Läs pressreleasen i din webbläsare >>

Produktionslyftet
PRESSRELEASE MAJ 2012

Swegon AB i Tomelilla lanserar sin
Lean-satsning med Produktionslyftet

Swegon i Tomelilla inledde sin Lean-resa redan 2008, då de började med att fokusera sitt förbättringsarbete på 5S (ording och reda). Detta har de följt upp med att strukturera materialförsörjning, förändrat produktionslayouter och infört förbättringsgrupper. Nu har de tagit sin satsning ytterligare ett steg genom att delta i Produktionslyftet från augusti 2011 och 18 månader framåt.

– Vi diskuterade hur vi kunde öka takten i vårt förändringsarbete, berättar platschef Johan Ericsson. När Produktionslyftet tillät anpassade program för företag som kommit en bit på vägen beslutade vi oss för att söka.

Vilket alltså föll väl ut! De hade sin första utbildningsdag med Produktionslyftet för en förstärkt styrgrupp i september 2011 och idag har de kommit så pass långt att det är dags att presentera deras nya produktionssystem för alla anställda och andra intresserade.

Den 11 maj klockan 10:00 sker lanseringen av den mycket genomtänkta skriften ”Lean Tomelilla”.

– Vi har exempelvis arbetat med värdeflödesanalyser i ett antal produktgrupper och hittat olika flaskhalsar, berättar produktionschef Ingvar Hagström. Efter åtgärder har vi i en produktgrupp kunnat minska ledtiden från 20 dagar till 10 dagar!

Idag följer deras konstruktionsavdelning pågående projekt på övergripande nivå med möten varje vecka med produktchef, produktionstekniker och inköpsansvarig, allt för att säkerställa projekten och hitta avvikelser. Detta är en viktig satsning för framtiden, eftersom varje enhet i Swegon har ett helhetsansvar för sitt produktområde. Tillsammans med andra enheters produkter byggs sedan hela ventilationssytem upp; en effektiv produktion är en förutsättning för att klara konkurrensen från ”lågkostnadsländer”.

– Tomelilla har historiskt varit ett bevis på att det går alldeles utmärkt att behålla industriell tillverkning på den svenska landsbygden, avslutar Johan Ericsson. Med den här satsningen visar vi att det även gäller i framtiden.

Välkommen den 11 maj klockan 10:00 till Industrigatan 5 i Tomelilla! För mer information kontakta gärna platschef Johan Ericsson på 0417-198 16, johan.ericsson@swegon.se eller produktionschef Ingvar Hagström på 0417-198 24, ingvar.hagstrom@swegon.se.

Ladda ner pressreleasen som PDF här»

Swegon utvecklar och tillverkar produkter för ventilationssystem. Smarta helhetslösningar för bästa möjliga inomhusklimat och med bästa möjliga energieffektivitet – det är Swegons devis. Företaget har produktionsanläggningar i Tomelilla, Arvika och Kvänum, där även huvudkontoret ligger, samt i Finland och Italien. Totalt omsatte de 2011 närmare 3000 miljoner kronor med 1350 anställda, där Tomelilla-enheten omsätter över 300 miljoner kronor med sina 130 anställda. Läs mer på www.swegon.se.
Inom svensk industri finns en betydande produktivitets-potential som kan och behöver utvecklas. Ofta är det de medelstora företagen som kan dra mest nytta av ett stöd. De är i stor utsträckning nödvändiga leverantörer till de stora globala företagen, samtidigt som de i många fall inte har egen kraft att utveckla sina produktionsprocesser att hålla världsklass. För att stärka dessa företag så att de förmår utvecklas i den takt som krävs behövs en samlad nationell satsning. Detta är Produktionslyftets avstamp. Läs mer på www.produktionslyftet.se!