Allt är möjligt!

Ledare · Ann Blom · 2008-02-28


– Det går inte, förklarade jag för koncernens Lean-manager som var på besök. Detta hände för fem år sedan då jag arbetade som Lean-koordinator på ett stort globalt företag inom bilindustrin. Managern hade precis undrat varför vi inte använde kanban-styrning och supermarket för färdigt gods i just den här produktionslinan. De närmaste fem minuterna ägnade jag åt att ingående beskriva alla problem och svårigheter för att få honom att förstå att ”it wasn’t possible”! Då avbröt han mig, spände ögonen i mig och röt: – Nu vill jag inte höra mer om att det inte går! Förklara istället hur ni ska lösa problemen! Han var hård, den gode fransmannen, men jag erkänner: Han hade rätt. Ofta gör vi det alltför lätt för oss när vi säger ”Det går inte!” Att acceptera, eller till och med försvara, sina problem skapar inga förbättringar. Vi måste tänka att allt är möjligt! Det kanske inte är lätt och det kanske inte kan genomföras precis just nu, men allt går att lösa! Rätt mental inställning skapar förutsättningarna när företaget är ute på sin Lean-resa. Då man inför Lean och utmanar sin verksamhet kommer problem och svårigheter upp till ytan. För att vara framgångsrik i Lean-arbetet krävs att man har en vilja att lösa problemen, att man är beredd på att hitta nya vägar och dessutom vågar följa dem. Jag brukar tänka så här: För fyrtio år sedan landsteg människan på månen. Lyckas man med det, då är allt möjligt!

Ann Blom • projektledare IUC Kalmar AB

Produktionslyftets partner

Intressenter

Finansiärer