• Namn Organisation
  • Totalt 0 deltagare
  • Om du har anmält dig men fått förhinder så kan du avanmäla dig här:

Juni 2018 · Hämta utskriftsversion · Läs på hemsidan

Förbättrings- och förnyelseförmåga

Ledare · Birgitta Öjmertz · Programdirektör Produktionslyftet

Produktionslyftet utvecklas med tiden, vilket är både naturligt och viktigt. Idag har vi två olika typer av verksamheter; dels en med offentlig finansiering med fokus på små och medelstora företag, dels utvecklingsprogrammet med den ursprungliga 18-månadersresan. Detta innebär både utmaningar och möjligheter – vi har en bredare palett men också ett svårare arbete med att tydliggöra och presentera alternativen på bästa sätt, något vi kommer titta lite extra på i höst.

Läs Birgittas ledare

”Det här är inte någon bantningskur”

När Permobils produktionsanläggning i Timrå inledde sitt Lean-arbete var produktionen det svarta fåret i företaget. Kvaliteten vår dålig, leveransprecisionen likaså, och säljbolagen i Europa önskade att de hade en bättre leverantör av elrullstolar. På fem år har de vänt skeppet och etablerat en tydlig stolthet i arbetet där ett besök på plats i anläggningen nu är en naturlig del av säljarbetet.

Läs artikeln om Permobils Lean-resa

Nya workshoppar kring digitalisering – även för tidigare Produktionslyftsföretag

Digitalisering ligger i tiden och på sätt och vis omfattar det allt och inget. Det är något vi hållit på med sedan länge och kanske är det mer evolution än revolution. Produktionslyftet vill stå för en balanserad syn som omfamnar vad som är möjligt – men inte lockas av sådant som bara är ”hype-relaterat”.

Läs mer

Saltå Kvarn finalist till Svenska Leanpriset

Produktionslyftsföretaget Saltå Kvarn är en av tre organisationer som har gått vidare i årets upplaga av Svenska Leanpriset som finalist. Alla tre kommer att utvärderas av representanter från Lean Forums styrelse och enligt Lean Forums Anette Kinde har finalisterna utsetts i tuff konkurrens med andra spännande verksamheter.

De andra två finalisterna är Skånes universitetssjukvård, Cancerrehabiliteringsmottagningen, och Parker Hannifin i Trollhättan. Priset delas ut vid Lean Forum konferens på Chalmers i Göteborg den 17-18 oktober. Läs mer här eller kontakta johanna.stromgren@produktionslyftet.se.

Produktionslyftet på SII-Lab

Den 14 juni besökte Produktionslyftets coacher och ledningsgrupp Chalmers och deras nyinvigda Stena Industry Innovation Laboratory, SII-Lab. Värd för besöket var projektledare Åsa Fast-Berglund, docent på avdelningen för Produktionssystem, institutionen för industri- och materialvetenskap.

Besöket omfattade bland annat produktionsstyrningssystem, VR-teknik och programmering av kollaborativa robotar – oerhört intressant. Besöket var en del av Produktionslyftets coachdag för samsyn och strategisk utveckling. Mer information har richard.berglund@produktionslyftet.se.

Superintressant på superfabriken

Lean Forum Bygg arrangerade tillsammans med Lindbäcks Bygg ett mycket intressant besök på deras ”superfabrik” på Haraholmen i Piteå. Studiebesöket var fullbelagt med långväga besökare ända från Skillingaryd i Småland, Mälardalen och Göteborg – stort intresse med andra ord. Lindbäcks har tagit industriellt byggande till en ny nivå med en fabrik helt anpassad för produktion av moduler till lägenhetshus, student- och äldreboende – fantastiskt imponerande där bland annat väggtillverkningen är högt automatiserad.

Lindbäcks Bygg tilldelades Lean Forum Byggs Lean-pris redan 2010, samma utmärkelse som Produktionslyftsföretaget Flexator fick när de i år utsågs till Årets Lean-byggare. Mer information har bjorn.stenvall@stenvallpartner.se.

Produktionslyftets partner

Intressenter och finansiärer