Nyheter från Produktionslyftet
Här kan du ta del av ledartexter, artiklar och notiser som har publicerats på Produktionslyftets hemsida det senaste året.

Ny subvention för Produktionslyftets utvecklingsprogram
För ett begränsat antal företag med max 100 anställda erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram. Programmet stärker företagets förmåga att förnya sig och förbättra sin konkurrenskraft – allt med utgångspunkt i de egna förutsättningarna och behoven.

Smartare Produktionslyftet på Elektronikmässan
Den 3 april medverkar Produktionslyftet i seminarieprogrammet på Elektronikmässan i Kista för att presentera initiativet Smartare Produktionslyftet. Med på scenen finns även EG Electronics Production Unit i Torsby, som nyligen har avslutat ett startprogram som är utformat för elektroniktillverkare. På fotot Thomas Halstensson, EG Electronics, samt Birgitta Öjmertz och Glen Johansson från Produktionslyftet.

AMAB Hydraul sparar över en miljon kronor per år
AMAB Hydraul hade tillväxtplaner men förstod att det krävdes mer än ökad säljkraft för att fortsätta utvecklas och ta en större del av marknaden. Med hjälp av IUC Syd och Produktionslyftet har de skapat samsyn kring verksamhetens mål och resa framåt, ökat engagemanget bland medarbetarna och infört nya arbetssätt och tydligare strukturer. Genom förbättrat inköpsarbete sparar de en miljon kronor per år.

Pressmeddelande: Saab, Scania och Volvokoncernen satsar 15 miljoner kronor på Produktionslyftet
För att bidra till en snabbare omställning till hållbar produktion går Saab, Scania och Volvo in med 15 miljoner kronor i ny finansiering av det nationella programmet Produktionslyftet som startades av Teknikföretagen och IF Metall. Satsningen är femårig och målet är att Produktionslyftet ska nå ut till fler företag för att i ännu högre grad bidra till industrins utveckling.

Stort intresse för Norrlandskonferensen
Över 100 deltagare samlades i Luleå den 27–28 februari för att delta i årets upplaga av Norrlandskonferensen. Det blev två intensiva dagar med föreläsningar, diskussioner, och nätverkande. Dessutom gavs möjlighet till studiebesök i produktionen hos tre intressanta verksamheter – Baxter, Scania och SSAB.

Ansök till Svenska Leanpriset 2025
Nu är det dags att ansöka till Lean Forums klassiska utmärkelse Svenska Leanpriset. Företag och organisationer inom alla branscher och verksamheter är välkomna att nominera sig själva fram till den 30 april. Därefter granskas de tävlande bidragen av en jury som utser ett antal finalister som bedöms vidare genom platsbesök. Den slutliga vinnaren utses och presenteras under Lean Forums årskonferens i oktober.

Standardiserade arbetssätt i fokus på Leankonferens Blekinge
130 deltagare från företag från hela södra Sverige var på plats på Kreativum Science Center i Karlshamn den 13 februari när Leankonferens Blekinge genomfördes för tredje gången. Temat för konferensen var ”Standardiserade arbetssätt och systematiskt förbättringsarbete”, och dagen bjöd på föredrag, praktiska övningar och nätverksmöjligheter.

Seminarium med BTT Plåt
Under arbetet med Produktionslyftet har BTT Plåt förbättrat sin produktionsplanering, utvecklat sitt förbättringsarbete, minskat slöserier i produktionen och arbetat för att öka medarbetarnas ansvar och engagemang. Vid frukostseminariet den 24 januari berättade de om sina resultat och planer för framtiden.

Gör magin till verklighet
Nu när det lackar mot jul går mina tankar till Jultomtens verkstad, med sin blandning av realism och magi. I vissa stycken visar den på hur man tänkte sig en fabrik på 30-talet, med exempelvis löpande band som tillverkar gunghästar av en enda variant och ensidiga arbetsuppgifter med tveksam ergonomi. Samtidigt visas lösningar som vi fortfarande inte klarar av – som att måla med rutig färg eller att produkterna packar sig själva genom att hoppa ner i säcken.

