Gör magin till verklighet
Nu när det lackar mot jul går mina tankar till Jultomtens verkstad, med sin blandning av realism och magi. I vissa stycken visar den på hur man tänkte sig en fabrik på 30-talet, med exempelvis löpande band som tillverkar gunghästar av en enda variant och ensidiga arbetsuppgifter med tveksam ergonomi. Samtidigt visas lösningar som vi fortfarande inte klarar av – som att måla med rutig färg eller att produkterna packar sig själva genom att hoppa ner i säcken.
Vi behöver fortsätta tänka utanför det kända för att hitta nya lösningar. Ofta förblir idéerna just en känsla av magi, men ibland hittar vi också lösningar som gör magin till verklighet. Samtidigt behöver vi fortsätta utveckla den baskunskap som vi har byggt upp under många år.
Det för tankarna vidare till dagens utmaningar. Vi står mitt i ett antal stora systemskiften med nya tekniska lösningar, där vi måste få en rad delar att hänga ihop och samverka, och där det nya ska kombineras med det redan kända.
När nya industrier byggs för nya typer av produkter och med ny teknik behöver det nya kombineras med det vi redan kan, till exempel organisering, produktionsteknik, effektiva flöden och förbättringsarbete. När vi ska tänka cirkulärt behövs samtidigt nya affärsmodeller och nya sätt att samverka mellan företagen. Digital infrastruktur och digitala produktpass behöver fungera parallellt med de svenska järnvägarna som började byggas i mitten av 1800-talet …
Ja, listan över saker som behöver hanteras parallellt kan göras lång. Kanske kan vi få julmagin från tomteverkstan att sprida sig och bidra till nya innovativa lösningar, samtidigt som vi bygger vidare på det vi är bra på, så att vi steg för steg fortsätter att både förnya och förbättra!
Magin händer inte av sig själv, så hjälp den på traven genom att ta del av inspirerande exempel och ny kunskap! Se bland annat filmer från frukostseminarierna med AMAB Hydraul och EEPAB, där företagen berättar om hur de har skapat både arbetsglädje och drivkraft i sitt arbete. Missa inte heller seminariet i januari med BTT Plåt. Här kan ni läsa om hur Direkt Chark i Göteborg har fått bättre flyt i tillverkningen, vilket har minskat belastningen, inte minst nu när julskinkorna ska levereras. Kanske är det också dags att anmäla sig till en utbildning för att lära mer och dela erfarenheter med andra?
Jag ser fram emot att ses igen på det nya året för att se hur vi tillsammans kan vi göra magi till verklighet. Men först önskar jag er en riktigt fin julledighet …
God Jul och Gott Nytt År!
Birgitta Öjmertz
Programdirektör, Produktionslyftet