Ökat medarbetarengagemang och effektivare produktion på Presso

Artikel · 2023-06-30

Presso i Skillingaryd utvecklar och tillverkar metallkomponenter, främst för kunder inom fordons- och tillverkningsindustrin. För att förstärka företagskulturen och effektivisera produktionen gick de in i Produktionslyftets utvecklingsprogram.

Niclas Wennerberg, vd på Presso.

Presso grundades redan på 1950-talet men har under de senaste åren ingått i företaget Fameco, där den största delen av verksamheten utgjordes av import och försäljning av fästelement. Under hösten 2020 avyttrades tradingverksamheten och kvar blev Presso med egen tillverkning i Skillingaryd och ett mindre försäljningskontor i Göteborg. Niclas Wennerberg, som tidigare var försäljningschef på Fameco, gick in som vd på Presso.

– Produktionen i Skillingaryd hade på sätt och vis flugit under radarn under Fameco-tiden, säger Niclas Wennerberg. När vi startade hade vi inga direkta mål, ingen strategi eller uttalad ambition för vår fabrik.

Satsning på Produktionslyftet

Det fanns alltså en del att göra och Niclas Wennerberg och hans kollegor hade också en känsla av att det fanns potential att förbättra själva produktionen. För att få stöd och hjälp med dessa frågor gick företaget under 2021 in i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram. Den inledande fasen i programmet ägnades åt att etablera en samsyn kring företagets övergripande mål, utmaningar och drivkrafter.

– Det var precis det som vi behövde arbeta med, att bygga upp en ny företagsidentitet och identifiera våra värderingar och principer, säger Niclas Wennerberg. Vad innebär det att arbeta på Presso och hur ska vi agera mot varandra?

Under utvecklingsprogrammets inledande fas satte Presso en ny vision och nya mål i en process där medarbetare från alla funktioner i verksamheten bidrog. Samtidigt startade arbetet med att förbättra produktionen, där utgångspunkten var att höja nyttjandegraden (TAK-värdet) för företagets snabbpressar.

– Det handlade mycket om att prata om vad vi ville uppnå och vilka utmaningar vi såg, säger Niclas Wennerberg. När vi avsatte tid och fokuserade på förbättringar så upplevde jag ett stort engagemang bland medarbetarna. De har så mycket kunskap om tillverkningsprocessen och de vill också bidra till att förbättra den.

Diskussionerna och förbättringsarbetet har kommit i gång med hjälp daglig styrning och många av de identifierade avvikelserna har också eliminerats. Sedan utvecklingsprogrammet startade har Presso lyckats höja TAK-värdet för pressarna med 15 procent, samtidigt som omsättningen har ökat betydligt. Förbättringsarbetet tas nu vidare till hela pressavdelningen, som står för den största delen av företagets intäkter.

Det pågående förändringsarbetet och insatserna inom Produktionslyftet har också fått ett positivt mottagande bland medarbetarna på Presso. Hösten 2021, när programmet precis hade startat, genomfördes en medarbetarenkät som sedan upprepades ett år senare. Bland medarbetarna på kollektivsidan var samtliga mätvärden tydlig uppåtgående vid denna uppföljning.

– Medarbetarnas engagemang är en förutsättning för att vi ska kunna genomföra den här resan, säger Niclas Wennerberg. Alla på företaget måste veta vart vi är på väg och känna en trygghet och långsiktighet i utvecklingen.

Stora utmaningar och hårt arbete

För Presso har utvecklingsarbetet och förankringen i organisationen varit utmanande på flera olika sätt. Inte minst med tanke på att utvecklingsprogrammet genomfördes under covid-pandemin, vilket drabbade företaget med hög sjukfrånvaro. Samtidigt skenade råvarupriserna med begränsad tillgång och osäkra leveranstider.

– Det hade varit tillräckligt svårt utan den här utvecklingen i omvärlden, säger Niclas Wennerberg. Därför har det varit otroligt värdefullt att hela tiden kunna stämma av våra beslut och förändringar med Produktionslyftets coacher. De har erfarenhet från andra bolag med liknande utmaningar och det har varit en stor trygghet för oss, säger Niclas Wennerberg.

Från Produktionslyftet har Roger Lundin (huvudcoach) och Tomas Wigerfelt (biträdande coach) varit ansvariga för utvecklingsprogrammet på Presso. De har besökt företaget regelbundet, drivit diskussioner och övningar samt stöttat som bollplank.

– För Presso har det varit en strävsam resa med ett tufft omvärldsläge, säger Roger Lundin. De har varit oerhört engagerade och fokuserade, och de har tagit stora steg framåt. Nu gäller det att fortsätta träna och att hålla i utvecklingsarbetet över tid. Produktionslyftesarbetet har nog framför allt bidragit till att stabilisera läget och förbereda för fortsatt utveckling.

Utvecklingsprogrammet på Presso har precis avslutats. Även Niclas Wennberg betonar att Produktionslyftet inte får bli en pappersprodukt utan att det är en långsiktig investering.

– Vi har lärt oss en massa nytt och dessutom kunnat träna på hur vi ska gör saker annorlunda och bättre, säger Niclas Wennerberg. Nu ser jag fram emot att ta arbetet vidare på egen hand, utan stödet från Produktionslyftets coacher. Det är nu resan börjar på riktigt.

Produktionslyftets partner

Intressenter

Finansiärer