Pilotprojekt igång på Svets & Smide
Svets & Smide Karlskrona AB gick in i Produktionslyftet i augusti. De startade med introduktion och Lean-spel för att träna på att ta bort slöserier. Under höstens workshoppar och coachning har de bland annat arbetat med att mäta nyckeltal, identifiera utvecklingsmål utifrån intressenternas förväntningar och formulera vägledande principer.
Inför den andra fasen i programmet valde företaget ut två pilotprojekt – ordning och reda satt i system, samt systematiskt arbete med ständiga förbättringar.

”Produktionslyftet vände röda siffror till svarta”
Direkt Chark i Göteborg blev ett Produktionslyftsföretag under 2023, och enligt deras egen prognos vänder de siffrorna från röda till svarta i år. De gör de bland annat genom att att se till att alla maskiner är i full gång på befintliga skift, istället för att lägga till extraskift.
– Att ha ett kund-leverantör-förhållande internt gör att man snabbare upptäcker felaktigheter, säger Maria Rydbeck, vd på Direkt Chark. Det gäller att sluta behandla symptomen. I stället för att ta en Treo ska man ta reda på varför man alls fick huvudvärk.
Kontakta Produktionslyftets coach Lars-Gustaf Gustafsson för mer information →
Läs artikeln hos Livsmedel i fokus →

Seminarium med EEPAB
Vid frukostseminariet den 29 november besökte vi elektroniktillverkaren Eskilstuna elektronikpartner (EEPAB), som har förbättrat sin verksamhet långsiktigt och målmedvetet med hjälp av Produktionslyftet. I anslutning till deras berättelse presenterades också de kostnadsfria utvecklingsinsatser som erbjuds i samarbete med innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem.

Prenumerera på uppdateringar från Net Zero Industry
Under mars i år startade de första programmen inom den nya satsningen Impact Innovation som finansieras av Energimyndigheten, Formas och Vinnova. Produktionslyftet deltar i aktörsgruppen för programmet Net Zero Industry som ska accelerera den svenska tillverkningsindustrins arbete mot nollutsläpp.
Genom att prenumerera på nyhetsbrev från Net Zero Industry får du de senaste uppdateringarna från arbetet i programmet, samt information om kommande utlysningar.
Registrera dig här för att prenumerera →
Ta del av det senaste nyhetsbrevet från Net Zero Industry →

Startprogram med fokus på minskat klimatavtryck
Under juni till oktober har fyra företag från olika branscher i Sörmland genomgått ett startprogram i nätverksform, där de har fokuserat på att minska sitt klimatavtryck. Programmet följer Produktionslyftets arbetsmetodik och insatsen är finansierad inom EDIH-projektet Shift Labs, som drivs av bland andra MITC och RISE.
– Programmet har gett oss en ökad förståelse kring hur vi kan arbeta vidare för att utveckla hållbarhetsarbetet tillsammans med våra kunder, säger Marie Svensson, vd på Tjeders industri.

Ständiga förbättringar i lackeringslinan
Under början av året gick Assars Pulverlackering i Hillerstorp in i Produktionslyftets utvecklingsprogram. Det övergripande målet är att stärka företagets konkurrenskraft, bland annat genom att förbättra flöden i produktionen och arbeta smartare med logistiken.
– Vi har mycket gods i omlopp och vi var ganska trångbodda, men vi har lyckats effektivisera i stället för att bygga ut, säger säger Manfred Brunner, senior advisor på Assars Pulverlackering.

Workshop om grönt förbättringsarbete på Lean Forum
Som en del av Lean Forums årskonferens i Göteborg den 15-16 oktober arrangerade Produktionslyftet en workshop om grönt förbättringsarbete. Deltagarna kom från energibolag, fordonsindustrin, elektonikindustrin, processindustrin och offentlig sektor.

