Att se kartan på resan

Ledare · Birgitta Öjmertz, Programdirektör, Produktionslyftet · 2023-06-30

Jag har alltid fascinerats av kartor – att se hela världskartan och att också kunna zooma in och titta på den del där jag befinner mig. När jag är ute och reser får jag en överblick över det som är närmast och lokalt, samtidigt som det går att se denna del av kartan i ett större sammanhang. Det går att följa min väg till den plats där jag befinner mig, och även att fundera på vägvalen framåt. Beroende på hur mycket jag zoomar ut och hur långt bort nålen för målet sätts så finns olika många vägar att välja mellan.

Kartan ger verkligen möjligheten att skapa en helhet och att se detaljer på ett otroligt kraftfullt sätt. Tänkt alternativet – att försöka förstå din väg utifrån vad du ser genom fönstret och att baserat på skyltarna i en korsning förstå vilken väg du ska välja …

I överförd betydelse har vi ett behov av kartbilder i de förändringsresor vi gör i företag och organisationer. Var befinner vi oss och hur ser det ut där? Hur har vi tagit oss dit och vart vill vi? Vilka vägval har vi? Går det att förstå trender och skeenden för att se hur den större kartan kan komma att ändras? Kan vi se olika scenarier och förbereda oss för att kunna hantera och till och med dra nytta av de förändringar som kan komma?

Genom att tänka i kartbilder där vi zoomar ut och zoomar in tror jag att vi blir bättre rustade att med trygghet våga oss ut på en resa – och att lättare kunna hitta alternativa vägar när något oförutsett händer.

I detta nyhetsbrev ser vi både ett företag som precis har startat sin resa tillsammans med Produktionslyftet och ett företag som nu ska fortsätta resan på egen hand. Vi får också ta del av insikter från en av Produktionslyftets coacher kring vikten av att skynda långsamt i början av resan för att få till långsiktig och hållbar förändring.

Se också våra kommande seminarier, konferenser och utbildningar där vi kan lära och inspireras av andra och fylla på i våra kartbilder. Redan den 8 september startar vi med höstens första digitala frukostseminarium med två företag som berättar om hur de leder med fokus på delaktighet – anmäl dig gärna redan nu!

Nu önskar jag er alla en trevlig sommar, med tid för både vila och att upptäcka nya saker. Kanske med kartan till hjälp för att navigera och få perspektiv – antingen ni är ute i skogen eller i stan, hemomkring eller lite längre bort. Vi ses igen i höst för att fortsätta lära och utveckla tillsammans!

Birgitta Öjmertz
Programdirektör, Produktionslyftet

Produktionslyftets partner

Intressenter och finansiärer