Nyheter från Produktionslyftet

Här kan du ta del av ledartexter, artiklar och notiser som har publicerats på Produktionslyftets hemsida.

Årligt strategimöte med Produktionslyftets styrelse

Notis · 2019-09-13

I slutet av augusti hade Produktionslyftets styrelse sitt årliga lite längre strategimöte. I år ingick både ett besök hos Bror Tonsjö, med en mycket uppskattad presentation av VD Clas Tengström, och samtal med ledningen från RISE kring hur vi kan göra ännu mer och bättre tillsammans. Vi hade även interna diskussioner med Produktionslyftets ansvariga för inspiration, utbildning och coachning. På bilden från vänster: Lars-Henrik Jörnving (Scania, styrelsemedlem), Tommy Thunberg Bertolone (IF Metall, styrelsemedlem), Birgitta Öjmertz, RISE/Produktionslyftet, programdirektör), Göran Johnsson (styrelseordförande), Mats Björkman (Linköpings universitet, styrelsemedlem), Dan Carlsson (RISE/Produktionslyftet, ansvarig inspiration), Gaute Knutstad (SINTEF Manufacturing/Produktivitetsspranget, adjungerad – Gaute har motsvarande roll i norska systerprogrammet Produktivitetsspranget som Birgitta har i Produktionslyftet), Richard Berglund (RISE/Produktionslyftet, ansvarig coachning), Stina Wollenius (Glasgruppen, styrelsemedlem), Peter Johansson (Teknikföretagen, styrelsemedlem) och Annika Nilsson (RISE/Produktionslyftet, administration). Saknas på bilden gör Malin Larsson (Vattenfall, styrelsemedlem) och Anette Winter (Chalmers/Produktionslyftet, ansvarig utbildning). Mer information har Birgitta Öjmertz.

Reflektioner i vacker miljö

Notis · 2019-09-09

Så är vi samlade vid det tidigare Produktionslyftsföretaget Rosendals Trädgård för årets reflektionsdagar. Dryga 30-talet aktiva inom programmet är på plats för reflektion, inspiration och diskussion kring Produktionslyftets utveckling – två spännande dagar att se fram emot! Mer information har Björn Stenvall.

Kommunikation och flöde hos Skruva Teknik

Notis · 2019-09-05

Hos Skruva Teknik i Bjuv var alla deltagare i pilotgrupp nummer två mycket engagerade och aktiva i Lean-spelet och spelets diskussioner i mitten av augusti. VD Mikael Sjöberg inledde med att berätta om företagets Lean-resa så här långt och alla tyckte att det är rätt väg att gå. Resultatet från reflektionen i slutet av dagen visade att de flesta menade att vad de lär sig i Lean-spelet om kommunikation och flöde är precis det Skruva Teknik behöver jobba med … Mer information har Bengt Gebert.

Flyt i förbättringsarbetet hos Abetong i Vislanda

Notis · 2019-09-03

Hos Abetong i Vislanda flyter förbättringsarbetet inom pilotgruppen på. Standardiserat arbetssätt i styrgruppen är nu etablerat, en plan för ett gemensamt spelsystem i alla hallar är framtagen och nu ska standardiserat arbetssätt introduceras i pilotområdet, där bland annat filmning av flera moment har utförts. Lean-introduktion och Lean-spel har genomförts för att skapa en bas för kommande spridning, där summering och förberedelser är planerade till början av september. Mer information har Christian Silvasti.

Startprogram i syd

Notis · 2019-09-02

I Blekinge har de dragit igång ett Startprogram med tema ”Effektivisera dina flöden med Lean och digitalisering”. Fem företag ingår i programmet och kommande träff genomförs hos det tidigare Produktionslyftsföretaget Orbit One i Ronneby. Med på bild (längst till vänster) är även Sandra Mattsson från RISE som höll en uppskattad presentation om digitalisering. Mer information har Lars Danielsson.

Samma resa en gång till på egen hand

Ledare · Åsa Marcus · Produktionschef · F.O.V. Fabrics AB · 2019-08-30

Möjligheten att öka våra affärer och produktionen med 50 procent hade inneburit två nya helgskift, investering i nya maskiner och ombyggnad av befintliga. Vi kände att vi behövde ny energi och därför kontaktade vi Produktionslyftet.

Läs Åsa Marcus ledare här

Samverkan viktigare än någonsin

Artikel · 2019-08-30

Mora i Dalarna är ingen stor stad men den är väl representerad i Produktionslyftet. Här arrangeras insiktsseminarier, Startprogram planeras och tre företag har medverkat i Produktionslyftet – två av dem dessutom två gånger! Vi besökte Mora för att tillsammans med PeO Sjöberg från IUC Dalarna träffa några av företagen och lyssna till deras berättelse.

Läs artikeln om Mora här

Utvecklade tavlor i Tyresö

Notis · 2019-08-29

Hos Frohe i Tyresö var det före sommaren bra diskussioner kring förbättringsarbetet med pilotgruppen. Tavlan som används för arbetet med standardiserat arbetssätt har utvecklats för att bli förbättringstavla – bra respons och bra idéer. Det genomfördes även uppföljning och rundvandring med hela styrgruppen till pilotgruppens tavla för arbetet med standardiserat arbetssätt för rigg samt till verkstadens daglig styrning-tavla. De diskuterade också i styrgruppen kring spridningsplanen med tillhörande utbildningsmaterial och resurskrav. Mer information har Marjo Särkimäki.

Lean Forum 2019 i Södertälje

Notis · 2019-08-28

Det är hög tid för den intresserade att boka plats på konferensen Lean Forum 2019 i Södertälje. Årets program innehåller en mängd sessioner som utmanar även dig som arbetat med Lean ett bra tag. Lean Forum presenterar ett imponerande program – läs mer här – med några av våra mest välrenommerade företag: Scania, Saab Aeronautics Scania, Astra Zeneca, SKF, Volvo Cars … Produktionslyftet är dessutom extra stolta över att ett av ”våra” företag, Rosendals Trädgård, finns representerade i plenum där deras VD Tin-Tin Jersild föreläser under rubriken ”Från kris till harmoni genom Lean”. Här kan du boka din plats på konferensen – mer information har Rikard Sjöström.

Stort engagemang hos Indoor Energy i Solna

Notis · 2019-08-27

Indoor Energy med verksamhet i många svenska städer har valt ett pilotområde för Stockholmsområdet med målet att förbättra arbetssättet gällande akutuppdrag som till exempel ett trasigt kylaggregat eller bristande ventilation. Målbilder som exempelvis ”klara inställelsetid hos kund under högsäsong” eller ”undvika att avbryta andra arbeten för akutuppdrag” kommer att ge kunder, medarbetare och ägare positiva effekter och därmed även samhällsnytta i och med energieffektivare fastigheter och inomhusklimat samt minskade slöserier. Mer information har Kalle Persson.

Partner

Intressenter och finansiärer