Nyheter från Produktionslyftet
Här kan du ta del av ledartexter, artiklar och notiser som har publicerats på Produktionslyftets hemsida det senaste året.

”Bruzaholm leder sin väg mot framtiden genom tillit och förtroende”
Bruzaholms Bruk deltar just nu i Produktionslyftets utvecklingsprogram och deras förbättringsarbete uppmärksammades nyligen i tidningen Gjuteriet. I artikeln berättar vd Tove Frisk och produktionschef Marie Krantz bland annat om hur de arbetar för att bygga en attraktiv arbetsplats med sunt ledarskap, där medarbetarna känner sig bekväma att ta ansvar och får lov att uttrycka sina åsikter. Foto David Elg.

Ansök till Svenska Leanpriset 2023
Nu är det dags att ansöka till Lean Forums klassiska utmärkelse Svenska Leanpriset. Företag och organisationer inom alla branscher och verksamheter är välkomna att nominera sig själva fram till den 28 april. Därefter granskas de tävlande av jury som utser ett antal finalister som bedöms vidare genom platsbesök. Den slutliga vinnaren utses och presenteras under Lean Forums årskonferens i oktober.

Inspiration med Produktionslyftet på IUC Stål & Verkstads Lean-konferens
Den 8 mars var Christian Silvasti, coach inom Produktionslyftet, inbjuden föreläsare på IUC Stål & Verkstads årliga Lean-konferens i Karlstad. Bland deltagarna fanns flera små och medelstora industriföretag, men även storföretag – samtliga med tillväxtambitioner.
– Företagen i regionen är framgångsrika och växer, men kompetensförsörjningen är en ständigt återkommande utmaning, säger Christian Silvasti.

Strategisk samverkan för industrins utveckling
Det finns ett stort utvecklingsbehov inom den svenska industrin, där företagens utmaningar ser olika ut i olika delar av landet. Produktionslyftet, IUC Sverige och Lean Forum startar nu ett långsiktigt samarbete som bland annat omfattar regionala konferenser med fokus på ökad omställningsförmåga.

Film från seminarium med Furhoffs Rostfria
Den 27 januari besökte vi Furhoffs Rostfria – det allra första företaget i Produktionslyftet. De berättade om hur de utmanar varandra att tänka kreativt och smart, och om hur de emellanåt åstadkommer större utvecklingssteg. Samtidigt försöker de fylla dagarna med glädje och deras grundsyn – ”se och tro på människans möjligheter” – vävs in i allt de gör.

Missa inte Leankonferens Blekinge den 10 mars
Den 10 mars är det premiär för Leankonferens Blekinge – en heldagskonferens med fokus på hur ledarskap och förbättringskultur kan bidra till engagerade medarbetare och tillväxt i företag. Arrangörer är Techtank (en del av IUC Sverige), Produktionslyftet och Lean Forum, i samarbete med Orbit One – vinnare av Svenska Leanpriset 2022.
Bland talarna finns Produktionslyftets coacher Christian Silvasti och Bengt Gebert, samt Produktionslyftets ordförande Göran Johnsson. Den 9 mars, dagen innan konferensen, finns möjlighet att följa med Lean Forum på ett kostnadsfritt studiebesök hos Orbit One.

Nytt stöd för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram
För ett begränsat antal företag med upp till 100 anställda erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram. Programmet är väl beprövat och syftar till utveckla bolagets konkurrenskraft och förmåga till förnyelse. Produktionslyftet erbjuder hjälp med ansökan.

Missa inte Monteringskonferensen den 15 mars
Den 15 mars genomförs den tjugonionde (!!!) upplagan av Monteringsforums konferens med inspiration och ny kunskap om utvecklingen inom monteringsområdet. Presentationerna belyser en blandning av industriella tillämpningar och forskningsresultat. Dag två ges deltagarna möjlighet att besöka Scania i Södertälje, eller delta i en workshop om Time Data Management som leds av RISE. Som vanligt delas också Svenska monteringspriset ut under dagen.
Frågor om innehållet besvaras av Daniel Gåsvaer →
Mer information och anmälan hos RISE →

Att navigera i tidens ström
När jag skriver detta visar termometern på rekordlåga nivåer och så här års för det mina tankar till den klassiska juldikten Tomten – ”Midvinternattens köld är hård …”. Denna dikt ger mig både julkänsla och manar till reflektion, där tomten går och sköter sina sysslor samtidigt som han grubblar på livets mysterier.

