Publikationer
Här hittar du Produktionslyftets böcker, filmer och andra publikationer.
Seminarium med AMAB Hydraul
Med Produktionslyftets hjälp har AMAB Hydraul skapat samsyn kring verksamhetens mål, ökat engagemanget bland medarbetarna och infört nya arbetssätt och tydligare strukturer inom flera områden. Vid frukostseminariet den 11 oktober berättade de om vilka resultat som har uppnåtts.
Seminarium med Lidköpings Energi
I sitt utvecklingsarbete har Lidköping Energi använt metoder och exempel som ofta har utvecklats inom tillverkningsindustrin – en utmaning, men också något som har visat sig ge stora fördelar. Vid frukostseminariet den 13 september gav de konkreta exempel på hur de arbetar med förbättringar på sitt eget sätt.
Seminarium med OBIK
På OBIK har fokus på flöden och smart layout i befintliga lokaler skapat mer yta, kortare sträckor och bättre arbetsplatser. Vid frukostseminariet den 19 april berättade företaget om sin resa med Produktionslyftet, och vi fick även en inblick i relaterad forskning som bedrivs vid Chalmers.
Seminarium med Nominit
Metalltillverkaren Nominit i Värnamo har vuxit med närmare 70 procent under tiden som de har genomfört Produktionslyftets utvecklingsprogram. Vid frukostseminariet den 15 mars visade de hur de har gått från traditionellt sälj till att utveckla tillsammans med sina kunder och erbjuda nya innovativa lösningar via en avancerad verktygsverkstad.
Seminarium med Lövånger Elektronik
Lövånger Elektronik deltog i Produktionslyftet under 2009-2010 där de fokuserade på att hantera sin stora produktflora på ett effektivt och lönsamt sätt. De arbetade fram flera smarta arbetssätt som sedan dess har implementerats och utvecklats vidare. Vid frukostseminariet den 9 februari berättade de om sin Lean-resa, där fabriken i Lövånger blev navet för arbetet i flera av företagets fabriker.
Seminarium med Stoeryd
Stoeryd har genomfört ett omfattande förändringsarbete inom Produktionslyftet. Vid frukostmötet den 15 december berättade de om resultaten som bland annat innefattar ökat engagemang och delaktighet bland medarbetarna. Stoeryd nominerades till Svenska Leanpriset 2023.
Seminarium med Åkers Sweden
Vid frukostseminariet den 20 oktober berättade Åkers Sweden hur de har lyckats vända flera år av negativa resultat till svarta siffror. Ledorden ansvar, samarbete och engagemang är alltid levande i företagets förbättringsarbete, ledardialoger och feedback.
Grön Kaizen MANUAL
Grön Kaizen är ett stöd för att jobba med miljöförbättringar på den egna arbetsplatsen. Metoden är framtagen för industrin men kan även användas i andra sammanhang. Denna handbok hjälper dig att komma igång med Grön Kaizen och integrera miljöaspekter i ditt kontinuerliga förbättringsarbete. Författare är Monica Bellgran (KTH) och Martin Kurdve (RISE).
Seminarium med Bruzaholms Bruk och Falks Metall
Vid Produktionslyftets frukostseminarium den 8 september mötte vi Bruzaholms Bruk, som nu är inne i Produktionslyftets utvecklingsprogram, samt Falks Metall, som genomförde utvecklingsprogrammet för snart 10 år sedan. Gemensamt för de båda bolagen är att de har etablerat ett ledarskap som tydligt fokuserar på delaktighet.
Seminarium – produktionsorganisation med kraft att utveckla
Hur skapar vi en produktionsorganisation som ger förutsättningar för lärande och utveckling? Frukostseminariet den 12 maj 2023 fokuserade på hur industriarbete kan utformas för att ta tillvara och utveckla medarbetarnas kompetens, kreativitet och potential samtidigt som konkurrenskraften stärks.