Seminarium med AMAB Hydraul
Med Produktionslyftets hjälp har AMAB Hydraul skapat samsyn kring verksamhetens mål, ökat engagemanget bland medarbetarna och infört nya arbetssätt och tydligare strukturer inom flera områden. Vid frukostseminariet den 11 oktober berättade de om vilka resultat som har uppnåtts.

Kraft att ställa om
Under förra veckan var jag med på Industridagen, en årlig konferens som arrangeras av Industrirådet (industrins fackförbund och arbetsgivarorganisationer). Industrin både står inför och är mitt inne i stora omställningar, vilket belystes från olika vinklar av politiker, företag, forskare och fack. Det handlar om stora utmaningar, men även om stora möjligheter. Intressant att notera var den samstämmiga bilden om riktningen och att vi behöver accelerera hastigheten i omställningen.

”Produktionen måste ges rätt förutsättningar”
Med en bakgrund som operatör, produktionstekniker och kvalitetschef har Moa Hedestig bred erfarenhet från tillverkningsindustrin. Under sin tid på Indexator deltog hon själv i Produktionslyftets utvecklingsprogram, och i dag är hon engagerad som coach via konsultföretaget iTid.
Vi har pratat med Moa Hedestig för att få veta mer om hur hon ser på företagens utmaningar, och hur hon arbetar för att stötta dem i sitt förbättringsarbete.

Svets & Smide startar förändringsresa med Produktionslyftet
Ett av de senaste företagen att gå med i Produktionslyftet är Svets & Smide Karlskrona AB, en helhetsleverantör inom konstruktion, tillverkning och reparation av stål-, plåt- och maskinkonstruktioner. I slutet av augusti startade deras arbete med introduktion och Lean-spel under ledning av Produktionslyftets coacher Bengt Gebert och Marko Vukic.
– Vi kände att vi behövde draghjälp med att utveckla företaget, så erbjudandet om att köra ett större projekt med extern hjälp passade oss väldigt bra, säger Ulf Hagström, vd på Svets & Smide.

Möt Produktionslyftet på Elmia Subcontractor
Den 12-14 november är Produktionslyftet på plats på Elmia Subcontractor. Vi finns i IUC:s samlingsmonter centralt i hall C, där vi berättar mer om möjligheterna med Produktionslyftet och våra olika företagsprogram. Dessutom arrangerar vi ett seminarium med medverkan från företag som berättar om sina resultat från resan med Produktionslyftet. Hoppas att vi ses i Jönköping!
Läs mer om IUC-montern hos IUC Stål & Verkstad →
Läs mer om Elmia Subcontractor →

Accelerera din digitalisering med IUC och Ingenjör 4.0
Digitaliserad produktion med uppkopplade maskiner och sensorer kan skapa nya värden för ditt företag, men utan rätt kompetens gör tekniken ingen nytta. Via IUC-nätverket finns det nu möjlighet för små och medelstora företag att utan kostnad delta i Ingenjör 4.0, en webbaserad kompetensutveckling för framtidens tillverkningsindustri.
Initiativet är initierat av Produktion2030, det koordineras av Högskolan i Halmstad och finansieras av Vinnova. Digitala informationsträffar arrangeras den 7 och 10 oktober.

Seminarium med Lidköpings Energi
I sitt utvecklingsarbete har Lidköping Energi använt metoder och exempel som ofta har utvecklats inom tillverkningsindustrin – en utmaning, men också något som har visat sig ge stora fördelar. Vid frukostseminariet den 13 september berättade de hur de arbetar med förbättringar på sitt eget sätt. Seminariet var en del av Öppen fredag hos IDC i Skövde.
Se filmen från seminariet →
Läs artikel om dagen och se fler filmer hos IDC →

Samarbeten som ger energi
Efter några energigivande dagar tillsammans med ett 100-tal medarbetare i det nationella IUC-nätverket åker jag med tåget hemåt genom ett grönskande sommarlandskap. Snart är det semestertider, men det var inget som minskade engagemanget vid diskussionerna om hur vi kan bidra till de små och medelstora företagens fortsatta utveckling och hållbara konkurrenskraft.

