Att navigera i tidens ström

Ledare · Birgitta Öjmertz, Programdirektör Produktionslyftet · 2022-12-20

När jag skriver detta visar termometern på rekordlåga nivåer och så här års för det mina tankar till den klassiska juldikten Tomten – ”Midvinternattens köld är hård …”. Denna dikt ger mig både julkänsla och manar till reflektion, där tomten går och sköter sina sysslor samtidigt som han grubblar på livets mysterier.

”Tomten lyssnar och, halvt i dröm,
tycker sig höra tidens ström,
undrar, varthän den skall fara,
undrar, var källan må vara.”

(Viktor Rydberg, Ny Illustrerad Tidning 1881)

När ett nytt år står för dörren blir det naturligt att stanna upp och fundera över vad som har varit och vart tidens ström ska fara. De senaste åren har den stora strömmen inte styrt i önskad riktning, och vi ser även flera orosmoln framåt. Var och en kan vi ibland känna att tidens ström är så stark att vi inte orkar att stå emot, utan bara följer med.

Samtidigt har vi möjlighet att påverka det vi har i vår närhet. Vi kan bygga en verksamhet som har förmåga att hantera förändringar, att utvecklas på ett hållbart sätt och att bidra till en positiv samhällsutveckling.

Inspiration finns att hämta hos många av de företag som vi arbetar med och några av dem får vi möta vid vårens frukostseminarier. Först ut är Furhoffs Rostfria som är det alla första företaget i Produktionslyftet, ett företag i tidens ström sedan 1855. Deras grundsyn – ”se och tro på människans möjligheter” – vävs in i allt de gör och de är ständigt nyfikna och utmanar sig själva.

Produktionslyftet är med och arrangerar Norrlandskonferensen i februari, där temat är norrländska företag som skapar en framtid där vi bor. Detta i en expansiv region som verkligen utvecklar för framtiden.

I två filmer får vi inspiration och guidning till grönt förbättringsarbete, ett sätt att i praktisk handling påverka både klimatet och den övergripande verksamheten på ett positivt sätt.

GLS Henjo, som precis har genomfört Produktionslyftet, berättar i en artikel om hur de har rustat sin organisation för tillväxt och förändring genom att engagera och utveckla sina medarbetare och sitt ledarskap.

Detta är bara ett axplock av det som finns att inspireras av och som gör att åtminstone jag känner att vi inte bara behöver följa tidens ström, utan att vi tillsammans också kan påverka vår framtid i positiv riktning.

Med det önskar jag er en fin julledighet och ser fram emot att mötas igen på det nya året. God jul och gott nytt år!

Birgitta Öjmertz
Programdirektör, Produktionslyftet

Produktionslyftets partner

Intressenter

Finansiärer