Nyheter från Produktionslyftet

Här kan du ta del av ledartexter, artiklar och notiser som har publicerats på Produktionslyftets hemsida.

Produktionslyft genom automation och robotisering

Ledare · Magnus Widfeldt · RISE IVF · 2019-06-28

Sedan mitten av 1970-talet företag i Sverige satsat på automation med industrirobotar i sin produktion, med ökad produktivitet och bättre arbetsmiljö som de två viktigaste drivkrafterna. Så är det fortfarande, jag får regelbundet samma svar av medarbetare i tillverkande företag; produktivitet och bättre arbetsmiljö står i fokus för investeringar i automation och robotisering.

Läs Magnus ledare här

Verktygslös produktion med digitala original

Artikel · 2019-06-28

Acron i Anderstorp inledde sin satsning med Produktionslyftet i augusti 2018 men har redan kommit långt i sitt arbete. Vi besökte dem i juni 2019 och imponerades av deras engagemang, extremt korta ledtider och helt digitala produktion.

Läs artikeln om Acron här

Lean-introduktion med engagemang och diskussion

Notis · 2019-06-28

Hos Mattsson Metal genomförde de i mitten av juni en Lean-introduktion med gruppen i pilotområdet, varmpressarna. Det var en bra dag med stort engagemang och mycket diskussioner kring det fortsatta arbetet. Dagen inleddes med att delar av styrgruppen presenterade tankarna kring företagets utmaningar och principer. Mer information har Marjo Särkimäki.

Utveckla dig med Lean ledarskap

Notis · 2019-06-27

Med start i september 2019 finns det fortfarande platser kvar till kursen Lean ledarskap på 7,5 högskolepoäng. Kursen genomförs av KTH Leancentrum i Södertälje med föreläsare från bland andra KTH, Karolinska institutet, RISE IVF, Södertälje kommun, Saab Aeronautics och AstraZeneca. Kursen är väldigt uppskattad med mycket positiva utvärderingar och spontana kommentarer: ”Mycket bra med föreläsare som har gedigen erfarenhet som linjechefer i Lean-organisationer”, ”tänk om jag kunde få fabriksledningen att gå kursen, vad mycket lättare mitt arbete hade varit då!” Intresserad? Mer information och anmälan hittar du här – mer vet även kursledare Johanna Strömgren.

Finalisterna till Svenska Leanpriset

Notis · 2019-06-20

Tre svenska organisationer har gått vidare som finalister till årets upplaga av Lean Forums Svenska Leanpriset. Tyvärr inget Produktionslyftsföretag i år, men detta är finalisterna:
The Absolut Company, produktion i Åhus – de har jobbat med systematiskt förbättringsarbete i 20 år
N4, Scientific services – de har byggt på Lean-principerna sedan starten 2012 och har utsetts till Gasell-företag tre år i rad
Zoégas Kaffe – deras arbete med ständiga förbättringar startade 2009.
Mer information har Anette Kinde.

Optimala flöden – artikel om Produktionslyftets Startprogram

Notis · 2019-06-17

I samverkan med Alfred Nobel Science Park har ett av Produktionslyftets Startprogram genomförts i Örebro. Bland annat har deltagarna fått spela Lean-spel, vilket Alfred Nobel Science Park skrivit en intressant artikel om som du kan läsa här. Mer information har Lars-Gustaf Gustafsson.

Daglig styrning och standardiserat arbetssätt

Notis · 2019-06-14

Hos Abetong i Falkenberg har Produktionslyftets Lean-coach deltagit vid deras daglig styrning både i pilotgruppen och en annan station. Dagen fortsatte med coachning av deras förbättringsarbete samt introduktion för styrgruppen om standardiserat arbetssätt. Plan framåt kring arbetet med ledarideal är också lagd. Mer information har Christian Silvasti.

Bra effekt av ordning och reda

Notis · 2019-06-11

Hos Umesläp visar en stations uppföljning av arbetet med 5S på framsteg. De har nyligen inskolat en ny person vid stationen och denne är på banan redan efter två veckor – instruktioner och ordning och reda har gett effekt! Samtidigt har de även fått bra feedback på hur en person utan erfarenhet ser möjligheter att förbättra instruktionerna. Mer information har Moa Hedestig.

Vi kör lite bättre för varje dag som går

Ledare · Stephan Bengtsson · VD/ägare · Safeman AB · 2019-05-31

När jag tog över Safeman för två år sedan så var mitt första beslut att bolaget skulle söka till Produktionslyftet. Vi behövde verktyg, kunskap och hjälp för att etablera ett nuläge som vi kunde bygga vidare på för framtiden. Jag träffade andra företagsledare vars bolag varit med i Produktionslyftet som berättade att det innebar mycket arbete men att det också gav mycket.

Läs Stephans ledare här

”Det är bara du som kan förändra dig”

Artikel · 2019-05-31

Efter att ACAB i Alfta medverkat i Produktionslyftet har förändringsbenägenheten ökat, de anammar ny teknik och är alerta när det gäller att medverka i olika teknik- och utvecklingsinitiativ som erbjuds, exempelvis de teknikworkshoppar med följande utvecklingsprogram som baseras på projekt inom Produktion2030. Närmast på tur står dock arbetet med att sprida erfarenheter och metoder till övriga företag i koncernen.

Läs artikeln här

Partner

Intressenter och finansiärer