Henjo rustar för hållbar tillväxt
Verkstadsföretaget GLS Henjo AB i Ljungby upplevde en kraftigt ökad efterfrågan och tog steget in i Produktionslyftet för att förbättra kommunikationen, engagemanget och ledarskapet på företaget. Med hjälp av bland annat gemensamma ledord och ett strukturerat förbättringsarbete har de förberett organisationen för en fortsatt hållbar tillväxt.
– Vi var inne i en expansiv fas och ville bygga ett bredare engagemang och en större delaktighet, säger Kalle Meijer, platschef på Henjo. Med engagerade kunder och en stadigt ökande efterfrågan så kände vi att potentialen fanns där, men att vi kunde arbeta på ett bättre sätt.

Produktionslyftet på Norrlandskonferensen den 9-10 februari
Under 2023 arrangerar Lean Forum tillsammans med bland andra Produktionslyftet och IUC ett antal regionala konferenser där Norrlandskonferensen i Skellefteå är först ut den 9-10 februari. Temat är ”En framtid där vi bor” med erfarenheter från norrländska företag som framgångsrikt har arbetat med Lean, logistik och planering. Första dagen består av seminarier och andra dagen ägnas åt studiebesök.

Introduktion till grönt förbättringsarbete
Tillsammans med flera industriföretag har forskarna Martin Kurdve, RISE, och Monica Bellgran, KTH, tagit fram en konkret metodik för grön kaizen – Lean förbättringsarbete med fokus på hållbarhet och kvalitet. I en film presenterar RISE metodiken som syftar till att åstadkomma gröna förbättringar och samtidigt skapa ett brett engagemang inom organisationen.

Avslutsseminarium hos Richardssons Verktygsservice
Den 10 november genomfördes det avslutande överlämningsmötet på Richardssons Verktygsservice AB i Västervik, som under de senaste två åren har arbetat med Produktionslyftets utvecklingsprogram.
– Nu har vi ett fantastiskt utgångsläge och en bra plattform för fortsatt utveckling, säger Niklas Ejdersjö, vd på Richardssons Verktygsservice. Inflödet av beställningar har ökat, samtidigt som vi som företag har blivit bättre och mer flexibla än tidigare.

Film från seminariet om grönt förbättringsarbete
Vid Produktionslyftets frukostseminarium den 18 november diskuterade vi hur Lean och agila arbetssätt kan användas för att driva ett strategiskt hållbarhetsarbete som samtidigt ger ny kraft till innovationer och ständiga förbättringar. Verkstadsbolaget Stoeryd AB medverkade och berättade om hur de arbetar för att inkludera alla anställda i sitt hållbarhetstänk och gröna förbättringsarbete.

Stabil grund i en föränderlig värld
Nu känns det verkligen att hösten har kommit, med regn och grått väder samtidigt som det som vanligt är mycket som händer så här års. Skillnaden är dock mycket stor jämfört med vad vi för några år sedan uppfattade som normalt.
Vi lever i en osäker tid på många plan. Kopplat till pandemin började vi prata om behovet av beredskap på ett sätt som vi inte gjort innan och med det allvarliga omvärldsläget har detta byggts på, nu senast med energikris, hög inflation och räntehöjningar. Samtidigt pågår en stor omställning i industrin för att klara klimatmålen – ett arbete som bara har börjat.

Produktionslyftet och Bror Tonsjö på Lean Forum
Den 12-13 oktober arrangerade Lean Forum sin klassiska årskonferens, denna gång på Geelys konferenscenter Uni3 på Lindholmen i Göteborg. Produktionslyftet var på plats och medverkade med ett seminarium där Bror Tonsjö berättade om sin utvecklingsresa.
– Genom att hela tiden testa nya vägar framåt har vi succesivt avdramatiserat förändringsarbetet och jag upplever att det nu är en naturlig del av vår företagskultur, säger Clas Tengström.

Reflektionsdag – vi utvecklar Produktionslyftet tillsammans
Inom Produktionslyftet möts vi regelbundet i olika konstellationer och sammanhang men den årliga reflektionsdagen är speciell. Då träffas alla vi som arbetar tillsammans för att stötta företagens omställningsförmåga – coacher, utbildningssamordnare, styrelse samt regional och nationell ledning. Den 29 september arrangerades årets reflektionsdag i Stockholm med presentationer och diskussioner kring hur vi kan göra ännu mer nytta för den svenska industrin.

Hitta vägen till affärsdriven omställning
Efterfrågan på klimatsmarta erbjudanden blir allt tydligare och svenska företag har en möjlighet att öka sin konkurrenskraft genom att snabbt gå mot klimatneutralitet. Produktionslyftets startprogram för klimat- och hållbarhetsomställning gör det enklare att hitta en väg till affärsdriven omställning. Just nu erbjuds startprogrammet kostnadsfritt för små och medelstora företag via projektet Omställningslyftet.

