18-månadersprogram. Den 4 oktober var det studiebesök på Smurfit Kappa i Piteå, ett företag som tidigare har genomfört Produktionslyftets 18-månadersprogram på ett framgångsrikt sätt. Här fick besökarna ingående se – och inspireras av – hur de arbetar på underhållssidan, där de har en mycket bra daglig styrning som även driver förbättringsarbetet framåt. Mer information har lennart.wallberg@produktionslyftet.se.

Snart når vi 100 kurser Lean!

Ledare · Tuula Bergqvist · Utbildningsansvarig Produktionslyftet · 2017-10-31

Produktionslyftets gemensamma kurser har genom åren fokuserat på att göra skillnad för företagen i deras systematiska förbättringsarbete, både på operativ nivå och på ledningsnivå. Detta har gett mycket goda resultat och det finns ett fortsatt stort intresse bland företag och myndigheter att utbilda sina anställda och ledare inom Lean Produktion. Bara i år kommer vi att genomföra fem kurser och nästa år når vi kurs nummer 97 – allt närmare den magiska gränsen 100!

Läs Tuula Bergqvists ledare

Nominera till Årets Lean-byggare!

Notis · 2017-10-30

Nyligen fick Produktionslyftsföretaget Permobil motta Lean Forums Svenska Leanpriset, vilket vi skrivit om tidigare. Ytterligare ett pris finns att vinna för den som är verksam inom bygg- och anläggningssektorn. Det är priset Årets Lean-byggare som delas ut av Lean Forum Bygg, där Produktionslyftsföretaget Strängbetong vann 2014. Lean Forum Bygg tar emot ansökningar och nomineringar fram till och med den 1 december 2017. Det nominerade arbetet kan omfatta hela eller delar av företaget eller organisationen, alternativt utgöra en del av Lean-arbetet, exempelvis användandet av pulstavlor, daglig styrning, förbättringsarbete med mera. Anmälan finns här – mer information har bjorn.stenvall@produktionslyftet.se.

Lean-spel och studiebesök

Notis · 2017-10-26

I början av oktober genomfördes första träffen i startprogrammet i sydvästra Småland på CIL i Ljungby. Med tanke på programmets tema Lean (effektivitet och förändringskraft) fick deltagarna en inledande föreläsning med diskussioner kring Lean. Därefter delades gruppen in i två grupper för Lean-spel. Bilden kommer från andra träffen i programmet som omfattade ett studiebesök hos det tidigare Produktionslyftsföretaget Falks Metall. Startprogrammets femte och sista träff genomförs i mitten av december. Mer information har malin.erikson@produktionslyftet.se.

Sammanfattning för fortsättning

Notis · 2017-10-24

Viab Vårgårda AB och Viab Ulricehamn AB har kommit halvvägs igenom Produktionslyftets utvecklingsprogram, vilket de uppmärksammade med en summering och reflektion kring arbetet som gjorts, lärdomar från det och hur det fortsatta arbetet ska läggas upp. På bilden ses Claes-Henrik Andersson presentera sitt och Joel Boehms gedigna projektarbete från deras just avslutade medverkan i Produktionslyftets kurs Lean Produktion, en värdefull analys och summering kring nuläget och handlingsplan framåt. Gruppen sammanfattade läget väl och det blir en bra grund i det fortsatta arbetet; redan under mötet blev det bra diskussioner utifrån det och de övriga i gruppens summeringar av de olika insatserna som gjorts. Mer vet jan.andersson@produktionslyftet.se.

Friktionsfri målsättning

Notis · 2017-10-19

Hos Malmkvist Produktion i Alvesta genomfördes i slutet av september en Lean-introduktion för deras pilotområde Skärande. Denna gick jättebra och de började genast fundera över hur deras utmaning i området ska se ut. Målsättningen är att bli ännu bättre gentemot sina kunder för att kunna leverera på ett bättre sätt – bli en bättre leverantör helt enkelt. Det ska vara ett friktionsfritt umgänge beträffande nya och gamla produkter, leveranssäkerhet och kundbemötande. Det är långsiktiga mål som kommer att ta tid och vara utmannde, men de kommer att fixa det! Bilden visar Mikael Johansson med VD Martin Lövebrant i bakgrunden. Mer information har david.andersson@produktionslyftet.se.

Favorit i repris – uppskattad coachkurs

Notis · 2017-10-17

Knappt hade premiärkursen av Produktionslyftets coachutbildning avslutats den 5 oktober, så startade nästa omgång av kursen. Den 16 och 17 oktober genomförs kursen med en avslutande och sammanfattande dag den 16 januari 2018. Denna gång är kursen även öppen för förändringsledare inom företag som deltagit i Produktionslyftet och anknytande verksamheter. Mer information har richard.berglund@produktionslyftet.se.

Kunskap om Lean ställer krav

Notis · 2017-10-10

Den 4 oktober startade ytterligare ett av Produktionslyftets Startprogram, denna gång i västra Småland med företag från Tingsryd, Gnosjö och Växjö. Programmet inleddes mycket bra med en Lean-introduktion, vilket flera av dem kände till väl. Dagen ledde även till en viss positiv kravställning från företagen; ”vi vet vad Lean kan ge och nu vill vi veta vad vi behöver för detta blir bra!” En härlig utmaning med tydliga krav – och samtidigt inspirerande. Mer information har david.andersson@produktionslyftet.se.

Vi ska göra världen lite bättre med varje produkt

Ledare · Lisa Trolle · Kvarnchef · Saltå Kvarn AB · 2017-09-29

Inom Produktionslyftet är Saltå Kvarn kanske något av en udda fågel bland majoriteten av tillverkande industriföretag. I ett Lean-sammanhang känner vi oss dock inte speciellt annorlunda, vi är också ett tillverkande företag. Den största skillnaden är i så fall att vi egentligen skulle jämföras med processindustrin snarare än diskret tillverkning; det är inte lätt med enstycksflöde i vår produktion …

Läs Lisa Trolles ledaren