Seminarium med Rototilt
Vid seminariet den 31 mars berättade Rototilt om hur de förberedde för en ny fabrik genom att genomföra förändringar och förbättringar i den befintliga anläggningen. Hur de arbetade med volymscenarier, principer för layouter och flöden samt snabba, utmaningsdrivna tester av produktionsupplägg och produktionsplanering.
Seminarium med Furhoffs Rostfria
Den 27 januari besökte vi Furhoffs Rostfria – det allra första företaget i Produktionslyftet. De berättade om hur de utmanar varandra att tänka kreativt och smart, och om hur de emellanåt åstadkommer större utvecklingssteg. Samtidigt försöker de fylla dagarna med glädje och deras grundsyn – ”se och tro på människans möjligheter” – vävs in i allt de gör.
Introduktion till grönt förbättringsarbete
Tillsammans med flera industriföretag har forskarna Martin Kurdve, RISE, och Monica Bellgran, KTH, tagit fram en konkret metodik för grön kaizen – Lean förbättringsarbete med fokus på hållbarhet och kvalitet. I en film presenterar RISE metodiken som syftar till att åstadkomma gröna förbättringar och samtidigt skapa ett brett engagemang inom organisationen.
Möjligheter med grönt förbättringsarbete
Vid Produktionslyftets frukostseminarium den 18 november diskuterade vi hur Lean och agila arbetssätt kan användas för att driva ett strategiskt hållbarhetsarbete som samtidigt ger ny kraft till innovationer och ständiga förbättringar. Verkstadsbolaget Stoeryd AB medverkade och berättade om hur de arbetar för att inkludera alla anställda i sitt hållbarhetstänk och gröna förbättringsarbete.
Fortsättningsprogram med inspel från Herman Andersson Plåt
Vid ett frukostseminarium den 7 oktober presenterades Produktionslyftets fortsättningsprogram med besök av ett företag som nu går in i programmet – Herman Andersson Plåt AB i Askeröd. Under 2017 till 2018 medverkade de i Produktionslyftets utvecklingsprogram där ägarna etablerade en samsyn kring företagets fortsatta utveckling. Tillsammans med Produktionslyftet vill de nu integrera en ny grundstruktur och ett nytt arbetssätt i hela organisationen.
Seminarium med Orbit One
Den 9 september besökte vi Orbit One som trots en orolig omvärld har påvisat stark tillväxt och expanderat utomlands. Ulf Karlsson och Marcus Gunnebrant berättade om hur företaget har utvecklats med hjälp av pulsmöten och utökat kundsamarbete, men även om hur de har tvingats flytta verksamheter. Moderator var Produktionslyftets coach Christian Silvasti.
Seminarium med Permobil
Den 17 juni besökte vi Permobil och fick ta del av deras spännande utvecklingsresa. Medverkande var Mikael Boija, Senior Director Operation på Permobil, och Anna Lundström, verksamhetsutvecklare på iTid, coach på Produktionslyftet och tidigare produktionschef på Permobil. Birgitta Öjmertz modererade.
Produktionslyftet med gröna glasögon
Det nya Produktionslyftsprojektet Ekolyftet stärker kompetensen kring hållbarhetsfrågor och ger tillverkande företag möjligheter att utveckla en mer hållbar produktion. I filmen presenteras projektet närmare med besök hos ett av de medverkande företagen – GLS Laserstans i Gnosjö.
Seminarium med Saltå Kvarn
Saltå Kvarn deltog i Produktionslyftets utvecklingsprogram för att bli bättre på att tillvarata sina resurser. Resultatet blev ett nytt arbetssätt som har bidragit till förbättrade nyckeltal, ökad konkurrenskraft samt ökad delaktighet och engagemang bland medarbetarna. Vid ett seminarium som arrangerades av Livsmedelsföretagen den 13 maj berättade Saltå Kvarn om sin förbättringsresa så här långt och vad som väntar framöver.
Seminarium med BraunAbility
Vid Produktionslyftets ett seminarium den 22 april medverkade BraunAbility i Stenkullen. Martin Iserö, COO/Managing Director, och Ola Winsnes, Sales Director, berättade om hur de med fokus på hållbarhet har skapat ny drivkraft i utvecklingsarbetet. Vid seminariet presenterades även Ekolyftets metodik.