Orbit One vinnare av Svenska Leanpriset 2022
Det tidigare Produktionslyftsföretaget Orbit One är årets vinnare av Svenska Leanpriset. Priset delades ut under Lean Forums årskonferens i Göteborg den 12 oktober och Orbit One belönades för sitt systematiska och långsiktiga förbättringsarbete.
– Det här är fantastiskt kul och jag vill först och främst tacka alla våra fantastiska medarbetare för deras kunskap och engagemang. Det är de som gör jobbet och ser till att våra tankar förverkligas, säger Ulf Karlsson, Vice President & Chief Operating Officer på Orbit One.

Seminarium om fortsättningsprogram med inspel från Herman Andersson Plåt
Vid ett frukostseminarium den 7 oktober presenterades Produktionslyftets fortsättningsprogram med besök av ett företag som nu går in i programmet – Herman Andersson Plåt AB i Askeröd. Under 2017 till 2018 medverkade de i Produktionslyftets utvecklingsprogram där ägarna etablerade en samsyn kring företagets fortsatta utveckling. Tillsammans med Produktionslyftet vill de nu integrera en ny grundstruktur och ett nytt arbetssätt i hela organisationen.

Produktionslyft och arbetsglädje på Luni Metall
Med systemlösningar inom rör och plåt vill Luni Metall i Hillerstorp vara en ledande partner till krävande produktägare – och dessutom regionens bästa arbetsplats. Under 2021 gick företaget in i Produktionslyftets 18 månaders utvecklingsprogram, där de bland annat har fokuserat på att förstärka affärsidé och gemensamma värderingar.
– Det här är en resa som vi gör tillsammans, hela företaget, säger Åsa Artfjäll, ansvarig för inköp och logistik. Vi vill utvecklas tillsammans och alla är väldigt engagerade och hjälps åt.
Läs reportage om Luni Metalls utvecklingsarbete på Gnosjöregionens webbplats →

Uppstart med Frekab i Bjurholm
Frekab är ett familjeföretag i Bjurholm som tillverkar kundunika kablagelösningar för bland annat fordonsindustrin och telekomindustrin. Just nu är företaget i full färd med ett generationsskifte och i anslutning till denna process inleds arbetet med Produktionslyftets 18 månaders utvecklingsprogram.

Film från seminarium med Orbit One
Den 9 september besökte vi Orbit One som trots en orolig omvärld har påvisat stark tillväxt och expanderat utomlands. Ulf Karlsson och Marcus Gunnebrant berättade om hur företaget har utvecklats med hjälp av pulsmöten och utökat kundsamarbete, men även om hur de har tvingats flytta verksamheter. Moderator var Produktionslyftets coach Christian Silvasti.

Produktionslyftet medverkar på Lean Forum tillsammans med Bror Tonsjö
Den 12 oktober medverkar Produktionslyftet med ett seminarium på Lean Forums konferens, som i år genomförs på Lindholmen i Göteborg. Bland annat medverkar Clas Tengström, vd för Bror Tonsjö, som berättar om hur företaget har lyckats med Lean-transformation och digitalisering, samt hur ledningen arbetar för att hantera omvärldens utmaningar.

Utveckling och lärande kräver tillit
Under de senaste åren har vi fått uppleva saker som vi aldrig trodde skulle kunna hända. Vi har tvingats hantera nya situationer och finna vägar framåt i okänd terräng. Ibland lyckas vi bra och ibland blir det inte riktigt som vi hade önskat. Jag är dock övertygad om att vi alltid måste våga prova nya lösningar – mäta, utvärdera och lära längs vägen.
Om vi inte bara lär var och en för sig utan tillsammans så kan vi hitta bättre och snabbare lösningar. Men det kräver samtidigt tillit att våga berätta för andra, inte bara om det vi lyckas med utan också om det som inte gick så bra.

Framgångsrik nystart på Hydal i Vetlanda
Vid årsskiftet 2019/2020 tillträdde Petra Olsson som vd på Hydal Aluminium Profiler AB i Vetlanda. Hon tog initiativ till en omfattande förnyelse av verksamheten med fokus på förbättringsarbete och medarbetarengagemang. Produktionslyftets utvecklingsprogram har varit ett stöd i utvecklingen.

Film från seminarium med Permobil
Den 17 juni besökte vi Permobil och fick ta del av deras spännande utvecklingsresa. Medverkande var Mikael Boija, Senior Director Operation på Permobil, och Anna Lundström, verksamhetsutvecklare på iTid, coach på Produktionslyftet och tidigare produktionschef på Permobil. Birgitta Öjmertz modererade.

