• Namn Organisation
  • Totalt 0 deltagare
  • Om du har anmält dig men fått förhinder så kan du avanmäla dig här:

Mars 2019 · Hämta utskriftsversion · Läs på hemsidan

Digitalisering hos Bror Tonsjö

Ledare · Clas Tengström · VD Bror Tonsjö AB · 2019-03-29

Utan Lean och grunden med bra processer och effektivitet är det ingen idé att börja med digitaliserings­arbetet. Sedan innebär digitaliserings­arbetet i sig en hel del utmaningar, varför vi inledde arbetet med en genomgång av våra styrkor och svagheter. Vi skapade oss en klar bild över vad vi skulle fokusera på ur en digitaliserings­aspekt, vilket var ett avgörande steg i arbetet.

Läs Clas Tengströms ledare här →

Digitalisering är mer än teknik

MITC, Mälardalens Industrial Technology Center, har tillsammans med Produktionslyftet drivit ett antal digitaliseringsprogram sedan 2016. Med regionledare Anna Bird i spetsen har de på ett lyckosamt sätt lyckats knyta ihop den röda tråden mellan olika projekt och initiativ. Ett av dessa lyckade insatser är Digilean.

Läs artikeln om företagens reflektioner →

EU-nyheter från Bryssel

Charlotte Andersdotter är ansvarig Teknikföretagens och RISEs kontor i Bryssel, där hon bevakar och driver olika EU-frågor. Charlotte har en unik inblick i vad som sker i kommissionen och EU-parlamentet, något hon löpande delar med sig av i sin EU-logg på Produktion2030s hemsida. För den som vill hålla sig uppdaterad kring – och kanske även bättre förstå – vad som händer i EU är hennes inlägg en guldgruva. Här är hennes senaste inlägg.

Avslut och tårtkalas hos EuroMaint Rail

I veckan var det ett högtidligt avslut hos EuroMaint Rail AB i Göteborg där även Matts Lindqvist, Affärsenhetschef SJ, från Stockholm medverkade. Det blev ett tårtkalas för alla som var närvarande med bra återkoppling och stor vilja att fortsätta på den inslagna vägen som internt går under benämningen ”Vi vill”.

Mats ord för den fortsatta resan framåt var att ”förvalta det Produktionslyftet och ert engagemang har påbörjat”. På bilden en av Produktionslyftets Lean-coacher Anders Sörqvist, till vänster, med Patrik Thyrén, produktionschef vid EuroMaint i Göteborg, vid överlämnandet av diplom. Mer information har Produktionslyftets Lean-coach Bo Ericson.

Digitalisering – ett naturligt steg efter Produktionslyftet

EEPAB i Eskilstuna startade sin första Lean-resa med Produktionslyftet redan 2008 och har nu anmält sig till fördjupningsprogrammet med inriktning mot digitalisering. Som så många trycker på är en förutsättning för digitalisering att företaget har full kontroll på sina processer, vilket ger EEPAB rätt förutsättningar inför sin digitaliseringsresa – vi hoppas få återkomma med utförligare reportage. Mer information har Lars-Gustaf Gustafsson.

Världsledande tillverkare av discar

Ett spontanbesök hos Latitude 64, en världsledande tillverkare av discar (aka frisbies) – visste ni att det fanns i Skellefteå? Ett otroligt framgångsrikt, framsynt och spännande företag som både medverkat i Produktionslyftets startprogram och är engagerade i automationsprojektet Pilar. På bilden, från vänster, Linus Åström och Robert Lundqvist från Latidude 64, Produktionslyftets Lean-coach Anders Sörqvist från iTid och informatören själv, Björn Stenvall. Vi följer Latitude 64s fortsatta resa och hoppas att få tillfälle att återkomma. Mer information har Anders Sörqvist.

Vinnarna av Svenska Monteringspriset

Svenska Monteringspriset delades idag ut för 18e gången. Pristagarna är Filip Palmkvist och Robert Turesson vid CEJN AB i Skövde. De får priset för sitt arbete med att driva fram utvecklingen av ett flexibelt och skalbart monteringssystem baserat på ny teknik. På bilden från vänster prisutdelare Hans Reich från Produktionslyftet tillsammans med pristagarna Robert Turesson och Filip Palmkvist.

– Årets pristagare har på ett föredömligt sett drivit utvecklingen framåt på företaget genom att experimentera och lära sig ny teknik, kombinerat dessa på bästa sett, samt byggt en applikation där hela tänket kan rullas ut brett i fabriken, säger Hans Reich.

Läs motiveringen här →

Positiv avslutning hos Oskarshamn Energi

Under vecka 9 avslutade Oskarshamn Energi sitt arbete med Produktionslyftet efter 18 månader. Företaget har tagit många viktiga steg för att bli långsiktigt framgångsrika har själva under perioden räknat till närmare 90 större loggade förbättringar – till det ska läggas många mindre förbättringar som inte loggats. Medarbetarindex, företagets egen mätning av trivsel på arbetsplatsen, har gått från 65 till drygt 84 procent på ett år, en imponerande förändring!

Samtidigt har sjukfrånvaron mer än halverats på samma tid. Styrgruppen har en plan för vart de ska med verksamheten, mål är uppsatta halvårsvis för alla avdelningar och en uppföljningsplan finns på både styrgruppens och avdelningarnas mål. På bilden Produktionslyftets Lean-coach David Andersson (till vänster) med VD Jöns Wahlström – för mer information kontakta David Andersson.

Produktionslyftets partner

Intressenter och finansiärer