• Namn Organisation
  • Totalt 0 deltagare
  • Om du har anmält dig men fått förhinder så kan du avanmäla dig här:

November 2018 · Hämta utskriftsversion · Läs på hemsidan

Ett oerhört viktigt steg

Ledare · Annica Larsson Ahlstedt · Utvecklingschef · Södra Cell Mörrum

Vi har utmanats via och kämpat med Produktionslyftet i ett och ett halvt år och det ska erkännas att det gått både fram och tillbaka. Det var mycket arbete i början för att prata oss samman och bestämma vad vi verkligen ville. Styrgruppsarbetet var intensivt med representanter från både våra fackföreningar och brukets ledningsgrupp.

Efter vissa möten kändes det som ”Yes, där har vi nyckeln!” – för att vid nästa möte uppleva förvirring igen. Men det är nog så det ska vara. Hade det varit lätt hade det inte behövts 18 månader för att ta detta viktiga steg.

Läs Annicas ledare här

Flödeseffektivt hela vägen till fakturering

DeltaNordic arbetar med lösningar inom avancerade elektriska och elektroniska system. Med ett uttalat fokus på enstycksflöde trots en komplex och varierad produktion har de på bara några år skapat en positiv trend. Visionen var att gå från köpstopp till all time high på två år – efter 18 månader var de där!

Läs artikeln om DeltaNordic

Inspirationsfilmer om digitalisering

Tillväxtverket har tagit fram sex olika företagsfilmer som går ut på att lyfta fram goda exempel på företag som ligger i framkant med sitt digitaliseringsarbete. Tanken är att inspirera andra företag som inte kommit lika långt med sin digitalisering att ta nästa steg.

Här kan du kan inspireras av företag som Lundqvist Trävaru, Unibap, Volvo Penta/MVV, TePe, Fristad Plast och Axelent. I filmerna blir nyttan med digitalisering/automation/automatiserade processer konkret och tydlig – se dem här! Mer information har birgitta.ojmertz@produktionslyftet.se.

edig – till och med bättre än förväntat

Den 7 november lanserades edig, den webbaserade och flexibla kunskapsplattformen som erbjuder samlade utbildningsmöjligheter för industrin.

Medverkade gjorde bland andra Martin Hedman, VD för IUC Sverige, som ur ett IUC-perspektiv förklarade hur viktigt det är med digitalisering och den kunskapsbrist som finns för att ta nästa steg, en utmaning som edig möter. Läs mer enligt nedan eller kontakta sandra.mattsson@ri.se.

Läs mer om edig

Nominera till Årets Lean-byggare

Det är dags att nominera din kandidat – kund, kollega, konkurrent – till Årets Lean-byggare, byggbranschens eget Lean-pris som delas ut av Lean Forum Bygg. Senast den 1 december vill de att du ska skicka in din anmälan här!

SmPF hos Furhoffs Rostfria i Skövde

Björn Furhoff är den fjärde generationen i det tidigare Produktionslyftsföretaget sedan starten 1855. AB Furhoffs Rostfria var ett av de tio första pilotföretagen och vid ett studiebesök av SmPF, Smålands Produktivitetsförening, berättade Björn om företagets resa.

När de inledde arbetet med Produktionslyftet var de 60 anställda där en del var ganska skeptiska till Lean – idag är de 140 medarbetare har en leveranssäkerhet på 99,4 procent, verksamheten går fantastiskt bra och ett bonussystem som ska kunna leda till en 13e månadslön har införts. Medarbetarnas arbetstid schemaläggs dessutom inte till 40 timmar per vecka utan till 35; resterande tid används åt bland annat förbättringsarbete. Mer information har tomas.wigerfelt@produktionslyftet.se.

”En podd om industrins digitalisering – ett närporträtt ur små och medelstora företags synvinkel”

Idag är vi i Ljungby med Magnus Hellgren, VD Centrum för Informationslogistik (CIL) och tillika regionsamordnare för Produktionslyftet, och Magnus Mörstam, rådgivare digitalisering Intelliger AB, för att spela in den första i en ny serie podcast. De talar om digitalisering av industrin – ”Varför pratas det så mycket om det just nu?” – med fokus på nytta och möjligheter för små och medelstora företag.

Podcasten gör något av ett avstamp i satsningar som Produktionslyftet, Indigo och edig. Länkar till podden kommer att publiceras på Produktionslyftets hemsida. Mer information har bjorn.stenvall@produktionslyftet.se.

Produktionslyftets partner

Intressenter

Finansiärer