2018 – ett år att se fram emot

Ledare · Birgitta Öjmertz · Programdirektör · 2017-12-21

Så här inför slutet av året och nyhetsbrevets sista ledare tänkte jag sammanfatta lite vad som hänt under året. Vi har som bekant Produktionslyftets logg där det är enkelt att se tillbaka på vad som skett, men där vi också skriver en del om vad som komma skall. Något som under året betonats en hel del – och framgent är lika viktigt – är samverkan med alla olika aktörer. Vilken roll ska Produktionslyftet ha bland satsningar som Kickstart och Indigo eller program som Produktion2030? Hur kan vårt tänk bidra in på olika sätt i olika konstellationer? Kontentan är att vikten av koordinering och samverkan med andra initiativ för att uppnå bästa verkan för företagen är avgörande – det är därför vi finns till.

Att sammanfatta året utan att nämna digitalisering är naturligtvis omöjligt. Det känns viktigt att prata med varandra om möjligheterna och även få en insikt om hur mycket som omfattas av begreppet, samtidigt som det också är viktigt att inse att det inte är så svårt att ta det första steget. Digitalisering är inget obestigligt berg eller något att skrämmas av. Det är en naturlig utveckling som möjliggörs av en alltmer avancerad teknologi och datorkraft. Egentligen handlar det ”bara” om outforskade möjligheter tack vare ny teknik, där kombinationen med ett Lean-tänk i grunden erbjuder oanade möjligheter.

För någon vecka sedan hade jag ett möte med Åsa Fast-Berglund från Chalmers om Industridagen den 5 februari. Vi kommer att ansvara för ett av seminarierna och Åsa och jag hade mycket spännande diskussion kring digitalisering och samverkan mellan robot och människa. Det kommer garanterat att bli en spännande dialog på Industridagen! Så här sista veckan före jul är jag är fortfarande på resande fot, så även om det lackar mot jul kan jag inte säga att det har lugnat ner sig än. Det är mycket som ska knytas samman, men samtidigt är det många roliga och intressanta saker som vi planerar för. Nästa år kommer verkligen att bli ett år att se fram emot – God Jul & Gott Nytt 2018!

Birgitta Öjmertz · Programdirektör

Produktionslyftets partner

Intressenter

Finansiärer