Ta ett steg i taget
Vår resa med Produktionslyftet började lite frågande. Hur skulle vi hantera det faktum att företaget har två enheter, dels den lite större i Vårgårda, dels den lite mindre i Ulricehamn? Skulle det behövas ett projekt per enhet eller skulle vi klara av att köra båda parallellt och vad skulle det i så fall innebära? Vi var lite tvehågsna i början, men efter att ha diskuterat med Produktionslyftets Birgitta Öjmertz och Janne Andersson så övertygades vi om att det inte skulle vara något större problem. Vårgårda kunde ta täten och Ulricehamn kunde hänga med i sin takt och rapportera till styrgruppen. Om de släpade en del skulle det inte göra något; tvärtom egentligen, då kunde de dra nytta av erfarenheterna som gjordes i Vårgårda.
Hur blev det i verkligheten? Så här långt kan jag konstatera att det i vissa fall gått lättare för den mindre enheten att ta till sig Lean. Det är en mindre organisation, det de diskuterar vid fikat på förmiddagen genomför de under eftermiddagen. I Ulricehamn har de kortare beslutsvägar helt enkelt. Samtidigt har Vårgårda haft ett väldigt tryck i verksamheten med en omsättningsökning på 24 procent parallellt med Produktionslyftsarbetet – vi har knappt orkat ta in nya resurser för att klara av alla tänkta förändringar. Det har varit en utmaning som vi diskuterat med Produktionslyftets Kathe Nonås; var det rätt att driva Produktionslyftet samtidigt som vi kämpade med växtvärk? Å andra sidan visste vi inte att så skulle ske när beslutet togs …
Samtidigt har vi fått så många värdefulla insikter och när trycket planar ut så vet vi precis vad vi ska göra – och vi har hunnit fundera ut hur vi ska göra det. I och med den tillväxt och det tryck vi haft har vi däremot känt att vi inte haft utrymme för att skapa det samarbete som vi önskar. Därför kontaktade vi Kathe, som vi kände från Lean-utbildningen där hon gjorde ett starkt intryck, för att ge alla medarbetare en vitamininjektion. Samtidigt som många naturligt nog menade att vi har tillräckligt att göra ändå så hjälper Kathes inspel oss på traven med insikt och förståelse. Det är viktigt att komma ihåg att det är vi själva som ska göra jobbet och i Kathes inspel är själva resan målet. Vi märker att många har börjat tänka i nya banor, vi funderar mer över vad vi kan göra. Förändringsarbete handlar till stor del om att ta sig tid att diskutera, sitta ner och planera vad nästa steg ska bli. Du kan inte spela match hela tiden, du måste också träna och lägga upp din taktik. Slutsats? Om du är osäker på att genomföra en satsning som denna – kör! Men se till att ta ett steg i taget.
Claes-Henrik Andersson · Administrativ chef · Viab Vårgårda AB