Fullsatt Produktionslyftsseminarium på M.A.X

Notis · 2012-10-30


Den 23-26 oktober var det premiär för den nya mässan M.A.X, Manufacturing & Automation Expo, på Stockholmsmässan i Älvsjö. Medan Produktionslyftet i sig deltog ganska diskret med informationsmaterial och en roll up i mässans projektmonter, så var vi och ”våra” företag desto synligare i seminarieprogrammet. Under onsdagen intog Hans Reich den centrala scenen i A hallen under två och en halv timme tillsammans med Anna Godevärn och Produktionslyftsföretagen Nord-Lock, Permobil och Kockums Maskin. Tillsammans med företagsklustret Automation Regions presentation av Automationsnästet var dessa arrangemang de mest välbesökta och helt fullsatta.

Först ut på scen var Nord-Lock med representanterna Jonas Panther, Leif Petersén och Erik Jonsson. De berättade om sin Lean-satsning, vad den inneburit för företaget och hur de före Produktionslyftet arbetat en del med Lean men inte fått det att sätta sig i hela företaget. Idag ser de effekter över hela företaget och bland annat minskat lagret rejält. Upplägget var sådant att Hans Reich med jämna mellanrum flikade in utmanande och/eller provocerande frågor, något som uppskattades av publiken – vilket också visades av att alla satt kvar under hela sessionen!

Därefter var det dags för Permobils Christer Ek och Michael Diaz att inta scenen. En rörande synpunkt från dem beträffande Lean-arbetet var att kvalitet och leveransprecision i deras verksamhet som tillverkare av rullstolar har en helt annan dignitet; fungerar inte det som det ska så kan ett handikappat barn bli utan sin utrustning – det får bara inte hända. Sist ut var Mats Malmqvist från Kockums Maskin, som alltid vältalig och inspirerande. Mats sticker inte under stol med att om Kockums Maskin inte hade satsat på Lean – om än i grevens tid – så hade företaget inte funnits kvar idag. Han betonar att ledningens betydelse för att stötta utvecklingen och ge medarbetarna rätt förutsättningar inte går att underskatta. Mer vet hans.reich@produktionslyftet.se.

Produktionslyftets partner

Intressenter och finansiärer