Lyft för industrins klimatomställning
Tillväxtverket satsar tillsammans med RISE, SISP, Energikontoren, IUC och IVL totalt cirka 150 miljoner kronor på att underlätta och påskynda industrins klimatomställning. Projektet Omställningslyftet riktar sig främst till små och medelstora företag och ska inspirera till att nyttja nya, hållbara affärsmöjligheter. Företagen kommer också erbjudas coachning i arbetet med klimatomställningen.

Introduktionsfilm Ekolyftet
Det nya Produktionslyftsprojektet Ekolyftet stärker kompetensen kring hållbarhetsfrågor och ger tillverkande företag möjligheter att utveckla en mer hållbar produktion. I filmen presenteras projektet närmare med besök hos ett av de medverkande företagen – GLS Laserstans i Gnosjö.

Kvinnliga ledare och inspirerande exempel från Produktionslyftet
Det senaste magasinet från Produktion2030 lyfter fram kvinnliga ledare inom produktion. Flera exempel är hämtade från företag som medverkar eller har medverkat i Produktionslyftet, bland andra Falks Metall, Motala Verkstad och Bruzaholm.

Film från seminarium med Saltå Kvarn
Saltå Kvarn deltog i Produktionslyftets utvecklingsprogram för att bli bättre på att tillvarata sina resurser. Resultatet blev ett nytt arbetssätt som har bidragit till förbättrade nyckeltal, ökad konkurrenskraft samt ökad delaktighet och engagemang bland medarbetarna. Vid ett seminarium som arrangerades av Livsmedelsföretagen den 13 maj berättade Saltå Kvarn om sin förbättringsresa så här långt och vad som väntar framöver.

Nytt stöd för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram
För ett begränsat antal företag med upp till 100 anställda erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram. Programmet är väl beprövat och syftar till utveckla bolagets konkurrenskraft och förmåga till förnyelse. Produktionslyftet erbjuder hjälp med ansökan.

Coachdag inom Produktionslyftet den 26 april
För första gången sedan starten av pandemin 2020 träffades Produktionslyftets coacher för en utbildningsdag i Stockholm. Det blev många återseenden men ännu fler trevliga möten med nya kollegor som just har startat sin bana som coach. En mycket inspirerande och givande dag. Vi har bara börjat!

Film från seminariet med BraunAbility
Vid Produktionslyftets seminarium den 22 april medverkade BraunAbility i Stenkullen. Martin Iserö, COO/Managing Director, och Ola Winsnes, Sales Director, berättade om hur de med fokus på hållbarhet har skapat ny drivkraft i utvecklingsarbetet. Vid seminariet presenterades även Ekolyftets metodik.

Konferens om produktion i Sverige
Den 4 maj arrangerar Lean Forum, Smålands Produktivitetsförening och Campus Värnamo Smålandskonferens – ett nytt forum som fokuserar på produktion i Sverige. Vi på Produktionslyftet är på plats för att berätta mer våra företagsprogram, och bland de medverkande föreläsarna finns Produktionslyftsföretagen Abetong Vislanda H och Nominit.

Industrins viktiga roll i omställningen
Vi upplever just nu en omvälvande tid där pandemin har avlösts av kriget i Ukraina, med ett ofattbart mänskligt lidande och geopolitiska konsekvenser som är svåra att överblicka. Samtidigt behöver vi fokusera på den gröna omställningen, som blir allt mer brådskande.
Industrin påverkas i hög grad av förändringarna i omvärlden men har på samma gång en viktig roll att spela när vi ska ta oss an de utmaningar som ligger framför oss. För att kunna bidra med en positiv förändringskraft måste vi samverka och hjälpa varandra – nu är det extra tydligt att ensam inte är stark.

Falks Metall investerar för framtiden
Falks Metall i Gnosjö tillverkar metallkomponenter för kunder inom bland annat fordonsbranschen, försvarsindustrin och energisektorn. Den avancerade produktionsprocessen kräver hög kunskapsnivå hos medarbetarna och företaget satsar därför kontinuerligt på utbildning och olika utvecklingsprojekt.

Film från seminariet med Ingelsten & Co
Ingelsten & Co har lagt om sin affärsmodell och ökat omsättningen betydligt. De bygger upp en ny organisation som är anpassad för fortsatt tillväxt och ökat engagemang – alla är involverade och driver åt samma håll. Vid ett seminarium den 25 mars 2022 berättade Ingelstens ledning om hur de med Produktionslyftets hjälp har lyckats vända en negativ trend, och hur de nu själva styr sin utveckling.