Produktionslyftet förbereder AMAB Hydraul för fortsatt tillväxt
AMAB Hydraul hade tillväxtplaner men förstod att det krävdes mer än ökad säljkraft för att fortsätta utvecklas och ta en större del av marknaden. Med hjälp av Produktionslyftet har de skapat samsyn kring verksamhetens mål och resa framåt, ökat engagemanget bland medarbetarna och infört nya arbetssätt och tydligare strukturer inom flera områden.

Grattis till årets produktionstekniker
Under Produktionstekniska dagen i Skövde den 30 maj tilldelades Johan Ekblad på Lidköping Energi utmärkelsen ”Årets produktionstekniker”. Han belönades för sitt arbete med att implementera ett nytt produktionssystem som visualiserar företagets miljöarbete och engagerar alla medarbetare i förbättringsarbetet.

Nytt samarbete för en hållbar och stark svensk elektronikindustri
Produktionslyftet, innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem och branschorganisationen Svensk Elektronik går in i ett nytt samarbete för att öka små och medelstora elektroniktillverkares förmåga att förbättra, förnya och ställa om. Erbjudandet omfattar flera kostnadsfria insatser för tillverkare i elektronikindustrin.
– Genom samarbetet med Produktionslyftet har vi möjlighet att bidra till att ytterligare stärka konkurrenskraften för elektronikföretagen i Sverige, säger Anna Wibom, programchef på Smartare Elektroniksystem.

Lean, ledarskap och framtidsfokus på Smålandskonferensen
Den 7 maj genomfördes Lean Forum Smålandskonferens på Campus Ljungby – ytterligare en regional konferens inom samarbetet mellan Produktionslyftet, Lean Forum och IUC. Programmet bjöd på föreläsningar från bland andra Tillväxtverket, Luni Metall, Hillerstorp, Dörr & Portbolaget och Stoeryd. På fotot Malin Eriksson, vd Campus Ljungby och coach inom Produktionslyftet, samt Christian Silvasti, coach i Produktionslyftet och styrelseledamot i Lean Forum. Konferensen lockade över 100 deltagare och arrangeras nästa gång den 6 maj 2025.

”Produktionslyftet en strategisk prioritering för industrin”
Som erfaren projektledare på Teknikföretagen har Cecilia Warrol arbetat med flera olika program för industriell utveckling. Sedan 2013 leder hon det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030, som sedan några år tillbaka står för en del av Produktionslyftets finansiering. Vi träffade henne för att få veta mer om hur hon ser på Produktionslyftets roll och nytta för svenska industriföretag.

Heidelberg om resultaten från Produktionslyftet
Under 2023 utsågs Heidelberg Materials Precast Abetong till Årets Lean-byggare, en utmärkelse som delas ut av föreningen Lean Forum Bygg. I en uppföljande intervju berättar Paul Karlsson, fabrikschef på Heidelbergs fabrik Vislanda H, hur Produktionslyftet har hjälpt fabriken att öka engagemanget bland medarbetarna och öka trycket i förbättringsarbetet.
– Produktionslyftets metodik och coachning gav oss möjlighet att driva förbättringsarbetet snabbare och bredare. Vår fabrik var först ut men våra nya arbetssätt implementeras nu i hela koncernen, säger Paul Karlsson.

Seminarium med OBIK
På OBIK har fokus på flöden och smart layout i befintliga lokaler skapat mer yta, kortare sträckor och bättre arbetsplatser. Vid frukostseminariet den 19 april berättade företaget om sin resa med Produktionslyftet, och vi fick även en inblick i relaterad forskning som bedrivs vid Chalmers.

Ny subvention för Produktionslyftets utvecklingsprogram
För ett begränsat antal företag med max 100 anställda erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram. Programmet stärker företagets förmåga att förnya sig och förbättra sin konkurrenskraft – allt med utgångspunkt i de egna förutsättningarna och behoven.