Seminarium med Ingelsten & Co
Ingelsten & Co har lagt om sin affärsmodell och ökat omsättningen betydligt. De bygger upp en ny organisation som är anpassad för fortsatt tillväxt och ökat engagemang – alla är involverade och driver åt samma håll. Vid ett seminarium den 25 mars 2022 berättade Ingelstens ledning om hur de med Produktionslyftets hjälp har lyckats vända en negativ trend, och hur de nu själva styr sin utveckling.
Seminarium med Dörr & Portbolaget
Dörr & Portbolaget anslöt sig till Produktionslyftet för att de upplevde stora utmaningar i sin produktion. Vid ett seminarium den 3 december berättade Johan och David Ahlin om hur de med Produktionslyftets hjälp har lyckats flytta fokus från akuta problem till långsiktig utveckling. Seminariet modererades av Produktionslyftets Malin Erikson och Birgitta Öjmertz.
Seminarium med DeltaNordic
En intern Lean-utbildning blev startskottet för DeltaNordics förändringsresa som tog företaget genom Produktionslyftet, Digilyftet och Robotlyftet. Vid ett seminarium den 29 oktober berättade Marcus Edholm, Site Manager på DeltaNordic Sweden AB, om sina erfarenheter från att bygga förändringsförmåga över tid.
Seminarium med Abetong i Vislanda
Den 1 oktober 2021 besökte vi Produktionslyftsföretaget Abetong och deras H-fabrik i Vislanda. Om du missade seminariet så har du nu chansen att se det i efterhand. Paul Karlsson, fabrikschef Vislanda, och Torbjörn Nilsson, chef för strategiska projekt, berättar om företagets förbättringsarbete med fokus på hållbarhet och säkerhet.
Boksläpp med Richard Berglund
Richard Berglund presenterade boken Hållbar utveckling av egen kraft den 3 september 2021.
Utveckling av egen kraft
Det svåra är inte att säga vad som ska göras, utan att genomföra det som har sagts. För att lyckas gäller det att frigöra den outnyttjade kraft som finns inom alla organisationer. Hundratals företag har deltagit i Produktionslyftets utvecklingsprogram. I boken förmedlar Richard Berglund lärdomar från företagens förändringsarbete.
Industriell transformation för klimat och konkurrenskraft
Frukostseminarium den 8 juni 2021 med professor Monica Bellgran, KTH.
Hållbar produktion med kraft från Lean och digitalisering
Frukostseminarium den 16 april 2021 med Lars-Henrik Jörnving, Scania.
DeltaNordic om Robotlyftet och Produktionslyftet
Film om företaget DeltaNordic och deras arbete med Robotlyftet och Produktionslyftet.
Introduktion till Produktionslyftet
Film om Produktionslyftet med programledning och röster från deltagande företag.
Startprogram smart underhåll
Film om Produktionslyftets Startprogram med inriktning mot smart underhåll.
Det värdefulla engagemanget
Det krävs ett klokt och långsiktigt arbete från ledning och chefer för att bygga en företagskultur av förtroende och samverkan, och om det lyckas finns oanade vinster att hämta. Boken hjälper dig att reflektera över hur du och ditt företag kan påverka medarbetarnas engagemang.
Lean i ledningen – utmana hela organisationen
Lean handlar framför allt om att utveckla hela organisationen, inte om att tillämpa ett antal verktyg. Det är när organisationen jobbar långsiktigt och tillsammans för att eliminera slöserier och ständigt åstadkomma förbättring som de stora vinsterna så småningom kommer. Bokens syfte är att stimulera en givande samverkan i organisationers ledning och att utmana organisationens alla huvudfunktioner att bidra.
Utmana dina processer
Boken ger en introduktion till de grundläggande tankesätten och principerna inom Lean produktion, samt hur dessa hänger ihop. Den vänder sig framför allt till tillverkande industri, men de bärande principerna är lika giltiga inom andra typer av verksamhet, som till exempel tjänsteföretag och vårdgivare.