Oktober 2023 · Läs på webbsidan

Lyssna, reflektera, dela ...

Tero Stjernstoft och Lena Killander, Vinnova, Johannes Hunschofsky, EIT Manufacturing East, Bengt-Göran Rosén, Martin Friis och Cecilia Warrol, Produktion2030, Jonas Wester, Sveriges ambassad i Wien, samt Birgitta Öjmertz, Produktionslyftet och Produktion2030. Foto: ©EIT Manufacturing East.

Att se vad andra gör är intressant, men ännu intressantare är det att förstå det som ligger bakom det som syns vid första anblicken. Varför gör de som de gör och hur tänker de när de gör så? Hur har de gått till väga och vilken förändring har arbetssätten lett till?

För en dryg vecka sedan hade jag förmånen att tillsammans med kollegorna på Produktion2030 få en inblick i Österrikes innovationssystem med EIT Manufacturing East som värdar. Det som inspirerade mig särskilt var att de visade den röda tråden på ett konkret sätt, från Österrikes övergripande strategi för forskning, teknologi, innovation och finansiering av insatser, ner till hur de faktiskt skapar förändring.

Läs Birgitta Öjmertz ledare →

SSC Klingan satsar på långsiktig förändring

Produkterna är uppskattade och efterfrågan ökar, men samtidigt upplever SCC Klingan i Skellefteå stora utmaningar med att öka kapaciteten och få med sig lönsamheten. För att åstadkomma långsiktig förändring har de gått in i Produktionslyftets utvecklingsprogram.

Läs artikel om SSC Klingan →

Optipack skapar förutsättningar för tillväxt

Optipack i Sunne har precis avslutat Produktionslyftets startprogram för klimat- och hållbarhetsomställning där de har arbetat med att effektivisera flödet i produktionen, engagera fler medarbetare i utvecklingsarbetet och utvärdera en investering i solceller.

Läs om Optipacks arbete →

Hälsning från Industridagen Mitt

Industrins omställningsförmåga var i fokus vid Industridagen Mitt den 14 september i Sundsvall. Samtidigt offentliggjordes IUC Västernorrland som ny nod i IUC-familjen och projektet Smart industriell modernisering i mittregionen (SIMMITT) summerades. Från Produktionslyftet medverkade programledning, coacher och flera företag som har deltagit i företagsprogrammen.

Läs mer om konferensen →

Seminarium med Bruzaholms Bruk och Falks Metall

Vid Produktionslyftets frukostseminarium den 8 september mötte vi Bruzaholms Bruk och Falks Metall. Två framgångsrika företag som har etablerat ledarskap som tydligt fokuserar på delaktighet.

Se filmen från seminariet →

Värdeflödesanalys på Delta Nordic

Under augusti besökte deltagarna i kursen Lean Produktion Produktionslyftsföretaget Delta Nordic i Kungsängen. Deras uppdrag var att genomföra värdeflödesanalyser för både nuläge och önskat framtida läge.

Läs mer hos KTH Leancentrum →

Heidelberg Materials Precast Abetong vann årets Lean-byggare

Den 4 oktober genomförde den ideella föreningen Lean Forum Bygg sin årskonferens och under den efterföljande middagen delades utmärkelsen Årets Lean-byggare ut. Vinnare blev Heidelberg Materials Precast Abetong, som tidigare har deltagit i Produktionslyftets utvecklingsprogram.

Läs mer om utmärkelsen →

Seminarium 20 oktober: Åkers Sweden – resultat genom ansvar, samarbete och engagemang

Välkommen till ett frukostseminarium där vi möter Åkers Sweden som har vänt negativa resultat till svarta siffror. Vi får följa med på en resa där ledorden ansvar, samarbete och engagemang alltid är levande i förbättringsarbete, ledardialoger och feedback.

Carolina Jarenius, verksamhetsutvecklare på Åkers Sweden, berättar om hur de har etablerat en tydlig resultatprocess för att skapa drivkraft och riktning. Seminariet modereras av Produktionslyftets Birgitta Öjmertz och Johanna Strömgren.

Mer information och anmälan →

Lean Forum 2023

Södertälje · 17-18 oktober 2023

Snart är det dags för Lean Forums årliga konferens där Produktionslyftet och IUC Sverige medverkar i panelsamtal om strategisk samverkan för utveckling av den svenska industrin. Under den andra konferensdagen har Produktionslyftet en workshop på temat Ledarskap som ger kraft i hela organisationen.

Anmäl dig hos Lean Forum →

Skånes industridag

Malmö · 24 november 2023

IUC Syd bjuder tillsammans med Lean Forum och Produktionslyftet in till Skånes Industridag. Under en heldag får du möjlighet att bredda och fördjupa dig i frågorna, utmaningarna och erfarenheterna som gör att skånska tillverkande företag kan ta nya och snabbare steg framåt i sin utvecklingsresa.

Mer information och anmälan →

Lean ledarskap (7,5 hp)

Södertälje · start 11 oktober 2023

Hur kan du som ledare utveckla din förmåga att leda förändringar och hållbar utveckling? Kursen arrangeras av KTH Leancentrum i samarbete med Produktionslyftet.

Mer information och anmälan →

Hållbarhet i praktiken (2,0 hp)

Södertälje · start 7 november 2023

Denna praktiskt upplagda kurs ger dig kunskap om hur du kan stötta din verksamhet att bli mer hållbar. Kursen ges av KTH Leancentrum i samarbete med Produktionslyftet.

Mer information och anmälan →

Förändringsledare och coach

Distans · start den 23 januari 2024

Kursen vänder sig till coacher och blivande coacher i Produktionslyftet samt förändringsledare i företag som arbetar med Produktionslyftets principer.

Mer information och anmälan →

Lean produktion (7,5 hp)

Luleå/Skellefteå · start 30 januari 2024

Kursen ge en djupare förståelse för hur en verksamhet kan styras med Lean som affärsstrategi. Kursen ges av Luleå tekniska universitet i samarbete med Produktionslyftet.

Mer information och anmälan →

Lean produktion (7,5 hp)

Södertälje · start 14 februari 2024

Kursen ge en djupare förståelse för hur en verksamhet kan styras med Lean som affärsstrategi. Kursen ges av Luleå tekniska universitet i samarbete med Produktionslyftet.

Mer information och anmälan →

Produktionslyftets partner

Intressenter och finansiärer